Γ. Κατρούγκαλος: Προστασία δεν χρειάζεται μόνο η υγεία, αλλά και η αλήθεια​

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. Κατρούγκαλος: Προστασία δεν χρειάζεται μόνο η υγεία, αλλά και η αλήθεια​

Σημεία ομιλίας του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Κατρούγκαλου στην ειδική μόνιμη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, του Προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή κ. Σωτήρης Τσιόδρα.:

Η ακρόαση αφορά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εξεταστούν οι σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό εκ μέρους του ΕΟΔΥ, καθώς και αν οι καταγγελίες ήταν σε γνώση των άμεσων συνεργατών του Πρωθυπουργού.

« Έχουμε ασκήσει δριμεία και διαρκή κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της: για ανακολουθίες, αντιφατικές αποφάσεις, για μη λήψη αναγκαίων μέτρων όπως για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τα μη μαζικά τεστ, ιδίως στους χώρους εργασίας τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ.

Σήμερα όμως θα απευθύνω ερωτήσεις στον καθηγητή κ. Τσιόδρα, γιατί τους Υπουργούς μπορούμε να τους ρωτήσουμε και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Μόνο μια ερώτηση υπόψη των Υπουργών, σχετική με fake news. Πρόσφατα ο κ. Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο άνθρωπος δηλαδή που μιλά για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη, έλεγε ότι η Ελλάδα είναι «5η στην κούρσα των εμβολιασμών». Όταν έκανε αυτή τη δήλωση, 31 Ιανουαρίου, ήμασταν 16οι στην ΕΕ, κάτω από τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο. Σήμερα εξακολουθούμε να είμαστε χειρότερα από τον ευρωπαϊκό ΜΟ: το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 2,79% στο σύνολο του πληθυσμού στην Ελλάδα με ευρωπαϊκό ΜΟ στο 3%. Γιατί χρειαζόταν αυτό το fake news; Υπηρετείται έτσι η αλήθεια;

Θέλω τη γνώμη του σεβαστού σε μένα κ. Τσιόδρα ως προς το ζήτημα της σχέσης πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης και γνώμης της Επιτροπής Ειδικών. Γιατί είναι υπαρκτό το ζήτημα το αν η κυβέρνηση λέει αλήθεια όταν λέει ότι στηρίζει τις αποφάσεις της στις προτάσεις των ειδικών ή, αντιθέτως, αν είχε δίκιο το μέλος της Επιτροπής που παραιτήθηκε λέγοντας ότι δε συμμετέχω πια στην επιτροπή γιατί η κυβέρνηση μας φορτώνει τις ευθύνες της.

Πέντε ερωτήσεις προς τον κ. Τσιόδρα:

Πρώτον, ακούσαμε ότι σε πολλές κρίσιμες περιπτώσεις λόγου, πχ για τα Θεοφάνια, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής. Δεν θα προχωρήσω σε περιπτωσιολογία, εκτός από μία περίπτωση για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το άνοιγμα του τουρισμού, που φαίνεται να ευθύνεται, με τον τρόπο που έγινε, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας: Δυο μέλη της επιτροπής έχουν δηλώσει ότι η πρόταση τους για το άνοιγμα του τουρισμού, μόνον μετά από υποχρεωτικά τεστ, δεν λήφθηκε υπόψη από την κυβέρνηση. Ενόψει των παραπάνω, γιατί δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων ούτως ώστε να ξέρουμε τι προτείνετε εσείς με την επιστημονική ευθύνη σας και τι κάνει η κυβέρνηση.

Δεύτερον, υπάρχουν δυο επιτροπές σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια θεσμική, η Επιτροπή Υγείας, με συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων, η οποία έχει το έργο της γνωμοδότησης όταν λαμβάνονται αποφάσεις, π.χ. η απαγόρευση των συγκεντρώσεων που την καταγγείλαμε ως αντισυνταγματική και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που αποτελείται αποκλειστικά από ειδικούς. Εσείς συμμετέχετε και στις δυο. Ήθελα να σας ρωτήσω αν η Επιτροπή Υγείας όταν γνωμοδοτεί προς στην κυβέρνηση, π.χ. για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων όταν γνωμοδοτεί. Ο κ. Μαγιορκίνης είχε δηλώσει ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο Πολυτεχνείο.

Τρίτον, έχετε τοποθετηθεί ορισμένες φορές σε θέματα εκτός της ειδικότητας σας. Λόγου χάρη, στις 26 Οκτωβρίου είχατε δηλώσει πως είναι αδύνατον να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερα και περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πως το θέμα του συνωστισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Είναι αυτό ένα θέμα που ανάγεται στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων; Δεν παρείχε η θέση αυτή άλλοθι στην κυβέρνηση να εκδυθεί των δικών της ευθυνών; Προφανώς δεν είναι δουλειά ενός καθηγητή Ιατρικής να αυξήσει τα λεωφορεία, αλλά πως προεξοφλήσατε εκ των προτέρων ότι τίποτε δε μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον τομέα;

Τέταρτον, πιστεύετε ότι έπρεπε να έχουν και στη χώρα μας γίνει μαζικά τεστ όπως σε άλλες χώρες; Η Σλοβακία π.χ. έχει εξετάσει πάνω από το 60% του πληθυσμού της. Δεν θα ήταν αυτό ένα αποτελεσματικό εργαλείο;

Πέμπτον, ξέρετε ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψηφίστηκε τροπολογία που υιοθετεί την πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος η ΕΕ να πάρει τις πατέντες των εμβολίων, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί, αυτό που και εσείς αποδεχτήκατε και σας τιμά, ότι είναι ένα δημόσιο αγαθό. Και γενικότερα η ΕΕ να πάρει πρωτοβουλίες στον ΠΟΥ γιατί αυτό αφορά όλον τον κόσμο: οι πολυεθνικές των φαρμάκων πουλάνε στις φτωχότερες χώρες πιο ακριβά από ότι σε χώρες εκτός της ΕΕ. Ποια είναι η άποψη σας για την πρόταση αυτή;»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή