Έρευνα για τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία των παιδιών προσχολικής ηλικίας

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας Δήμου Βύρωνα και η Διεύθυνση Βρεφικών – Παιδικών Σταθμών Δήμου Βύρωνα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Παιδιών και Εφήβων ΚΚΨΥ Βύρωνα-Καισαριανής, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διεξάγουν έρευνα για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας στην ψυχική υγεία παιδιών προσχολικής ηλικίας (1 έως 4 ετών), προκειμένου να διερευνηθούν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πλέον οι οικογένειες του Δήμου μας καθώς και να αποτυπωθούν οι ανάγκες που αναδύονται εξαιτίας της παρούσας κατάστασης της πανδημίας.

Η έρευνα πραγματοποιείται με την συμπλήρωση διαδικτυακού ερωτηματολογίου, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους γονείς και κηδεμόνες παιδιών προσχολικής ηλικίας (1-4 ετών) που είναι κάτοικοι του Δήμου Βύρωνα ή που τα παιδιά τους φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς που ανήκουν στην περιοχή του Δήμου Βύρωνα.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αποτελούν μια ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα. Τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας σε συνδυασμό με τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες αλλά και το άγχος στο οικογενειακό περιβάλλον είναι πιθανό να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και την ψυχική τους υγεία. Με την παρούσα μελέτη γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά και στις συνήθειες των παιδιών κατά την περίοδο της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση υποστηρικτικών δράσεων για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα (γονείς & παιδιά).

Η συμπλήρωσή του ερωτηματολογίου είναι ανώνυμη, εθελοντική και διαρκεί περίπου 7-10 λεπτά. (Δείτε εδώ: Έρευνα για τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία των παιδιών προσχολικής ηλικίας :: Δήμος Βύρωνα (dimosbyrona.gr)).

Για περισσότερες πληροφορίες για τη μελέτη, μπορείτε να επικοινωνήσετε με:
Νάντια Μαγκλάρα – nadia.magklara@gmail.com
Μαριλίνα Μπαδικιάν – badikian@dimosbyrona.gr

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Μαριλίνα Μπαδικιάν – Ψυχολόγος Μsc
Κατερίνα Ζαχαριάδου – Koινωνική Ανθρωπολόγος
Κωνσταντίνα Πεθεριώτη – Κοινωνική Λειτουργός
Αντωνία Σταυροπούλου – Κοινωνιολόγος
Ηλέκτρα Εταιρίδου – Ψυχολόγος
Ζαμπέλλα Μαραγκού – Ψυχολόγος

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ, ΚΚΨΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, Α’ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ:
Ελένη Λαζαράτου – Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Υπεύθυνη Υπηρεσίας Παιδιών και Εφήβων, ΚΚΨΥ Βύρωνα Καισαριανής
Νάντια Μαγκλάρα – Παιδοψυχίατρος
Φρόσω Κασωτάκη – Κοινωνική Λειτουργός
Ευδοκία Λαγάκου – Σχολική Ψυχολόγος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή