Επιστολή Ι. Πετρόπουλου για το εκκλησάκι και η απάντηση του «Παλμογράφου»

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Επιστολή Ι. Πετρόπουλου για το εκκλησάκι και η απάντηση του «Παλμογράφου»

Προς «ΠΑΛΜΟ»
Κύριε Διευθυντά,
Στη δημοκρατική κοινωνία μας, οι πολίτες δικαιούται να έχουν και να εκφέρουν την γνώμη τους. Μεταξύ αυτών οι αρθρογραφούντες και βέβαια ο «Παλμογράφος» που καταφέρνει και μεταφέρει πληροφορίες μη επίσημα ανακοινωθείσες.
Όμως, η δημοκρατική κοινωνία μας λειτουργεί βάσει του Συντάγματος, των νόμων, και των κατ’εξουσιοδότηση, αποφάσεων που ορίζουν το πλαίσιο της λειτουργίας της. Aσφαλώς, δεν θα διαφωνήσεις ότι πράξεις – ενέργειες, από οποιοδήποτε κι αν τελούνται, που παραβιάζουν αυτό το πλαίσιο, δεν προάγουν τον δημόσιο βίο.
Το προηγούμενο τεύχος του «ΠΑΛΜΟΥ» αναγγείλατε με θετικό πρόσημο «Παναγιά η Αθηνιώτισσα», το μικρό εκκλησάκι που τοποθετήθηκε στο Άλσος Βέικου (συμπληρώνω Β. Παπαδιονυσίου!). Θα θέσω μερικά ερωτήματα:
Α. Η τοποθέτηση ναΐδριου (το μικρό εκκλησάκι παραπέμπει αλλού) είναι νόμιμη ενέργεια; Μήπως συνιστά παραβίαση της κείμενης προστατευτικής νομοθεσίας του χώρου ;
Β. Έχει ληφθεί κάποια απόφαση από κάποιο αρμόδιο όργανο;
Γ. Έχει εκδοθεί κάποια άδεια από κάποια αρμόδια υπηρεσία;
Δ. Η εκ των υστέρων «νομιμοποίηση» με «θυρανοίξια», λόγω παθητικής αποδοχής της παράνομης εγκατάστασης, συνιστά δημοκρατική πράξη διαπαιδαγώγησης του δημότη, ακόμη και του θρησκευόμενου;
Ε. Εάν είχαν γίνει τα παραπάνω, γιατί το «εγχείρημα» πραγματοποιήθηκε ημέρα χιονόπτωσης (21/1/21) μηδενικής κυκλοφορίας στην περιοχή;
ΣΤ. Είναι η ενέργεια αυτή του κ. Δήμαρχου απαλλαγμένη σκέψεων συνδυασμού των όποιων θρησκευτικών πεποιθήσεων των κατοίκων (οι πραγματικοί χριστιανοί σέβονται την φύση και τους κανόνες προστασίας της) με αγοραίες κερδοφόρες επιδιώξεις, που σταδιακά, οδηγούν στην ακύρωση του προστατευτικού χαρακτήρα του χώρου;
Κύριε Διευθυντά,
Λογικό φαινόταν ότι η πανδημία, η προέλευση του ιού και η κλιματική αλλαγή, θα φρέναρε τις δοξασίες της πάσει δυνάμει «ανάπτυξης», και της αντίληψης «ό,τι ελεύθερο και κοινωφελές – κοινόχρηστο πρέπει να … αξιοποιηθεί για την προσπόριση εσόδων».
Απέναντι σ’ αυτές τις κρατούσες, ακόμη, θεωρήσεις, παρότι στη ζωή αποδεικνύονται καταστροφικές (κλιματική αλλαγή, προέλευση του Ιού…) καλό είναι να θυμηθούμε ότι ο Χριστός δεν δίστασε να εκδιώξει από τον ναό του Σολομώντα τους εμπόρους και μάλιστα με μαστίγιο!
Με εκτίμηση,
ΙΚΑΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

• ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Αγαπητέ Ίκαρε, αφού σου ευχηθώ Καλή Χρονιά, έρχομαι να συμφωνήσω απόλυτα με την άποψή σου, ότι όλοι οι πολίτες έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα της γνώμης τους και το σωστό είναι να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς κανένα φόβο.
Το ίδιο κάνει και ο «Παλμογράφος» όλα αυτά τα χρόνια. Είτε καταθέτει τη δική του άποψη είτε μεταφέρει πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του. Αλίμονο όμως αν περιμέναμε να ανακοινωθεί κάτι επίσημα από τα γραφεία της εξουσίας και μετά να το ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας.
Τέλος, το μόνο θετικό πρόσημο το οποίο θα μπορούσε να εκπέμψει το σχόλιό μου στο προηγούμενο φύλλο του «Παλμού» για το μικρό εκκλησάκι του Άλσους, αυτός είναι ο εξωτερικός χρωματισμός του ο οποίος πράγματι μου αρέσει. Για τα υπόλοιπα ερωτήματά σου μπορείς να πάρεις τις απαντήσεις σου από εδώ, όπου υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή