Κίνημα Αλλαγής : Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό την κλοπή των μουσικών οργάνων και τους βανδαλισμούς που υπέστη το Ωδείο athenaeum

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνημα Αλλαγής : Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό την κλοπή των μουσικών οργάνων και τους βανδαλισμούς που υπέστη το Ωδείο athenaeum

Ανακοίνωση Κίνηματος Αλλαγής:

Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό την κλοπή των μουσικών οργάνων και τους βανδαλισμούς που υπέστη το Ωδείο athenaeum, ένας από τους σπουδαιότεους χώρους πολιτισμού στη χώρα μας. Η απογοήτευσή μας και το σοκ μπροστά σε τέτοιες πράξεις είναι προφανή.

Το Ωδείο Athenaeum εδώ και δεκαετίες υπήρξε ένας θύλακας μεγάλης αισθητικής παράδοσης που έφερε το κοινό σε επαφή με τη μεγάλη τέχνη. Προσπάθησε να παρέχει μία υψηλού επιπέδου εκπαίδευση κάνοντας το πτυχίο και το δίπλωμα που έδινε, υψηλού κύρους.

Δημιούργησε θεσμούς παγκόσμιας φήμης, όπως ο διεθνής διαγωνισμός πιάνου και τραγουδιού Μαρία Κάλλας και η ετήσια συναυλία στο Ηρώδειο, αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας. Στην ουσία, κατάφερνε να αναπληρώνει την έλλειψη μιας Μουσικής Ακαδημίας στον τόπο μας.

Τα τελευταία 23 χρόνια στεγάστηκε στην Αρχαία Αγορά σε ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο αναπαλαίωσε και δημιούργησε μια από τις ομορφότερες αίθουσες συναυλιών καθώς και ένα φουαγιέ για πιο ανεπίσημες εμφανίσεις τζαζ καλλιτεχνών και τραγουδοποιών.

Τα χρόνια της κρίσης, αναγκάστηκε να διακόψει τον θεσμό των διαγωνισμών, αλλά αντιμετώπισε με πείσμα τα προβλήματα που έπληξαν την ελληνική κοινωνία και τον χώρο του πολιτισμού ειδικότερα, παρέχοντας σταθερά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που το καθιέρωσε στον μουσικό κόσμο. Η πρόσφατη όμως βαρβαρότητα καθιστά αμφίβολη τη συνέχεια της λειτουργίας του.

Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Ωδείου και την αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του αφήνοντας τη σπουδαία παρακαταθήκη του στον πολιτισμό μας.

Επίσης καλούμε να αρχίσει επιτέλους η συζήτηση για το τεράστιο θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που θα αναδείξει τους καλλιτέχνες εκείνους που με το έργο τους θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση του πολιτισμού μας και στη διαμόρφωση αξιών και την καλλιέργεια μιας αισθητικής που θα αποτρέψουν παρόμοιες ντροπιαστικές εικόνες στο μέλλον.

Το Κίνημα Αλλαγής και ο Τομέας Πολιτισμού του Κινήματος στεκόμαστε δίπλα στη Νίνα Κουκουράκη, ψυχή του Ωδείου εδώ και 40 χρόνια, αποτίνοντας παράλληλα φόρο τιμής και στη μνήμη της Λούλης Ψυχούλη με την οποία ίδρυσαν μαζί το Athenaeum.

Αν δεν καταφέρουμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση και τη συνέχεια της λειτουργίας του Ωδείου, θα έχουμε αποτύχει όλοι.

Πήγαινε στην κορυφή