Νίκος Παππάς : Πάρτε πίσω την αθλιότητα περί “επιχειρήσεων-ζόμπι”, πείτε μας ποιους αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και αν αποκλείετε τις ΜμΕ

Τοποθέτηση του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκου Παππά, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας:

«Η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό, οι οικονομικές εξελίξεις για το 2021 είναι δυσοίωνες -προβλέπετε ανάπτυξη για φέτος, ενώ το ΚΕΠΕ μιλά για ύφεση 4% το πρώτο εξάμηνο- και εσείς απλά συνεχίζεται τα πανηγύρια», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της οικονομίας και την ανεπαρκή προετοιμασία της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Συμπλήρωσε δε ότι «τον Απρίλιο, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν τους φόρους, η καταβολή των οποίων είχε αναβληθεί ως βασικό συστατικό των μέτρων που λέτε ότι έχετε λάβει, ενώ λίγο αργότερα θα πάτε σε έναν προϋπολογισμό με στόχο την επίτευξη πλεονασμάτων, να πιαστούν δηλαδή οι στόχοι που ίσχυαν πριν την πανδημία, καθώς δεν βλέπουμε κάποια πρωτοβουλία σας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο ίδιος επέκρινε σφοδρά την πολιτική των τραπεζών, οι οποίες «ενώ έχουν λάβει ρευστότητα 52 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα της ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο, δεν τα διοχετεύουν στην αγορά. Προφανώς δεν σας απασχολεί. Όπως δεν σας απασχολεί το γεγονός πως από τα δάνεια που δόθηκαν με κρατικές εγγυήσεις έχουν ωφεληθεί μόνο 16 επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα». Μετέφερε, ακόμα, την αγωνία των εκπροσώπων της οργανωμένης επιχειρηματικότητας, οι οποίοι προβλέπουν «λουκέτο» σε 200 χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Μια επιχείρηση που δεν εντάχθηκε στα μέτρα του ΤΕΠΙΧ και του προγράμματος Covid-19, μπορεί να χρηματοδοτηθεί για ένα πρότζεκτ του ταμείου Ανάκαμψης; Πρέπει να δούμε ποιους αφορά το Ταμείο, το οποίο περιφέρεται ως “ιερό δισκοπότηρο” της επανάκαμψης της οικονομίας, όταν έχετε παραδεχθεί πως στην καλύτερη περίπτωση θα φέρει 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, ένα ποσό δηλαδή που δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για να προσθέσει: «Προφανώς, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θέλετε να τα κρατήσετε για τους “επιβιώσαντες”. Πρόκειται για την εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη, του σχεδίου εκκαθάρισης της οικονομίας. Ένα σχέδιο που θεωρεί “ζόμπι” τις ελληνικές επιχειρήσεις, μια αθλιότητα που σας καλούμε να πάρετε πίσω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη περιλαμβάνει: Την απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων σε δύο κύματα, ώστε αφενός να επιβιώσουν και αφετέρου να επιτύχουν τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, την παράταση ενίσχυσης του κόστους ενοικίου των επιχειρήσεων, τη γενναία ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, την απόσυρση του νέου πτωχευτικού.

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε, ακόμα, στην ανάγκη επανεκκίνησης των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία έχουν βαλτώσει επί Ν.Δ., ενώ «μπορούν να ανεβάσουν την παραγωγική δυνατότητα της χώρας. Επί δύο χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία δαπάνη, μόνο εξαγγελίες, παλινωδίες, στασιμότητα. Από το μετρό της Θεσσαλονίκης ως την Πατρών-Πύργου και τον ΒΟΑΚ». Ειδική αναφορά έκανε στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και στα ψηφιακά έργα, που παραδόθηκαν δρομολογημένα ή σε εκτέλεση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν διαφυγή οικονομικής δραστηριότητας με πολύ σημαντικό αποτύπωμα.

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, κάλεσε τη Ν.Δ. να αλλάξει ρότα, «διότι κινδυνεύετε, για δεύτερη φορά μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να ταυτιστείτε ως παράταξη με τις μεγάλες οικονομικές καταστροφές οι οποίες έχουν επισυμβεί στην Ελλάδα μέσα στην τελευταία δεκαετία».

Πήγαινε στην κορυφή