Γιώργος Καμίνης : Δεν ευκαιρεί ο κ. Χρυσοχοΐδης να συζητήσει στη Βουλή το πόρισμα Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Καμίνης : Δεν ευκαιρεί ο κ. Χρυσοχοΐδης να συζητήσει στη Βουλή το πόρισμα Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία

Δήλωση Γιώργου Καμίνη, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής:

Στις 11 Νοεμβρίου 2020, τέσσερις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής (Γιώργος Καμίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χάρης Καστανίδης, Ευαγγελία Λιακούλη) ζητήσαμε εγγράφως από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, να διεξαχθεί συνεδρίαση με αντικείμενο το πόρισμα της Επιτροπής για την Παρακολούθηση Περιστατικών Αστυνομικής Αυθαιρεσίας, της οποίας προεδρεύει ο καθηγητής κ. Νίκος Αλιβιζάτος. Στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται τόσο η αδικαιολόγητη, πέραν των έξι μηνών, καθυστέρηση κατάθεσης του πορίσματος στη Βουλή όσο και η επιτακτική ανάγκη να παρευρίσκεται στη συζήτηση, εκτός από τον κ. Ν. Αλιβιζάτο, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Παρόλο που έχουν παρέλθει εννέα εβδομάδες από την επιστολή, η συγκεκριμένη συνεδρίαση της επιτροπής δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτή. Σε πρόσφατη επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, πληροφορήθηκα ότι προς το παρόν ο Υπουργός “δεν ευκαιρεί” να προσέλθει στη Βουλή. Η στάση αυτή του κ. Χρυσοχοΐδη επιβεβαιώνει δυστυχώς τη συστηματική δυσανεξία του απέναντι σε κάθε διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ουδέποτε έχει προσέλθει ο ίδιος στη Βουλή προκειμένου να διαφωτίσει τα μέλη της για θέματα του υπουργείου του, αντικαθιστάμενος συστηματικά από τον υφυπουργό κ. Λ. Οικονόμου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, η στάση αυτή αδικεί κατάφωρα και το έργο της “Επιτροπής Αλιβιζάτου”, την οποία ο κύριος Υπουργός δημιούργησε στην αρχή της θητείας του, προκειμένου, όπως υποστήριζε τότε, να καταπολεμήσει τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας.

Θα επανέλθουμε με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή ο κύριος Υπουργός θα δεήσει να τιμήσει τη Βουλή με την παρουσία του. Τη στιγμή πάντως που ο δημόσιος διάλογος καθημερινά περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία νέων αστυνομικών σωμάτων (για τα ΑΕΙ, για τα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης, για τις συναθροίσεις) και τη νέα μορφή της ΕΛ.ΑΣ., η συνεχιζόμενη άρνηση του κ. Χρυσοχοΐδη να υποστεί τη βάσανο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για ένα θέμα που αγγίζει τον πυρήνα της λειτουργίας της αστυνομίας είναι απογοητευτική και θεσμικά αντιδεοντολογική.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή