ΚΚΕ: Μη επιλέξιμη από την ΕΕ η αποζημίωση των πληγέντων στη Σάμο και η καθολική αντισεισμική θωράκιση

«Μη επιλέξιμες» προς αποζημίωση χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μία ακόμη φορά οι καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι της Σάμου από τον σεισμό του Οκτωβρίου αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Όπως σημειώνει σε ερώτηση της «για άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων και συνολικά των πληγέντων, η αρμόδια επίτροπος E. Ferreira απαντά ότι το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ) “δεν περιλαμβάνει τις ιδιωτικές ζημιές”. Από την απάντηση αυτή, όπως κι άλλες ανάλογες σε προηγούμενες καταστροφές, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά ότι η “αλληλεγγύη” της ΕΕ είναι ψευδεπίγραφη και ότι το Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με την ανακούφιση των κατοίκων».
«Η Επιτροπή κυνικά απορρίπτει τις αποζημιώσεις έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αφορούν πληγέντες που υφίστανται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, την οποία η πανδημία επιτάχυνε, κόσμο που είναι χωρίς δουλειά, χωρίς σπίτι, χωρίς επαρκή υγειονομική περίθαλψη, βρισκόμενος σε πλήρη αβεβαιότητα.
Αντιθέτως, η επίτροπος φροντίζει στην απάντηση της να διαφημίσει τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ (πχ Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΤΑΕΕ, Ταμείο Συνοχής) ως μάννα εξ ουρανού, παραβλέποντας σκόπιμα την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι τα αναγκαία έργα υποδομής, όπως η αντισεισμική θωράκιση εν προκειμένω, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Η πρόβλεψη χρηματοδότησης τέτοιων υποδομών και έργων από την ΕΕ όπως ομολογεί στην απάντησή της η Επιτροπή, γίνεται με βάση τη “διαχείριση του κινδύνου καταστροφής”, δηλαδή αφορά τις περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, και όχι την καθολική θωράκιση μίας περιοχής, και συνολικά της χώρας» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.
«Η εκάστοτε λοιπόν “επιλογή” παρέμβασης της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, έχει κριτήριο την αναλογία “κόστους- οφέλους” για τους ίδιους και τα μονοπώλια τα οποία υπηρετούν, είναι μακριά κι ενάντια στις πραγματικές ανάγκες του λαού» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ και τονίζει:
«Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Σάμου να μην πτοηθεί. Αντίθετα, να δυναμώσει την οργάνωση, τη διεκδίκηση και τον καθημερινό αγώνα του για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών πολύ περισσότερο που την ώρα που η ΕΕ απορρίπτει προκλητικά τα δίκαια αιτήματα του, πακτωλός δισ. του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης προορίζεται να καταλήξει στους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης της Σάμου και αγωνίζεται στο πλευρό των κατοίκων για:
-να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τους σεισμούς που έπληξαν το νησί στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-να προχωρήσουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.
-να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε υποδομές και σχολικά κτίρια, στα ιστορικά μνημεία.
-να δοθεί άμεσα υγειονομική βοήθεια (τεστ, μέσα ατομικής προστασίας) στους πληγέντες».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή