Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα χρόνο πριν…, του Θανάση Καμπισιούλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα χρόνο πριν…, του Θανάση Καμπισιούλη

«Η νέα χρονιά, λοιπόν, πρέπει να είναι χρονιά ακόμη πιο ανοιχτής σκέψης και ακόμη τολμηρότερου έργου. Στο ταξίδι μας μέσα στο 2020 θα συναντήσουμε και αντιξοότητες. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι θα τις ξεπεράσουμε. Γιατί έχουμε διαβάσει σωστά τον χάρτη του μέλλοντος. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Και έχουμε γνώση και θέληση να τον βαδίσουμε με γοργά βήματα. Ώστε, του χρόνου τέτοιες μέρες, καθώς θα «ξημερώνει» το έτος ορόσημο του 2021, να είμαστε ακόμα πιο περήφανοι που πήγαμε την Ελλάδα και τους Έλληνες ακόμη πιο ψηλά. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους!»

Έτσι τέλειωσε το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ένα χρόνο πριν… Η πρώτη σκέψη, ένα χρόνο αργότερα, είναι να εντοπίσουμε, μετά τις ανατροπές που έφερε μαζί της η πανδημία, σε πόσα σημεία έπεσε έξω ο πρωθυπουργός μας. Η δεύτερη σκέψη, αν το ξαναδιαβάσουμε προσεκτικά, είναι ότι μάλλον είναι ταλέντο να είσαι καλός λογογράφος. Πρέπει να είσαι πολύ καλός επαγγελματίας ώστε με κάθε λόγο ή μήνυμα να έχεις καλύψει κάθε πιθανότητα. Ακόμη κι αν έρθουν τα πάνω κάτω.
Μη μου πείτε δηλαδή ότι η ανοικτή σκέψη και η τόλμη δεν είναι απαραίτητα συστατικά για μια επιτυχημένη χρονιά. Ένας που σκέφτεται σωστά είναι καλύτερος από μύριους που δεν σκέφτονται, δίδασκε τους μαθητές του ο Πλάτωνας. Άσε ελεύθερο το μυαλό σου, σπάσε τους περιορισμούς και μην βάζεις από μόνος σου όρια στις σκέψεις σου. Μην μικραίνεις τα όνειρά σου και μην σε τρομάζει το πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις. Να τολμάς διότι «η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς» και η τόλμη μαζί με τη γνώση ωφελεί τον άνθρωπο. Καταλαβαίνει την δύναμη του και δεν μένει παρά η αξιοποίησή της. Μην αφήνεις κανέναν να σου πει τί μπορείς και τί δεν μπορείς να κάνεις.
Πόσο σημαντικό είναι, επίσης, να ξέρεις ότι ναι μεν θα συναντήσεις δυσκολίες, αλλά αν είσαι προετοιμασμένος μπορείς να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο. Αν στην προσπάθεια σου δεν συναντήσεις εμπόδια, μάλλον δεν μοχθείς για κάτι σημαντικό. Δεν υπάρχει προσπάθεια χωρίς δυσκολίες, ούτε επιτυχία χωρίς εμπόδια. Το αποτέλεσμα κάθε επιτυχημένης προσπάθειας κρύβει αμέτρητες ώρες προσπάθειας και χιλιάδες δυσκολίες που ξεπεράστηκαν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρέπει σε κάθε αγώνα να κάνει δυο προσπάθειες για να πέτυχει ένα καλάθι, ενώ στην προπόνηση πρέπει να κάνει εκατοντάδες σουτ για να μπορέσει να ευστοχήσει όταν δίνει επίσημους αγώνες.
Δυο ακόμη απαραίτητα συστατικά είναι η γνώση και η θέληση. Η βαθιά γνώση και η διάθεση για βήματα και άλματα προόδου. Ο Σωκράτης, λίγο πριν πεθάνει, αποφάσισε να μάθει κιθάρα. Όταν τον ρωτούσαν γιατί το κάνει, τους εξηγούσε ότι είναι καλύτερα να μάθεις κάτι έστω και καθυστερημένα, παρά να μην μάθεις ποτέ. Πάντα να διψάς για γνώση και πάντα η δυσκολία υποχωρεί όταν βλέπει πόσο μεγάλη είναι η θέληση. Η επένδυση στη γνώση είναι η καλύτερη που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Με τη γνώση να κυκλοφορεί δίπλα μας είναι καθαρά στη δική μας θέληση να την προσφέρουμε στον εαυτό μας.
Επίσης, όπως αναφέρει το περυσινό μήνυμα του πρωθυπουργού, πρέπει να βάζεις στόχους με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Άλλο τα όνειρα και άλλο οι στόχοι. Η αλλαγή της χρονιάς είναι μια καλή ευκαιρία για να τοποθετήσουμε νέους στόχους και να αξιολογήσουμε τους στόχους της προηγούμενης χρονιάς. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να ευχαριστήσουμε τον εαυτό μας για αυτά που πέτυχε και να τον ενθαρρύνουμε να προσπαθήσει κι άλλο για τις αστοχίες του. Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από έναν στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα, έλεγε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.
Ένα τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι να έχουμε πάντα στο νου μας την Πατρίδα μας. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για εμάς αλλά το κάνουμε και για τη Ελλάδα μας. Πολύ λιτά και κατανοητά το έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης. «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει». Η όπως έγραφε και ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, «νιώθω για σε, πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό».
Με τα έργα και τις πράξεις μας μπορούμε να μεγαλώσουμε τον εαυτό μας και την Ελλάδα μας. Οι εθνικές επιτυχίες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τα εδαφικά σύνορα. Πάντα μικρή ήταν η Ελλάδα, με αυτή περίπου την έκταση και τον πληθυσμό. Όταν όμως σταματάει η γκρίνια και η διχόνοια τα έργα μας είχαν τον Παγκόσμιο θαυμασμό. Μιας και η επόμενη χρονιά είναι χρονιά εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ας θυμηθούμε την προσευχή του Γέρου του Μοριά: «Βόηθα Παναγιά μου τούς Έλληνες νά εμψυχωθούν καί νά’ναι μονιασμένοι, βόηθα Παναγιά μου». Για να πάμε την Πατρίδα πιο πέρα δεν σημαίνει να μετακινήσουμε τα σύνορά μας, για να μεγαλώσουμε την Ελλάδα μας δεν πρέπει να κάνουμε πόλεμο με τους γείτονες μας.
Με το ίδιο μήνυμα για την νέα χρονιά μπορούμε να καλωσορίσουμε και τη νέα χρονιά. Ό,τι κι αν μας πουν οι πολιτικοί μας, να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι όλα εξαρτώνται από εμάς. Η δική μας πίστη, δέσμευση και αφοσίωση θα τονώσουν την προσπάθειά μας και τα αποτελέσματα θα μας κάνουν περήφανους. «Στο ταξίδι μας μέσα στο 2021 θα συναντήσουμε και αντιξοότητες. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι θα τις ξεπεράσουμε!»
• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πήγαινε στην κορυφή