Στέλιος Πέτσας : Δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Θα είναι δωρεάν και προαιρετικό.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στέλιος Πέτσας : Δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Θα είναι δωρεάν και προαιρετικό.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα
στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά


Για τον εμβολιασμό

Η Κυβέρνηση ξεδιπλώνει, σε συνεργασία με τους ειδικούς, τη στρατηγική της προκειμένου να γεφυρώσουμε ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών μέσα στο 2021, στο οποίο θα συνυπάρχει ο εμβολιασμός με τα μέτρα προστασίας. Απόλυτη προτεραιότητα λοιπόν είναι όλοι μας να μην εφησυχάσουμε. Να τηρούμε τα μέτρα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα και να παίρνουμε τη σειρά μας για τον εμβολιασμό.

Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι είναι καλό οι πολιτικοί ηγέτες να δώσουν το παράδειγμα στους πολίτες. Επομένως θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστεί. Έχει πει ήδη δημόσια ότι μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί το εμβόλιο για να δώσουν το καλό παράδειγμα σε όλους τους συμπολίτες μας και ιδίως σε αυτούς οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Και αυτό, όταν θα έχουμε το εμβόλιο στα χέρια μας, νομίζω ότι θα το επαναλάβει ο Πρωθυπουργός.

Θα έχουμε την έγκριση του εμβολίου 21-22 Δεκεμβρίου από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Θα έρθει το εμβόλιο 26-27 στην Ελλάδα. Πριν το τέλος του έτους, θα έχουμε τη δυνατότητα σιγά-σιγά να αποστείλουμε σημαντικές παρτίδες εμβολίων στις πέντε βασικές αποθήκες ανά την Ελλάδα, από τις οποίες θα υπάρξει διακίνηση στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Και οι φαρμακοποιοί εμπλέκονται, φυσικά, στη διαδικασία του εμβολιασμού. Μιλάμε για ένα τιτάνιο έργο. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για να φτάσουμε στον εμβολιασμό. Από την άϋλη συνταγογράφηση και τον φαρμακοποιό, μέχρι τη διαδικασία που θα προβλέπεται στο site embolio.gov.gr συν οποιαδήποτε παραδοσιακή διαδικασία με τα sms. Είναι πολύ κρίσιμες οι πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου, όταν θα πάρουμε τις πρώτες παρτίδες των εμβολίων, από την αποθήκευση να πάμε στα εμβολιαστικά κέντρα και να έχουμε τη σωστή προτεραιοποίηση, ώστε ο κάθε συμπολίτης μας να ξέρει πού θα πάει και πότε για να κάνει το εμβόλιο. Είναι πολύ μεγάλης σημασίας να μην έχουμε απορρίψεις ραντεβού, γιατί τότε καταστρέφονται τα εμβόλια. Δεν μπορεί να συντηρηθούν για πάρα πολύ χρονικό διάστημα. Γύρω στα δέκα λεπτά θα διαρκεί ο εμβολιασμός κάθε προσώπου. Πριν από τρεις εβδομάδες ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη, όπου είδε τη διαδικασία με την οποία θα γίνεται ο εμβολιασμός. Είναι απλός, είναι εύκολος. Ας ανταποκριθούμε όλοι. Θα ξεκινήσουμε το μαζικό εμβολιασμό από τους ηλικιωμένους -περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65. Μέχρι τον Φλεβάρη-Μάρτη θα έχουμε εμβολιάσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που είναι σχετικά ευάλωτοι. Μη ξεχνάμε ότι 85% των θανάτων που, δυστυχώς, είχαμε στην Πατρίδα μας ήταν άνω των 65. Όπως και το, 60% των διασωληνωμένων.

Δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Θα είναι δωρεάν και προαιρετικό. Αλλά θέλουμε με την πειθώ, μέσα από τις συμβουλές των ειδικών, μέσα από το παράδειγμα ανθρώπων που θα κάνουν το εμβόλιο, να παρακινηθούν και οι επιφυλακτικοί συμπολίτες μας να πειστούν ότι είναι για το καλό για τους για το καλό των ανθρώπων που αγαπούν και τελικά για το καλό της κοινωνίας. Είναι πολύ σημαντικό. Ας αναρωτηθούν τι συνέβαινε τις δεκαετίες του 20ου αιώνα, όταν δεν υπήρχαν εμβόλια. Εξαλείψαμε ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα χάρη στους επιστήμονες με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ας το κάνουμε ξανά.

Για το νέο μηχανισμό τυχαίας δειγματοληψίας

Ακολουθούμε ό,τι λένε οι ειδικοί εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Αυτό που έχει σημασία, όμως, από τώρα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα είναι να τα τηρούμε. Αν τα τηρούμε, δεν θα υπάρχει λόγος να τα παρατείνουμε. Όταν δεν τα τηρούμε ή έχουμε χαλαρή εφαρμογή, τότε χρειάζεται παράτασή τους. Από χθες έχουμε θέσει σε κίνηση έναν καινούρια μηχανισμό για τυχαία δειγματοληψία πολλών χιλιάδων συμπολιτών μας. Μπορούν οι συμπολίτες μας να πάρουν όλες τις πληροφορίες από το testing.gov.gr. Γίνεται μια προσπάθεια να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι ώστε να περιοριστούν οι ασυμπτωματικοί, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Πώς θα γίνεται αυτό; Με 12.000 δειγματοληπτικά τεστ ημερησίως. Καλούμε τους συμπολίτες μας, αν επιθυμούν να μπουν σ’ αυτό το site να δηλώσουν τα στοιχεία τους, τα οποία δεν θα τηρούνται ως προσωπικά δεδομένα. Θα είναι μόνο τυχαία δειγματοληψία, προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της διασποράς του ιού.

Ας μην εφησυχάσουμε τις ημέρες των γιορτών

Το βασικό ζητούμενο και στις γιορτές, αλλά και στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο. Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία να είναι η ίδια οικογένεια που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος. Όσο πιο στενός είναι τόσο μικρότερος ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Και στις γιορτές θα παραμείνουμε αυστηρά στο σημερινό ωράριο. Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη χθες. Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς, για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Όταν χτυπούν τέτοια καμπανάκια κινδύνου, πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εάν χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί. Έχει μεγάλη σημασία η συμπεριφορά όλων μας. Καταλαβαίνουμε όλοι την κόπωση. Όμως, είμαστε κοντά στο να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη αν τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην παρασυρθούμε από τη δεκάμηνη κόπωση. Ας μην εφησυχάσουμε. Έχει μεγάλη σημασία τώρα που είμαστε στο τέλος της διαδρομής να μην τα καταστρέψουμε όλα.

Για την οικονομία

Όταν κλείσει η χρονιά, σε λίγες ημέρες, το Υπουργείο Οικονομικών θα δει τι χρήση έχει γίνει των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους πολίτες, θα αξιολογήσει την κατάσταση και μέχρι να φτάσουμε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα έχει αποφασιστεί το τι ακριβώς θα γίνει. Άρα, είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό εξέταση. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέβηκαν τη χρονιά που διανύσαμε φέτος, αλλά πρέπει να το δούμε το θέμα σε σχέση με τον συνολικό τζίρο και την κατανάλωση που ήταν μειωμένη λόγω των lockdowns. Το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί το μέτρο αυτό και αφού κλείσει η χρονιά, θα δούμε τι χρήση έχει γίνει και θα πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του ενοικίου. Είναι ένα σημαντικό μέτρο η μείωση του ενοικίου κατά 80%. Εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης και για τα Νομικά Πρόσωπα για τα Ιδρύματα.

Είναι πρωτοφανής η κατάσταση της πανδημίας και η Κυβέρνηση, το Κράτος συνολικά, όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε να στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα που πλήττεται. Έχουμε 7,5 δισ. στο αποθεματικό, στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Τρίτη, ακριβώς για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αν χρειαστεί. Μακάρι να μην χρειαστεί, γιατί αυτό θα δείχνει ότι θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Αν χρειαστεί, όμως, εδώ είμαστε να στηρίξουμε.

Για το ΣΥΡΙΖΑ

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση μάλλον δεν έχει ιδέα για αυτά που λέει. Τη μία μας εγκαλεί γιατί κλείνουμε την οικονομία και καταστρέφεται ο κόσμος. Την άλλη μας εγκαλεί ότι δεν κλείνουμε έγκαιρα και μπορεί να πεθαίνει ο κόσμος. Ο κ. Τσίπρας πήγαινε πότε στη Λάρισα και πότε στη Δράμα, σαν το κοράκι, μήπως πεθάνει κανείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν είναι αυτή η Αντιπολίτευση που χρειαζόμαστε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι υπευθυνότητα. Να χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου έγκαιρα. Δεν θέλουμε μετά Χριστόν προφήτες. Παρακολουθούμε συνεχώς τα στοιχεία, έχουμε πάντα δίπλα μας τους ειδικούς και κάνουμε αυτό που χρειάζεται.

Για τα ελληνοτουρκικά

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο συνδυασμός της πίεσης από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως δε από τις τελευταίες η επιβολή κυρώσεων -πολύ σημαντικών κυρώσεων στα εξοπλιστικά και την αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας- έχουν οδηγήσει τη γειτονική χώρα να ξανασκέφτεται τις προκλητικές και παραβατικές της ενέργειες. Μακάρι να δείξει συνέπεια και συνέχεια σε αυτή την αποκλιμάκωση, προκειμένου να έχουμε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, να πάμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης και όχι σε μια ένταση. Στόχος είναι να λυθεί η μία και μόνη διαφορά που έχουμε με τη γειτονική χώρα. Να οριοθετήσουμε, επιτέλους, θαλάσσιες ζώνες, όπως κάναμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Να φύγει ένας βραχνάς από όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή