Βουβωνοκήλη: Αντιμετώπιση χωρίς γενική αναισθησία

ΥΓΕΙΑ
Βουβωνοκήλη: Αντιμετώπιση χωρίς γενική αναισθησία

Γράφει ο Dr. ΠΑΝΕΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ MD,
Γενικός Χειρουργός – Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος Θεραπευτηρίου Αθηνών – Εξωτερικός συνεργάτης Nοσ. Ερρίκος Ντυνάν


Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης. Απαντάται πιο συχνά στους άνδρες. Εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) των ανδρών θα παρουσιάσουν βουβωνοκήλη κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης της βουβωνοκήλης είναι η αύξηση της πίεσης στην κοιλιά.
Αίτια για την εμφάνιση της βουβωνοκήλης είναι:
• Ηλικία (συχνότερα σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς).
• Παχυσαρκία.
• Άρση βάρους.
• Κάπνισμα.
• Χρόνια δυσκοιλιότητα.
• Υπερπλασία προστάτου.
Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να προκαλεί άτυπα ενοχλήματα στη βουβωνική χώρα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με τη βουβωνοκήλη είναι:
• Η διόγκωση στη βουβωνική περιοχή η οποία μπορεί να μεγαλώνει με το βήχα ή την άρση βάρους.
• Ενόχληση (τσιμπήματα) ή πόνο κατά τις κινήσεις, την άρση βάρους, το βήχα ή το σκύψιμο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
Η βουβωνοκήλη είναι ανατομικό πρόβλημα και εφόσον εμφανιστεί δεν υποχωρεί αλλά σταδιακά επιδεινώνεται. Η αντιμετώπιση της είναι πάντοτε χειρουργική ακόμη και για μικρές κήλες με στενό στόμιο στις οποίες ο κίνδυνος περίσφιξης είναι μεγαλύτερος.
Η πιο σοβαρή επιπλοκή της βουβωνοκήλης είναι η περίσφιξη. Σε αυτή την περίπτωση, το περιεχόμενο της κήλης περισφίγγεται και ισχαιμεί, με αποτέλεσμα τη γάγγραινα και τη νέκρωση. Σε αυτή την περίπτωση η χειρουργική αντιμετώπιση είναι επείγουσα και άμεση.
Η διάγνωση και η χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό με εμπειρία στις μεθόδους αποκατάστασης ο οποίος θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή, θα διαπιστώσει την παρουσία και το στάδιο της κήλης και θα τον συμβουλεύσει σχετικά τις επιλογές θεραπείας .
Η βουβωνοκήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανοικτή χειρουργική, με μικρή τομή η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τοπική αναισθησία και μέθη. Τοποθετείται ειδικό πλέγμα το οποίο ενσωματώνεται στους ιστούς και ενισχύει το κοιλιακό τοίχωμα της βουβωνικής περιοχής καθιστώντας την υποτροπή σπάνια.. Η παραπάνω δυνατότητα είναι σημαντική ιδιαίτερα σε ασθενείς που φοβούνται τη γενική αναισθησία ή δεν είναι δυνατό να υποβληθούν σε αυτή. Ο ασθενής έτσι αποφεύγει τη γενική αναισθησία και μπορεί να λάβει εξιτήριο μερικές ώρες μετά την επέμβαση.
Στη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση η επέμβαση γίνεται διαμέσου μικρών τομών από τις οποίες εισάγονται τα εργαλεία και η ενδοσκοπική κάμερα υψηλής ευκρίνειας (λαπαροσκόπιο). Ακολουθεί η ανάταξη της βουβωνοκήλης και η τοποθέτηση του ειδικού πλέγματος με σκοπό την ισχυροποίηση του κοιλιακού τοιχώματος.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, ο χρόνος αποκατάστασης εξαιρετικά σύντομος όπως και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε ασθενείς με αμφοτερόπλευρες κήλες (βουβωνοκήλη δεξιά και αριστερά) όπως και σε περιπτώσεις υποτροπής όπου έχει προηγηθεί ανοικτή επέμβαση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή