Το γράψιμο δεν είναι λέξεις πάνω σε ένα χαρτί. Είναι επικοινωνία, είναι μνήμη, του Θανάση Καμπισιούλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το γράψιμο δεν είναι λέξεις πάνω σε ένα χαρτί. Είναι  επικοινωνία, είναι μνήμη, του Θανάση Καμπισιούλη

Δυο εβδομάδες απέμειναν για να φύγει το 2020. Δεκαπέντε ημέρες ακόμη για αυτή την χρονιά που μας πόνεσε. Νομίζω δεν θα βρεθεί άνθρωπος που θα λυπηθεί επειδή τελειώνει το 2020. Επίσης, δεν θα βρεθεί άνθρωπος που να μην αισθάνεται μια ήρεμη αισιοδοξία πως κάτι θα αλλάξει και όλα θα πάνε καλυτέρα την επόμενη χρονιά. Εκεί που θα διαφωνήσουμε, μάλλον, είναι στο ερώτημα που προκύπτει αυτές τις ημέρες. Η ατζέντα, το ημερολόγιο του 2021 θα είναι εβδομαδιαίο ή ημερήσιο; Πρέπει να αποφασίσουμε πριν το ξεφυλλίσουμε ώστε να το παραλάβουμε με την …«παράδοση εκτός».

Δεν υπάρχει σωστή η λάθος απάντηση. Βέβαια το εβδομαδιαίο ημερολόγιο εκφράζει μεγαλύτερη αισιοδοξία και δείχνει ότι κάθε μέρα θα είναι γεμάτη και θα έχετε πολλά να σημειώσετε. Άρα, μήπως να αγοράσουμε, να χαρίσουμε ημερήσιο ημερολόγιο; Δεν θα λάβω υπόψιν μου όσους δεν χρησιμοποιούν ημερολόγιο αφού θα προσπαθήσω να τους πείσω για την αναγκαιότητα της συνήθειας να κρατούν ημερολόγιο. Κάτι που μερικοί επιλέγουν να κάνουν από 15 χρονών ή η ανάγκη τους δημιουργήθηκε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Κατ’αρχάς είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία. Γράφεις γεγονότα, σκέψεις και συναισθήματα. Έτσι, μπορείς να θυμάσαι, να ξεκαθαρίζεις και να καταγράφεις την καθημερινή ζωή σου. Γράφεις ότι σε ευχαριστεί, ότι εσύ επιλέγεις να αποτυπώσεις σε μια σελίδα του. Κι αν στην αρχή δυσκολευτείς, είναι αποδεδειγμένο ότι από τον Φεβρουάριο και ύστερα η μια σελίδα της κάθε ημέρας μάλλον δεν θα σου φτάνει. Θα διαπιστώσεις πόσο δύσκολο είναι να στριμώξεις όλα όσα είδες, έκανες και ένιωσες σε 24 ώρες σε μια μικρή σελίδα.
Μπορείς οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας να καταγράψεις τις σκέψεις σου για ένα θέμα που σε απασχολεί. Να περιγράψεις μια στιγμή αστεία, σημαντική που θα ήθελες να την ξαναθυμηθείς αργότερα. Ένα στόχο σου, ένα όνειρό σου, αλλά και το πώς θα τον πέτυχεις. Ακόμη και πως αγωνίζεσαι ή επιτυγχάνεις όλα τα επιμέρους βήματα που σε οδηγούν στην επιτυχία σου. Σε βοηθάει να είσαι συγκεντρωμένος και σου δίνει θέληση να επιμείνεις. Αν θέλεις να γράψεις μια ιδέα που σου ήρθε απλά την σημειώνεις. Καταγράφεις αυτό που θέλεις εσύ. Δικό σου είναι το ημερολόγιο, εσύ το γράφεις, για εσένα το έχεις.

Μαθαίνεις να χρησιμοποιείς όλες σου τις αισθήσεις και να δίνεις σημασία ακόμη και στις μικρές καθημερινές λεπτομέρειες που όμως είναι το μπαχαρικό της καθημερινότητάς μας. Ένα τραγούδι που άκουσες στο ραδιόφωνο και σε άγγιξε, αλλά και μια ωραία φράση που άκουσες στο δρόμο. Αρχίζεις να παρατηρείς όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου, δεν τα αφήνεις να περνούν χωρίς να τα προσέχεις. Δίνεις την προσοχή σου και τα μικρά γίνονται μεγάλα ενώ τα ασήμαντα γίνονται σημαντικά. Διακρίνεις σιγά σιγά την υπέροχη ομορφιά που βρίσκεται δίπλα σου, μπροστά στα μάτια σου και ίσως την αφήνεις να περνά και να χάνεται. Εκτιμάς περισσότερο και περισσότερα. Γεμίζεις τις σελίδες του ημερολογίου και ταυτόχρονα γεμίζεις τη ζωή σου αναμνήσεις.
«Γράφουμε για να γευτούμε τη ζωή δύο φορές, την ίδια τη στιγμή κι εκ των υστέρων», έλεγε η Αναΐς Νιν. Η Γαλλίδα συγγραφέας, ταξιδεύτρια και δοκιμιογράφος, που έγινε περισσότερο γνωστή μέσα από την έκδοση των ημερολογίων της. Αφιερώνεις χρόνο για να γράφεις, αλλά το κάνεις για να χρωματίσεις και να αποτυπώσεις τη δική σου ζωή. Ίσως να είναι τα μόνα λεπτά της καθημερινότητάς σου που αξίζουν περισσότερο. Στην Αμερική έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση ημερολογίου είναι θεραπευτική. Σε βοηθάει να χαρείς τις επιτυχίες σου, να κατανοήσεις τα προβλήματα, να ξεπεράσεις εμπόδια και δυσκολίες.

Από την άλλη αν δεν κρατάς ημερολόγιο δεν μπορείς να ανατρέξεις στο παρελθόν σου και να δεις τι σκεφτόσουν, τι ένιωθες, τι πετύχαινες και σε τι αποτύγχανες. Δεν θα μπορείς να δεις τον τρόπο σκέψης, τα λάθη σου αλλά και τα αδύνατα σημεία σου που βελτίωσες. Επίσης, είναι πολύ συχνό φαινόμενο όταν σκεφτόμαστε το παρελθόν ξεχνάμε τα θετικά, ή προσπερνάμε γρήγορα τις επιτυχίες μας και εστιάζουμε στα αρνητικά, στις αποτυχίες. Με το ημερολόγιό μας μπορούμε και ξαναφέρνουμε στο μυαλό μας όλα όσα ζήσαμε!
Σχετικά με το πότε καταγράφουμε και ποια είναι η καλύτερη ώρα η απάντηση είναι απλή. Όποτε εσύ θέλεις. Όποτε εσύ νιώσεις! Ο καθένας επιλέγει την στιγμή που μπορεί, που τον βοηθά και τον εξυπηρετεί. Ακόμη και συγγραφείς υποστηρίζουν ότι πρέπει να γράψεις αμέσως μια ιδέα που σου ήρθε για να μην την ξεχάσεις, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως αν η ιδέα είναι καλή δεν θα την ξεχάσεις. Το βασικό είναι να ξεκινήσεις. Ακόμη κι αν δυσκολευτείς, ακόμη κι αν κάνεις λάθη στην αρχή, ακόμη κι αν δεν θεωρείς σημαντικά αυτά που έγραψες χθες. Ξεκίνα και γράψε ότι αρέσει σε εσένα, όταν εσύ θέλεις, τη στιγμή που νιώθεις ότι θέλεις να γράψεις κάτι για εσένα. Ακόμη κι αν είναι μια λέξη ή μια μικρή ζωγραφιά.
Ένας ακόμη λόγος είναι για να αφήσετε τα ημερολόγιά σας στα παιδιά σας. Φανταστείτε πόσο υπέροχα θα νιώσουν όταν διαβάζουν στα ημερολόγιά σας τι νιώθατε και τι σκεφτόσασταν. Ποιες ιδέες είχατε, ποιες αγωνίες για να τα μεγαλώσετε αλλά και ποιες λέξεις ή φράσεις σας άρεσαν. Πώς γράφατε, πώς ζωγραφίζατε και πώς οργανώνατε τη ζωή σας. Έχω συγκεκριμένο παράδειγμα φίλου που κρατά ημερολόγιο για πάνω από 30 χρόνια και οι κόρες του αφενός το θαυμάζουν και αφετέρου γνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι για τις ίδιες τα ημερολόγια του πατέρα τους.
Αν ξεκινήσετε θα δείτε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μια ξεχωριστή χρονιά για εσάς. Μια χρονιά που θα θυμάστε περισσότερο από τις άλλες. Μια χρονιά πιο ήρεμη, πιο οργανωμένη και πιο αποδοτική. Μια χρονιά με μεγαλύτερη αυτογνωσία αλλά και με περισσότερη κοινωνικότητα. Με βαρύτητα στον εαυτό μας και όχι σε εξωτερικούς παράγοντες. Με αυτοπεποίθηση, σοφία και δημιουργικότητα.
Λοιπόν, εβδομαδιαίο ή ημερήσιο;

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή