Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Λόφο Κόκκου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Λόφο Κόκκου

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή εγκρίνονται οι θέσεις για την προσωρινή λειτουργία εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας και, ειδικότερα, Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Γαλατσίου, Κισσάμου Χανίων, Μαραθώνος, Πειραιά, Πεντέλης, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου.

 

Η προσωρινή λειτουργία θα επιτρέπεται έως τον καθορισμό χώρου προοριζόμενου για τη χρήση αυτή είτε με έγκριση ή τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου, είτε με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή με έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, και όχι περισσότερο από 3 χρόνια από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου. Μετά τη λήξη της προθεσμίας ή την με οποιονδήποτε τρόπο παύση της λειτουργίας του ΣΜΑ, ο Δήμος οφείλει εντός 1 έτους να αποκαταστήσει το χώρο στην αρχική του μορφή.
Οι προσωρινοί ΣΜΑ θα λειτουργούν με ευθύνη των οικείων Δήμων, οι οποίοι λαμβάνουν άμεσα όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης ηχητικής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, για την οπτική απομόνωση με προστατευτική περίφραξη και περιμετρική προκάλυψη του χώρου με πυκνή υψηλή δενδροφύτευση και για τη μη πρόκληση δυσμενών επιδράσεων σε βάρος της υγείας, ησυχίας και ασφάλειας των περιοίκων και των εργαζομένων.

Ως προς το Γαλάτσι, ο προσωρινός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αναμένεται να λειτουργήσει αρχές Μαρτίου του 2021 και θα αφορά τα απορρίμματα μόνο της πόλης μας. Μέχρι τότε (τον Μάρτιο του 2021) αναμένεται να έχουν έρθει όλα τα καινούργια απορριμματοφόρα που περιμένει ο Δήμος μας.
Στον Δήμο Γαλατσίου αφορά το γήπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή, στη θέση «Ομορφοκκλήσια Βεΐκου», του Δήμου Γαλατσίου, επιφανείας 6.826,77 τ.μ. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στο Λόφο Κόκκου όπου λειτουργούσε το γκαράζ απορριμματοφόρων οχημάτων του Δήμου.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι απλή, από τη στιγμή που πλέον υπάρχει ο εξοπλισμός:

Τα απορριμματοφόρα θα αδειάζουν σε μια ειδική χοάνη τα σκουπίδια που έχουν περισυλλέξει, στο ειδικό όχημα μεταφοράς το οποίο θα τα συμπιέζει και θα τα μεταφέρει στη χωματερή. Αυτό σημαίνει ότι από τα 13 δρομολόγια που αναγκάζονται να κάνουν σήμερα προς τη χωματερή τα απορριμματοφόρα του Δήμου Γαλατσίου, πλέον θα απαιτούνται μόνο δύο το πολύ καθώς αυτό το όχημα μπορεί να συμπιέσει σκουπίδια έως και 6 απορριμματοφόρων.
Ποιό το κέρδος από αυτή τη διαδικασία; Λιγότερα καύσιμα, λιγότερες φθορές στα οχήματα του Δήμου, περισσότερα δρομολόγια εσωτερικής αποκομιδής απορριμμάτων εντός της πόλης, λιγότερες εργατοώρες. Και όλα αυτά θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη αλλά και καλύτερη καθαριότητα μέσα στην πόλη καθώς οι εργαζόμενοι που θα απελευθερωθούν από την αποκομιδή, θα αξιοποιηθούν σε νέα πόστα καθαριότητας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή