Πότε και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό

ΕΛΛΑΔΑ
Πότε και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό

Ο χρόνος έχει ξεκινήσει και μετράει αντίστροφα για την ημέρα που θα σημάνει την αρχή του τέλους για την πανδημία του κορωνοϊού, με τη βοήθεια των πολυπόθητων και ελπιδοφόρων εμβολίων. Ήδη τα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας έχουν ειδοποιηθεί πως πρέπει να προετοιμαστούν για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του Covid-19 μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, με τους γιατρούς και νοσηλευτές να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν από τις 7 Δεκεμβρίου. Στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας στην τακτική συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα ξεκινήσει αμέσως μετά την έγκριση των εμβολίων και μόλις γίνει η παραλαβή τους, διαβεβαιώνοντας ότι «θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους».

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι για τον τρόπο που θα κληθούμε να οργανωθούμε και να εμβολιάσουμε τους πολίτες. Γίνεται για πρώτη φορά μία συνολική προσπάθεια στην Ευρώπη. Με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια, θα παραλάβουμε τα εμβόλια και την επομένη της παραλαβής, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Όπως είπε, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνθρωποι στα γηροκομεία. Ο Υπουργός κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν στα fake news, γνωστοποιώντας ότι «όλοι οι φορείς θα ενημερώσουν επιστημονικά για την ασφάλεια του εμβολίου, ώστε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».
Σύμφωνα με όσα είχε ο ίδιος ανακοινώσει λίγο καιρό πριν, ήδη ετοιμάζονται τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες κάθε μήνα.
– Θα αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία), που θα μπορούν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες ανά μήνα. Η λειτουργία τους προβλέπει 2 βάρδιες, πρωί και βράδυ, έξι ημέρες της εβδομάδας, ενώ υπολογίζεται ότι για κάθε πολίτη η διαδικασία θα απαιτεί περίπου 10 λεπτά. Ο υπουργός σημείωσε ότι εφόσον απαιτηθεί θα αναπτυχθούν και άλλα σημεία εμβολιασμού.
Στη μάχη κατά της πανδημίας, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, θα συνδράμουν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα, όπου ήδη γίνεται το 30% των τεστ για κορωνοϊό.

Ως προς τα ψυγεία διατήρησης των εμβολίων, επτά από αυτά που δύνανται να καταψύχουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στους -80 βαθμούς Κελσίου βρίσκονται ήδη στην χώρα μας. Πρόκειται για θαλάμους βαθέως ψύξεως και χωρούν έως και 100.000 εμβόλια. Την εβδομάδα που μας έρχεται αναμένονται άλλα επτά, με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που τα προμηθεύεται, όπως και η Γερμανία.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται και το πολυπόθητο εμβόλιο το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι αυτό της Pfizer. Την ίδια μέρα που θα έρθει το εμβόλιο θα γίνουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί σε υγειονομικούς και κλειστές δομές. Παράλληλα, την δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα γίνουν ασκήσεις προσομοίωσης σε εμβολιαστικά κέντρα.
Πρώτοι θα εμβολιαστούν για το νέο κορωνοϊό οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, μετά οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές. Σε δεύτερο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των υπόλοιπων πολιτών.
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις υγειονομικές δομές της χώρας.
Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, κάτι που θα μπορούν να πράξουν είτε με γραπτό μήνυμα (SMS), είτε διαδικτυακά, είτε μέσω των τηλεφωνικών κέντρων που θα υπάρξουν.
Για τους οίκους ευγηρίας, 65 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα αναλάβουν τον εμβολιασμό εντός 10 εργάσιμων ημερών του προσωπικού και των οφελουμένων των μονάδων.
Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.
Για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια να ληφθεί μέριμνα ώστε να εμβολιαστεί το προσωπικό και οι κρατούμενοι από τις κοντινές μονάδες Υγείας.

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΙ;
Ενόψει του επικείμενου εμβολιασμού ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, με ανάρτηση του στο facebook εξηγεί πότε θα είμαστε εντελώς προστατευμένοι από τον κορωνοϊό μετά τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα όλη η ανάρτησή του αναφέρει τα εξής:
«Τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca έχουν μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου 4 εβδομάδες, ενώ της Pfizer 3 εβδομάδες. Κάποιοι αναρωτιούνται για τις διαφορές στο μεσοδιάστημα και την προστασία μετά την πρώτη δόση.
»Ας δούμε τι ξέρουμε για το εμβόλιο της Pfizer.
»Ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμης προστασίας από την πρώτη δόση του εμβολίου, αυτό που έχει εγκριθεί από τις Bρετανικές αρχές και αναμένεται επίσης να ισχύει στην Ευρώπη είναι το πρόγραμμα των δύο δόσεων. Και οι δύο θα εγχυθούν στον δελτοειδή μυ (στο μπράτσο) και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη. Για το εμβόλιο της Pfizer, το ανακοινωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας υπολογίστηκε 7 ημέρες μετά τη β’ δόση. Μετά από 7 ημέρες φαίνεται ότι αναπτύσσονται αντισώματα, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι.
»Άρα, συνεχίζουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer, και για 5-6 εβδομάδες για τα εμβόλια των Moderna και ΑstraΖeneca. Είναι πιθανό δηλαδή πως θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που θεωρείται πως ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία. Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την έκταση της προστασίας και πόσο διαρκεί καθώς εισέρχονται δεδομένα από τρέχουσες κλινικές δοκιμές.
»Με βάση τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ανέρχεται στο το 94% και το 95% για Moderna and Pfizer αντίστοιχα. Δηλαδή αυτά είναι τα αναμενόμενα ποσοστά προστασίας. Αλλά, είναι πιθανό τα ποσοστά αποτελεσματικότητας να είναι λίγο μικρότερα όταν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ίσως για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία ή τους ανοσοκατεσταλμένους. Όμως, δεν περιμένουνε να είναι πολύ μικρότερα αυτά τα ποσοστά.
»Για να πιστοποιήσουμε εάν έχει πετύχει ο εμβολιασμός, θα πρέπει να γίνει εξέταση αντισωμάτων 2-3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
»Θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες προμήθειες και η πολιτεία να προετοιμαστεί ώστε να υπάρχει επάρκεια σε τεστ αντισωμάτων πριν και μετά το τελος του εμβολιασμού ώστε:
1. Να τεθούν οι προτεραιοτητες για τις ομαδες που θα εμβολιαστούν στο γενικό πληθυσμό.
2. Να επιβεβαιωθούν τόσο η αποτελεσματικότητα αλλά και τα ποσοστά της ειδικής ανοσοαπόκρισης ανα ηλικιακή ομάδα ή ομάδα ασθενών.
»Το τελικό στάδιο της διαχείρισης της πανδημίας θα χρειαστεί εξαιρετικό και ακριβή συντονισμό. Θα είναι μια πρόκληση για τις υγειονομικές αρχές αλλά και μια ευκαιρία να κρατήσουν το πρώτο εθνικό ηλεκτρονικό αρχείο της νόσου, όπως θα κάνουν εξάλλου και όλες οι άλλες χώρες.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή