«Ένα χειροποίητο κόσμημα κάνει τη γυναίκα να αισθάνεται μοναδική», Ισαβέλλα Λαζαρίδου – Δημιουργός Χειροποίητου Κοσμήματος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ένα χειροποίητο κόσμημα κάνει τη γυναίκα να αισθάνεται μοναδική», Ισαβέλλα Λαζαρίδου – Δημιουργός Χειροποίητου Κοσμήματος

«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1984 και μεγάλωσα στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Σπούδασα διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙ Λάρισας. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα σχεδίου στο εργαστήρι Ψαράκη στη Θεσσαλονίκη. Έχω ασχοληθεί με την τέχνη από μικρή ηλικία, κυρίως με τη ζωγραφική, αλλά από το 2010 με έχει κερδίσει η δημιουργία κοσμημάτων. Κατοικώ στην Πελασγία Ν. Φθιώτιδας και είμαι σύζυγος, μητέρα και δημιουργός.» Έτσι μας συστήνεται η Ισαβέλλα Λαζαρίδου, δημιουργός χειροποίητου κοσμήματος.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΙΩΝΗ – ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ


«ΠΑΛΜΟΣ»: Σε ποιό περιβάλλον μεγαλώσατε και πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Μεγάλωσα σε μια απλή αστική οικογένεια. Ζούσαμε στη Θεσσαλονίκη, αλλά όταν έγινα 13 ετών μετακομίσαμε στη Νέα Μηχανιωνα, λόγω της αγάπης όλης της οικογένειας για την εξοχή και τη θάλασσα, ένα μέρος το οποίο λάτρεψα και γιατί είναι πανέμορφο αλλά και γιατί η ζωή εκεί είναι ήρεμη. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν, θα έλεγα, ιδανικά. Έχω έναν μεγαλύτερο αδερφό και μια μικρότερη αδερφή, έτσι είχα πάντα παρέα σαν παιδί, αλλά ακόμα και σήμερα καθώς είμαστε πολύ δεμένοι.
Από τον πατέρα μου πήρα την αγάπη μου για την εξοχή όπου μας πήγαινε εκδρομές για «επιβίωση» όπως μας έλεγε. Εμείς σαν παιδιά ενθουσιαζόμασταν! Παίρναμε σακίδια με ξηρά τροφή και νερό και περπατούσαμε στα βουνά. Επίσης μου εμφύσησε μια απέραντη αγάπη για τη θάλασσα, καθώς είμαστε οικογενειακώς ψαροντουφεκάδες και περνούσαμε σχεδόν ολόκληρα τα καλοκαίρια μας στη παραλία κάνοντας κάμπινγκ. Ακόμη θυμάμαι να μας μαζεύει και να μας διαβάζει αντί για παραμύθια μυθολογία και ιστορία, κι έτσι από μικρή ηλικία αναπτύχθηκε μέσα μου μια αγάπη για το διάβασμα και την ιστορία και κυρίως για τους αρχαίους πολιτισμούς.
Από τη μητέρα μου πήρα την αγάπη μου για τις τέχνες καθώς κι εκείνη αγαπά τη ζωγραφική αλλά και ασχολείται με πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως το πλέξιμο, η ραπτική και άλλες κατασκευές. Έμαθα από πολύ μικρή ηλικία να πλέκω, νομίζω ήμουν 8 ετών, και ασχολήθηκα με πολλές χειροτεχνίες λόγω της μητέρας μου η οποία πάντα είχε μια καινουρια ιδέα για να περάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας δημιουργικά. Τώρα προσπαθώ να κάνω κι εγώ το ίδιο με τα παιδιά μου. Να τους δημιουργήσω όμορφες αναμνήσεις και να τους μάθω να εκφράζονται μέσα από την τέχνη.

«Π»: Παρακολουθήσατε μαθήματα σχεδίου ως απόρροια της αγάπης σας για τη ζωγραφική;
Ι.Λ.: Μαθήματα σχεδίου παρακολούθησα για να μπορέσω να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, λόγω της μεγάλης μου αγάπης για τις τέχνες και τη ζωγραφική. Έδωσα μια φορά αλλά δεν τα κατάφερα κι έτσι με το άγχος μιας πιο άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, εγκατέλειψα το όνειρο μου και ξαναέδωσα πανελλήνιες εξετάσεις, κι αυτό είναι κάτι που μετανιώνω. Πέρασα στη Σχολή Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙ Λάρισας. Φυσικά ήξερα ότι ήταν ένα επάγγελμα που δε με εξέφραζε και δεν το εξάσκησα ποτέ.

«Π»: Με τί υλικά ζωγραφίζατε ως παιδί;
Ι.Λ.: Ζωγράφιζα με ό,τι ζωγραφίζει ένα παιδί. Προτιμούσα πάντα όμως τα πινέλα. Νομίζω ότι ένιωθα μεγαλύτερη ελευθερία κρατώντας ένα πινέλο απ’ ό,τι ένιωθα κρατώντας ένα μαρκαδόρο. Μου άρεσε ιδιαίτερα να ζωγραφίζω θαλασσινά τοπία.

«Π»: Πώς προέκυψε το χειροποίητο κόσμημα;
Ι.Λ.: Ήμουν διαρκώς σε αναζήτηση προς νέες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, και μια μέρα, εντελώς τυχαία, βρέθηκα μπροστά σε ένα βιβλίο με σχέδια χειροποίητων κοσμημάτων από αρχαίους πολιτισμούς. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα και μετά από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, προμηθευτικά τα πρώτα μου εργαλεία και υλικά. Από τότε δεν έχω σταματήσει να πειραματίζομαι σε νέες τεχνικές και να εξελίσσομαι ως δημιουργός.

«Π»: Είστε αυτοδίδακτη;
Ι.Λ.: Ναι είμαι αυτοδίδακτη. Δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ μαθήματα χειροποίητου κοσμήματος. Στα πρώτα μου βήματα προμηθευτικά κάποια βιβλία με διάφορες τεχνικές δημιουργίας κοσμημάτων. Από τότε κι έπειτα πειραματίζομαι διαρκώς ανακαλύπτοντας δικούς μου τρόπους και συνδυάζοντας διαφορά υλικά ώστε να έχω όσο το δυνατόν πιο άρτιο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

«Π»: Και τί υλικά χρησιμοποιείτε;
Ι.Λ.: Στα κοσμήματά μου χρησιμοποιώ κυρίως χαλκό, αλπακά και ορείχαλκο. Συνήθως τα συνδυάζω με ημιπολύτιμες πέτρες, κρύσταλλα, κοχύλια αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσω ακόμα και ένα βότσαλο από κάποια παραλία ή ένα γυαλάκι «φαγωμένο» από τη θάλασσα. Ο λόγος που χρησιμοποιώ αυτά τα υλικά είναι ότι δουλεύονται εύκολα και συνδυάζονται όμορφα μεταξύ τους δίνοντας ένα πολύ εντυπωσιακό και ξεχωριστό αποτέλεσμα. Επίσης ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι ότι είναι πιο προσιτά και για μένα ως δημιουργό, αλλά και για κάποιον που θα θελήσει να αποκτήσει ένα κόσμημά μου.

«Π»: Είναι η δημιουργία διέξοδος για εσάς;
Ι.Λ.: Ναι, κατά κάποιο τρόπο θα έλεγα ότι αποτελεί διέξοδο. Μπορώ να δημιουργώ βέβαια ενώ γίνεται γύρω μου χαμός. Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μου, εντελώς φυσικά. Όπως όταν ήμουν παιδί: είχα ζητήσει από τη μητέρα μου να με μάθει να διαβάζω όταν πήγαινα ακόμα στο νηπιαγωγείο. Τα κατάφερα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και μετά καθόμουν με την πλάτη γυρισμένη στους υπόλοιπους και διάβαζα, ενώ γύρω μου ακούγονταν συζητήσεις, παιχνίδια και τηλεόραση. Είναι σαν να απομονώνομαι και χάνομαι σε έναν δικό μου κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα όταν δημιουργώ.

«Π»: Μετά τη 10ετή οικονομική κρίση, πώς βιώνετε τώρα την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού;
Ι.Λ.: Είναι δύσκολα τα πράγματα για όλο τον κόσμο. Σίγουρα επικρατεί μια αβεβαιότητα για το αύριο και μια ανησυχία για το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό που με θλίβει περισσότερο όμως είναι ότι έχουμε αποξενωθεί μεταξύ μας οι άνθρωποι. Πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε και λίγο τον διπλανό μας και να βοηθάμε όσο μπορούμε. Το καλό πάντα ανταμείβεται. Να μην ξεχνάμε να είμαστε πάνω απ’ όλα άνθρωποι και πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα ξεπεράσουμε όλα. Εκτός αυτών, προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη και να αξιοποιώ δημιουργικά τον χρόνο μου κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

«Π»: Υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου για το χειροποίητο κόσμημα; Είναι προσιτό στην τιμή;
Ι.Λ.: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μπορώ να πω κι αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί δείχνει ότι ο κόσμος εκτιμά τη δουλειά μου. Έχει τύχει κάποιες φορές να μου ζητηθεί κάποιο κόσμημα να το ξαναφτιάξω με άλλη πέτρα ή να μου περιγράψουν ένα σχέδιο που τους αρέσει και να το φτιάξω σε κόσμημα. Κι αυτό μου αρέσει πολύ, να δημιουργώ δηλαδή ένα κόσμημα που ταιριάζει απόλυτα με το γούστο και την προσωπικότητα κάποιου. Και αρέσει και στον κόσμο που με τα θετικά του σχόλια με ωθεί να συνεχίζω και να εξελίσσομαι συνεχώς. Όσο για την τιμή, θεωρώ ότι είναι προσιτά τα κοσμήματά μου, γιατί δεν κοστολογώ σχεδόν καθόλου την ιδέα μου ή τις ώρες που εργάστηκα για να ολοκληρώσω ένα κόσμημα κι αυτό γιατί θέλω να μπορεί να το αποκτήσει ο καθένας.

«Π»: Ένα χειροποίητο κόσμημα θεωρείται και μοναδικό. Μπορούμε άραγε να το φοράμε χρόνια;
Ι.Λ.: Το χειροποίητο κόσμημα είναι σίγουρα ξεχωριστό και διαχρονικό. Ακόμα κι αν ένας δημιουργός αναπαράγει ένα σχέδιο, ποτέ δε θα είναι ακριβώς ίδιο με το προηγούμενο κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι κάτι που προσδίδει στα χειροποίητα μια μοναδικότητα που δεν μπορείς να βρεις πουθενά αλλού.

«Π»: Τί προσδίδει στη γυναίκα ένα κόσμημα;
Ι.Λ.: Τα κοσμήματα είναι ένα σύμβολο της θηλυκότητας και κάποτε αποτελούσαν και απόδειξη της κοινωνικής θέσης των γυναικών.
Συμπληρώνουν την εμφάνιση κάθε γυναίκας κάνοντάς την να αισθάνεται πιο όμορφα και τη βοηθούν να αναδείξει το στυλ και την προσωπικότητα της. Όταν πρόκειται μάλιστα για ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό χειροποίητο κόσμημα, σίγουρα μαγνητίζει τα βλέμματα και την κάνει να αισθάνεται μοναδική.

«Π»: Ακολουθείτε τη μόδα πιστά;
Ι.Λ.: Δεν ακολουθώ τη μόδα καθόλου ούτε γνωρίζω τις τάσεις της. Θεωρώ ότι τα χειροποίητα κοσμήματα είναι διαχρονικά και τόσο ιδιαίτερα που δεν μπορούν να μπουν σε καλούπια. Το μόνο που ακολουθώ λιγάκι είναι οι εποχές. Δηλαδή το καλοκαίρι θα δημιουργήσω ένα κόσμημα με κοχύλια και την άνοιξη ένα κόσμημα σε σχήμα πεταλούδας. Ίσως είναι βέβαια και λίγο θέμα διάθεσης. Παρόλα αυτά δεν θεωρώ απαγορευτικό το να φορέσει κάποιος ένα κοχύλι το χειμώνα, αν αυτό τον κάνει να νιώθει όμορφα και τον ταξιδεύει σε καλοκαίρια και ακρογιαλιές ή μια χρωματιστή πεταλούδα μέσα στο μελαγχολικό φθινόπωρο.

«Π»: Τί κάνει ξεχωριστό έναν δημιουργό για το κόσμημά του;
Ι.Λ.: Θα το παραλληλίσω λίγο με τη ζωγραφική: όπως αυτοί που γνωρίζουν τους μεγάλους ζωγράφους και μπορούν να καταλάβουν βλέποντας έναν πίνακα ποιός είναι ο δημιουργός του, από τις πινελιές, τα χρώματα, το βλέμμα του προσώπου που απεικονίζεται… Κάπως έτσι λοιπόν θεωρώ ότι κάθε δημιουργός έχει τον δικό του τρόπο και την δική του τεχνική η οποία αποτυπώνεται στη δημιουργία του και την κάνει ξεχωριστή κι αναγνωρίσιμη.

«Π»: Τί σας εμπνέει;
Ι.Λ.: Με εμπνέει ο κόσμος γύρω μου. Είτε αυτό είναι η φύση, η θάλασσα, ένα κοχύλι, ένα ζώο, ένα φυτό ή ένα λουλούδι, είτε ένα σχέδιο που θα δω στο κάγκελο ενός μπαλκονιού ή ένα σχέδιο στη δαντέλα ενός ρούχου. Κάποιες φορές πέφτει στα χέρια μου μια όμορφη πέτρα και εμπνέομαι από εκείνη, σκέφτομαι με τι να τη συνδυάσω και ακολουθώ τις γραμμές και τα νερά της μέχρι να φτάσω στο τελικό αποτέλεσμα.

«Π»: Τί ονειρεύεστε;
Ι.Λ.: Αυτό που ονειρεύομαι είναι να καταφέρω να φτιάξω ένα δικό μου εργαστήριο και να έχω εκεί τακτοποιημένα και οργανωμένα όλα μου τα εργαλεία και τα υλικά. Για την ώρα έχω διαμορφώσει μια μικρή γωνίτσα στο σπίτι μου όπου κάθομαι και δημιουργώ αλλά δεν έχω τον απαραίτητο χώρο ώστε να βρίσκω εύκολα αυτό που ψάχνω και αυτό με δυσκολεύει αρκετά.

«Π»: Τί προτείνετε στις φίλες που αγαπούν το χειροποίητο κόσμημα;
Ι.Λ.: Καταρχάς να συνεχίσουν να το αγαπούν! Επίσης θα τους πρότεινα να μην διατάζουν να απευθυνθούν στους δημιουργούς και να ζητήσουν ένα πιο προσωποποιημένο κόσμημα, όπως το έχουν ονειρευτεί. Κάθε νέα πρόκληση είναι χαρά για έναν δημιουργό.

«Π»: Πού μπορούμε να δούμε κοσμήματά σας;
Ι.Λ.: Τα κοσμήματά μου τα εκθέτω στην προσωπική μου σελίδα στο Facebook που λέγεται «χειροποίητη τέχνη».

«Π»: Τί ετοιμάζετε;
Ι.Λ.: Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κάτι που έχω ξεκινήσει από το 2018. Είναι ένα κανάλι στο YouTube με μαθήματα κατασκευής χειροποίητων κοσμημάτων. Η ιδέα είναι να φτιάξω κάποια βίντεο με όλη τη διαδικασία, τα εργαλεία και τα υλικά που χρειάζεται κάποιος για να δημιουργήσει μόνος του ένα κόσμημα από την αρχή μέχρι το τέλος. Έτσι θα μπορεί οποίος ενδιαφέρεται να ξεκινήσει η βρίσκεται στα πρώτα του βήματα να βοηθηθεί και να μάθει μέσα από το κανάλι μου. Δυστυχώς είναι ένα σχέδιο που έμεινε λίγο πίσω λόγω του ότι μου ήταν δύσκολο μέχρι τώρα να βρω τον τόπο και τον χρόνο να γυρίσω βίντεο, λόγω «παρεμβολών», καθώς έχω δυο μικρά παιδάκια, αλλά είναι στα άμεσα σχέδια μου και σύντομα θα ανεβάσω το δεύτερο βίντεο μου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή