Μετακίνηση Β6, του Βαγγέλη Ντάλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μετακίνηση Β6, του Βαγγέλη Ντάλη

Οι άνθρωποι που βγάζουν βόλτα το κατοικίδιό τους το βράδυ δεν είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Μόνοι τους είναι, δεν συναναστρέφονται συνήθως άλλους, δεν δέχονται ή δεν μεταφέρουν κανέναν ιό σε κανέναν. Όποιοι βγαίνουν για τρέξιμο μόνοι τους τα μεσάνυχτα σε έρημους δρόμους είναι όμως πολύ επικίνδυνοι και έπρεπε να τους απαγορευτεί η βραδινή μοναχική άθληση. Βρείτε το λάθος!

Πρέπει να το βρείτε μόνοι σας. Γιατί αν περιμένετε να το βρουν αυτοί που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις, δεν θα το βρουν ποτέ. Πιστεύουν ότι μόνο μέχρι τις 9 το βράδυ είναι ακίνδυνο το τρέξιμο. Για όσους δηλαδή εργάζονται, καλύτερα να τρέχουν πριν πάνε στη δουλειά τους. Τις πρωινές ώρες δηλαδή, τότε που πάνε στις δουλειές τους οι υπόλοιποι άνθρωποι. Και μιάς και όλοι οι χώροι άθλησης είναι κλειστοί, το τρέξιμο θα γίνεται είτε σε στενά αστικά πεζοδρόμια για όσους μένουν σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες, είτε σε μεγαλύτερα αν μένουν κοντά σε λεωφόρους. Είναι πιο ακίνδυνο να περνάνε δίπλα από στάσεις λεωφορείων όπου περιμένει πολύς κόσμος, δίπλα από ΑΤΜ τραπεζών με ουρά, μπροστά από φούρνους και super-market όπου πάνε πρωί-πρωί οι συνταξιούχοι. Τότε δεν κινδυνεύουν, δεν είναι επικίνδυνοι. Βρείτε τη λογική.
Λογική έχουν αυτοί που αναλύουν τα δεδομένα, σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και βάζουν προτεραιότητες συμβατές με τις κοινωνικές ανάγκες και δυνατότητες. Όχι αυτοί που έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το πολιτικό και κοινωνικό κόστος από τους ασθενείς που θα συνωστίζονταν έξω από τις ανεπαρκείς ΜΕΘ και θα πέθαιναν στην αναμονή. Αυτό μόνο φοβήθηκαν και μας έκλεισαν δύο μήνες σε καραντίνα. Κι όταν είδαν ότι ο «κίνδυνος» της πολιτικής αποτυχίας πέρασε, ξεδίπλωσαν τις δικές τους προτεραιότητες.
Είναι κοινό μυστικό ότι τα σχολεία άνοιξαν μόνο για δύο εβδομάδες ύστερα από πιέσεις των μεγαλοσχολαρχών, οι οποίοι κινδύνευαν να χάσουν τα μισά δίδακτρα της χρονιάς. Είναι κοινό μυστικό ότι ο τουρισμός άνοιξε χωρίς προστατευτικά μέτρα ύστερα από εκβιασμό των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων του εξωτερικού. Είναι κοινό μυστικό ότι οι έλεγχοι όλο το καλοκαίρι ήταν υποτυπώδεις ύστερα από πιέσεις των μεγαλοξενοδόχων. Είναι κοινό μυστικό ότι δεν επιτάχθηκαν παρά μόνο πρόσφατα, ιδιωτικές ΜΕΘ, υπό τις πιέσεις των κλινικαρχών οι οποίοι είδαν τα κέρδη τους να απογειώνονται όχι μόνο από νοσούντες από κορωνοϊό αλλά και από ανθρώπους που είχαν προγραμματίσει θεραπείες ή εγχειρήσεις σε δημόσια νοσοκομεία αλλά ακυρώθηκαν. Ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν αφού τα λίγα διαθέσιμα κρεβάτια παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας και οι λιγοστοί γιατροί μετατέθηκαν σε άλλες πτέρυγες για να δείξουν ότι αύξησαν το ιατρικό προσωπικό. Α, ναι έκαναν και προσλήψεις ανειδίκευτων γιατρών, δηλαδή ακατάλληλων για την περίσταση στις ΜΕΘ.
Υπάρχουν και άλλα πολλά που δεν έπρεπε αλλά έγιναν. Και άλλα πολλά που έπρεπε αλλά δεν έγιναν μετά από εκείνο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. Εκείνο, στο φόντο του οποίου ο «success story» πρωθυπουργός μας κήρυξε την Ελλάδα ιδανικό και ασφαλή τουριστικό προορισμό, covid-free χώρα. Τότε είχε πει ότι θα γίνονται σχολαστικοί έλεγχοι κατά την είσοδο των τουριστών στη χώρα αλλά μετά από τις πιέσεις της TUI, του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου στον κόσμο, οι έλεγχοι έγιναν δειγματοληπτικοί…
Έτσι φτάσαμε τον Αύγουστο να έχουμε περισσότερα κρούσματα από όσα δεν είχαμε σε όλη τη δίμηνη καραντίνα. Τα παπαγαλάκια της ενημέρωσης τα οποία έχαιραν άκρα υγείας χάρη στα είκοσι και, εκατομμύρια της λίστας Πέτσα, όπλισαν. Έφταιγαν οι νέοι οι οποίοι συνωστίζονταν στις πλατείες, τα περίπτερα που έπρεπε να τα κλείσουμε 12-5 τη νύχτα! Αν γίνει κάποιο νεανικό μάζεμα ή πάρτυ σε σπίτι, ταράτσα κλπ., αμέσως κινητοποιούνται τα «ευαίσθητα» κανάλια για να δείξουν τους «ενόχους» για το δεύτερο κύμα πανδημίας. Αν συγκεντρωθούν στο Εφετείο της Αθήνας άνθρωποι, φταίνε για την εξάπλωση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες ή τη Λάρισα. Αν βέβαια συγκεντρωθούν για λιτανείες, για εκκλησιαστικούς εορτασμούς ή γενικά θρησκευτικές τελετές, κανένας δεν ξέρει τίποτα. «Εκ περιέργως» δεν θεωρείται θέμα για να στηλιτευτεί από τα Μέσα της λίστας Πέτσα.
Η Εκκλησία έχει το ακαταλόγιστο. Ούτε οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της πάνε κόντρα. Ποιός ξέχασε τον «αγιοποιημένο» επιστήμονα αλλά και ψάλτη Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος εν μέσω της καραντίνας πήγε να ψάλλει στην εκκλησία της ενορίας του; Ποιός ξέχασε τη δήλωση της κυρίας Λιανού «βεβαίως και θα κοινωνήσω, δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει οτι ο ιός μεταδίδεται με την κατάποση»; Μάλλον ο κύριος Τσίπρας ο οποίος την πρότεινε για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Οι συναθροίσεις άνω των εννέα ατόμων απαγορεύονταν αλλά η Ιερά Σύνοδος μια χαρά συνεδρίασε στη Μονή Πετράκη. Έβγαλε μάλιστα και ανακοίνωση. Πόσοι είναι οι Μητροπολίτες μας, μαζί με τους οδηγούς και την υπόλοιπη συνοδεία τους το καταλαβαίνουμε. Είδατε πουθενά να στηλιτεύεται αυτή η συνεδρίαση; Γιατί και αυτοί είναι «ακίνδυνοι».
Επικίνδυνοι είναι όσοι χρησιμοποιούν τον κωδικό Β6 για μετακινήσεις. Όχι ότι δεν υπάρχουν πολλοί που τον χρησιμοποιούν καταχρηστικά αλλά να τους κλείνουμε μέσα όλους γιατί δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε, θυμίζει δασκαλίστικες τιμωρίες του προηγούμενου αιώνα. Ένας κάνει αταξία, όλη η τάξη τιμωρείται παραδειγματικά! Αυτό είναι το «επιτελικό» κράτος που οικοδομείται. Όλοι μέσα. Επιτελικά.
Τη σημασία της άθλησης όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων, την καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες και οι επιστήμονες σύμβουλοί τους; Ό,τι στην ανάλυση λυμάτων που έγινε πρόσφατα βρέθηκαν διπλάσιες ποσότητες ουσιών κατάλοιπων της χρήσης αντικαταθλιπτικών χαπιών το πήραν υπόψιν τους; Ότι η χρήση εθιστικών ουσιών είναι αυξημένη; Ότι στα πολλά που έχει πει ο Σ. Τσιόδρας είναι και το «η μετάδοση γίνεται κατά 86% σε κλειστούς χώρους». Στους ανοιχτούς γιατί οι απαγορεύσεις;
Όταν τρέχω τα βράδια του καλοκαιριού έξω χαίρομαι πολύ τα ζευγάρια ή τις παρέες συνταξιούχων που περπατάνε για λόγους υγείας. Η δική τους άθληση νομίζω ότι είναι σημαντικότερη από των νεότερων ηλικιών. Είναι η άθληση που σε αυτή την ηλικία μπορούν να κάνουν. Κάνει καλό και στην καρδιά αλλά τους κρατάει και «ζωντανούς». Μιλάνε, ξεδίνουν, «ζουν». Γιατί τους απαγορεύεται να κινούνται «άσκοπα»; Γιατί να τους κλείσετε σε ένα δυαράκι. Από τί κινδυνεύoυν όταν κινούνται μόνοι ή ανά δύο;
Ξέρετε πώς λέγεται στα ελληνικά αυτό που τους έχετε κάνει; ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ. Ναι, εγκλεισμός. Αφήστε τα ξενόφερτα Quarantine και lock down που χρυσώνουν το χάπι. Έγκλειστοι, δηλαδή φυλακισμένοι. Δεν πλήττετε μόνο τη σωματική υγεία, δεν πλήττετε μόνο την ψυχική υγεία, θέλετε να πλήξετε και τις ελευθερίες. Σας έχουμε καταλάβει. Ξέρουμε ότι ο εγκλεισμός δεν θα τελειώσει 30 Νοεμβρίου…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή