Εφη Αχτσιόγλου : Προϋπολογισμός κοινωνικού δαρβινισμού και αναλγησίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφη Αχτσιόγλου : Προϋπολογισμός κοινωνικού δαρβινισμού και αναλγησίας

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Ο Προϋπολογισμός του 2021 αποτελεί μνημείο κοινωνικής αναλγησίας και νεοφιλελεύθερων εμμονών. Των ίδιων στοιχείων που οδήγησαν ήδη το 2020 στη βαθιά ύφεση, στην αύξηση της ανεργίας, στη δραστική μείωση μισθών και εισοδημάτων, στην οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την πρόβλεψή μας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν συγκράτησαν αλλά βάθυναν την ύφεση. Το 2020 η χώρα μας θα έχει μια από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη, 10,5%, ενώ η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% για το 2021 και αυτή στη βάση έωλων παραδοχών, αποδεικνύει ότι οι υποσχέσεις των κυρίων Μητσοτάκη και Σταϊκούρα περί ανάκαμψης τύπου V έχουν πάει περίπατο.

Το κρισιμότερο: ο Προϋπολογισμός επιβεβαιώνει πλήρως ότι η μέχρι σήμερα καταστροφική διαχείριση της πανδημικής και οικονομικής κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα ανικανότητας αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης. Επιλογές που η ίδια δηλώνει ευθαρσώς στον προϋπολογισμό ότι θα συνεχίσει και το 2021:

– Μηδενική δαπάνη για εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ,

– Μηδενική ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό,

– Μηδενική ενίσχυση των εποχικών εργαζομένων,

– Μηδενική ενίσχυση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες,

– Μηδενική ενίσχυση για τους μακροχρόνια άνεργους,

– Μηδενική ενίσχυση για τον πολιτισμό,

– Μηδενική ενίσχυση για τους αγρότες,

– Μηδενική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το κράτος, ούτε καν η συνέχιση του δανείου της επιστρεπτέας προκαταβολής που υπόσχεται η κυβέρνηση

– Μηδενική ενίσχυση των μισθωτών

Ο Προϋπολογισμός δεν έχει βέβαια μηδενικά παντού.

-Προβλέπει ότι οι βρισκόμενοι σε οικονομικό αδιέξοδο πολίτες θα πληρώσουν 3,6 δισ. περισσότερα σε φόρους, δηλαδή αύξηση 8,1%! Καμία τέτοια αύξηση φυσικά δεν δικαιολογείται από την προβλεπόμενη ανάπτυξη, απλώς θα την πληρώσουν οι πολίτες.

– Προβλέπει ότι 2,5 δισ. θα δοθούν σε εξοπλιστικά.

Η στρατηγική του κοινωνικού δαρβινισμού επιβεβαιώνεται. Οι μάσκες έπεσαν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή