Μανώλης Χριστοδουλάκης : Το Κίνημα Αλλαγής, από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο, παρουσίασε 150 παρεμβάσεις και προτάσεις, εντός και εκτός Βουλής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μανώλης Χριστοδουλάκης : Το Κίνημα Αλλαγής, από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο, παρουσίασε 150 παρεμβάσεις και προτάσεις, εντός και εκτός Βουλής

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στο Ρ/Σ, parapolitika fm:

Για την πανδημία:

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι πως έχουμε για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, εμπιστευόμαστε τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής. Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, επιμένοντας ότι ο εχθρός που έχουμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή, είναι ο κορωνοϊός και η απειλή της ανθρώπινης ζωής. Συνεχίζουμε να υπερθεματίζουμε για την ανάγκη τήρησης των μέτρων γιατί η απειλή αυτή δεν χωράει αστερίσκους.
Στεκόμαστε υπεύθυνα απέναντι σε αυτή την υγειονομική κρίση επισημαίνοντας πολιτικές παραλείψεις, αστοχίες, προβληματική και ελλιπή διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο ρόλος μας. Ο ελληνικός λαός δεν εκλέγει μόνο τον πρώτο, εκλέγει και τους υπόλοιπους για να ελέγχουν τον πρώτο. Έτσι ακριβώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας, χωρίς τη λογική άναρχων φωνών ή στείρας συνθηματολογίας. Με αντιπροτάσεις, τεκμηριωμένο λόγο, με ένα ρεαλιστικό σχέδιο που έχουμε καταθέσει από το Μάρτιο. Θα είμαστε εκεί να επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα, προσπαθώντας να διορθωθούν προς όφελος όλων μας.

Για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης:

Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ, μια χαρακτηριστική παράμετρος είναι η διασπορά της νόσου στο υγειονομικό προσωπικό. Ο ελλιπής σχεδιασμός που αφορά στα πρωτόκολλα και την πρόληψη του υγειονομικού προσωπικού, έχει οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων στα νοσοκομεία να βρίσκονται είτε θετικοί στον ιό, είτε σε καραντίνα. Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, το ΕΣΥ είναι στα όρια του και δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ενίσχυση του.
Δεν ενισχύθηκε το σύστημα με νέες ΜΕΘ. Οι μόνες που προστέθηκαν ήταν από τη δωρεά της Βουλής και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και αυτές υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ανακοίνωσαν τώρα νέες προσλήψεις τη στιγμή που ο χρόνος ήταν αρκετός ώστε να έχουν γίνει πριν τρεις ή τέσσερεις μήνες.
Ανεπαρκής σχεδιασμός των τεστ. Τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας δεν συγκροτήθηκαν εγκαίρως, ώστε με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πολλές περιοχές, να υπάρχει γνώση του επιδημιολογικού φορτίου. Επίσης δεν έγινε καμία διατίμηση του κόστους των τεστ ή και κάλυψη τους από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε το υψηλό κόστος να μην είναι αποτρεπτικό για τους πολίτες.

Για την υπεύθυνη αντιπολίτευση:

Το Κίνημα Αλλαγής, από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο, παρουσίασε 150 παρεμβάσεις και προτάσεις, εντός και εκτός Βουλής. Το Μάιο παρουσίασε το ολοκληρωμένο τεκμηριωμένο και κοστολογημένο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα μας, για μια όρθια κοινωνία και ζωντανή οικονομία. Το Σεπτέμβριο παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λίγες μέρες αργότερα, το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα έρθουν, τόσο από το Ταμεία Ανάκαμψης, όσο και από το ΕΣΠΑ, το 2021. Και όλα αυτά πλήρως κοστολογημένα.
Όποιος πιστεύει ότι το Κίνημα Αλλαγής κάνει άγονη αντιπολίτευση μάλλον δεν μας παρακολουθεί. Είναι άλλωστε κατανοητό κάποιοι να μην μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ποια ακριβώς ήταν η στάση μας, γιατί δυστυχώς ένα από τα λίγα πράγματα που «θωράκισε» η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία ήταν και τα Μέσα Ενημέρωσης. Ίσως μάλιστα και ετεροβαρώς σε σχέση με την ανάγκη των παρεμβάσεων που έπρεπε να γίνουν στην υγεία και σε άλλους καθοριστικούς τομείς.
Ήμασταν από τους πρώτους που υπερθεματίζαμε για την ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης. Κανείς από το Κίνημα Αλλαγής δεν φώναξε απλά και μόνο για να το κάνει, δεν αξιοποίησε μικροπολιτικά οποιαδήποτε διαφωνία και οποιεσδήποτε αντιδράσεις της κοινωνίας. Ίσα ίσα, με το παράδειγμά μας προτρέψαμε και άλλους προς αυτή την κατεύθυνση. Προσωπικά πιστεύω ότι οποιαδήποτε κριτική περί του αντιθέτου είναι μικροπολιτική και άδικη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή