Δήμος Γαλατσίου: Ανταποδοτικό τέλος για απαλλοτριώσεις ακινήτων

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Δήμος Γαλατσίου: Ανταποδοτικό τέλος για απαλλοτριώσεις ακινήτων

Η επιβολή ειδικού τέλους 0,50 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο στα εντός του Δήμου Γαλατσίου ακίνητα, για τα επόμενα οκτώ χρόνια, με σκοπό το ποσό που θα συγκεντρωθεί να διατεθεί για την απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Ένα ειδικό τέλος που ο Δήμαρχος Γαλατσίου χαρακτήρισε ως «την ύστατη ελπίδα μας για να μην χαθούν και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της πόλης» με την αντιπολίτευση να διαφωνεί κατηγορώντας τη διοίκηση για ανύπαρκτη πολιτική απαλλοτριώσεων και για κακό timing, λαμβάνοντας υπόψιν και τις δυσκολίες που έχει επιφέρει στα νοικοκυριά η πανδημία του κορωνοϊού.

«Από το 2003 που ήρθα στο Δημοτικό Συμβούλιο λέμε συνέχεια για “αγορά οικοπέδων και δέσμευση ελεύθερων χώρων γιατί η ποιότητα ζωής της πόλης μας είναι υποβαθμισμένη”» είπε ο Γιώργος Μαρκόπουλος, εισηγούμενος το θέμα. «Δεν έχει νόημα να βρούμε ποιός φταίει αλλά επειδή η διαπίστωση υπάρχει, πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι» είπε.
Ο Δήμος Γαλατσίου αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταβολή του πληθυσμού την περίοδο 1981-1991 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ ήταν 14,2%, ενώ για το σύνολο της πρωτεύουσας η μεταβολή ήταν αρνητική (-8,9%). Παρόλο ότι κατά τη δεκαετία 1991-2001 ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού έχει μειωθεί, εξακολουθεί να είναι θετικός (1,42%).
Επίσης, η προσέλκυση κατοίκων από τα μικρομεσαία στρώματα οφείλεται τόσο στη θέση που κατέχει ο Δήμος Γαλατσίου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, την άμεση σύνδεση με βασικούς άξονες, όσο και στη δυνατότητα ανέγερσης κτίσματος εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, τη γειτονία με οικισμούς αμιγούς ή και μόνο κατοικίας, καθώς και στην άμεση επαφή με χώρους πρασίνου και άθλησης υπερτοπικής σημασίας.
Η αναλογία τ.μ. πρασίνου επιπέδου γειτονιάς για τον πραγματικό πληθυσμό του Δήμου Γαλατσίου (περ. 70.000) ανέρχεται σε 1,2 τ.μ. και σε περίπτωση εξάντλησης των ισχύοντων όρων δόμησης (περ. 95.000) σε 0,86 τ.μ./κάτοικο.
Η επιφάνεια για κοινωφελείς χρήσεις ,όπως πρόνοια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές λειτουργίες κλπ είναι σχεδόν μηδενική. Δηλαδή ο σημερινός πληθυσμός υποεξυπηρετείται από κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους ενώ η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου στην εκτός σχεδίου περιοχή των Τουρκοβουνίων δεν υποκαθιστούν αυτούς που είναι απαραίτητοι σε επίπεδο γειτονιάς.
Λόγω του ότι ο Δήμος Γαλατσίου έχει υψηλό ποσοστό εκμετάλλευσης συντελεστή δόμησης, με αποτέλεσμα ο σημερινός πληθυσμός να πλησιάζει τον πληθυσμό κορεσμού, απαιτείται η άμεση κάλυψη των αναγκών για κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.
Όλα τα παραπάνω, είναι απόλυτα συνυφασμένα και άρρηκτα συνδεδεμένα, με τους πρωταρχικούς στόχους και δεσμεύσεις του Δήμου και την αναγκαιότητα απόκτησης χώρων που θα αποδοθούν στην ελεύθερη χρήση από τους πολίτες για πλείστες κοινωνικές δράσεις ή/και παροχές (χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές, χώροι στάθμευσης, κοινωφελείς χώροι που θα στεγάσουν παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες κ.α.).
«Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, να αναβαθμιστούν και καλυτερεύσουν οι όροι διαβίωσης των πολιτών, να επιτευχθούν ασφαλέστερες συνθήκες κίνησης στην πόλη και να υπάρξουν όροι για την καλύτερη ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη των νέων γενεών ώστε, τελικά, να διασφαλίζεται όλους καλύτερη, και πιο ουσιαστική ποιότητα ζωής, σε μια πόλη ασφαλή για τους πολίτες, τους πεζούς και τα παιδιά μας, ανθρώπινη και βιώσιμη. Οφείλουμε δε, να εστιάσουμε στο κυριότερο όραμα της Δημοτικής Αρχής για την δημιουργία κεντρικής πλατείας στο Δήμο μας που αποτελεί πάγιο αίτημα δεκαετιών, όλων όσων ζούμε σε αυτή την πόλη» σημείωσε ο Δήμαρχος Γαλατσίου.
«Για την υλοποίηση των στόχων αυτών, ζητείται η μικρή, αλλά καίρια και ουσιαστική, συμβολή των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι, σε ανταπόδοση, θα τύχουν υπηρεσιών και έργων μεγάλης έκτασης και σημαντικού χαρακτήρα, πολλαπλάσιας αξίας από την, ουσιαστική σε κάθε περίπτωση, συμβολή τους, που θα απολαμβάνουν αυτοί αλλά και οι επόμενες γενιές. Η εν λόγω συμβολή μεταφράζεται σε επιβάρυνση με ειδικό ανταποδοτικό τέλος 0,50 ευρώ/τ.μ. το χρόνο με συνείσπραξη με τα τέλη καθαριότητας, όπως αυτά εμφανίζονται στους λογαριασμούς ΔΕΗ.»
Σύμφωνα μάλιστα με το σχετικό εισηγητικό του θέματος, ως δικαιότερο τρόπο κατανομής του τέλους προτείνεται ο συσχετισμός του με βάση την επιφάνεια των κατοικιών και των επιχειρήσεων, αφού μεγαλύτερη επιφάνεια αντιστοιχεί κατά κανόνα σε μεγαλύτερη ωφέλεια.
Υπόχρεοι για την καταβολή του τέλους είναι οι καταναλωτές των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας.
Το τέλος υπολογίζεται επί της επιφάνειας των οικιών, των αποθηκών, των επαγγελματικών χώρων και των χώρων που χρησιμοποιούνται για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Από την επιβολή του τέλους εξαιρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι, οι ανοικτές θέσεις στάθμευσης, τα πατάρια των επαγγελματικών χώρων και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Τα σχετικά έσοδα εγγράφονται σε διακριτό κωδικό αριθμό του προϋπολογισμού του δήμου.
Έτσι λοιπόν προτείνεται η επιβολή τέλους ανά μονάδα επιφάνειας κτιρίου, με συνείσπραξη (συνυπολογισμό) με τα τέλη καθαριότητας, για απαλλοτριώσεις ίσο με 0,5 ευρώ το χρόνο για κάθε τ.μ. μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ενδεικτικά αναφέρεται στην περίπτωση αυτή, ότι η επιβάρυνση για επιφάνεια οικίας 100 τ.μ. θα ανέλθει σε 50 ευρώ ετησίως ή 4,17 ευρώ το μήνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το αρχείο ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών της ΔΕΗ, όπως αυτό ίσχυε στις 09/10/20, στο Δήμο Γαλατσίου υπάρχουν συνολικά 2.635.501 τ.μ οικιών και 357.063 τ.μ καταστημάτων και λοιπών χρήσεων που συμπεριλαμβάνονται στους υπόχρεους του τέλους. Συνολικά λοιπόν πρόκειται για ένα σύνολο 2.992.564 τ.μ. που σε ένα έτος, ενδεικτικά και χωρίς τις όποιες ενδεχόμενες αποκλείσεις, θα αποδώσουν 1.496.282 ευρώ.

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για λάθος timing, για μια κακή οικονομική περίοδο με βαθιά ύφεση έκανε λόγο ο Κώστας Ζώμπος της παράταξης «Γαλάτσι – Ζούμε Εδώ», ζητώντας από τη δημοτική αρχή να απαντήσει στο εάν είναι σίγουρη ότι οι Γαλατσιώτες μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή.
«Επίσης, έχετε συνηθίσει να φέρνετε αγορές με αξίες πολύ μεγαλύτερες από τις αντικειμενικές. Θα κινηθείτε πάλι στην ίδια λογική; Είστε σίγουρος ότι το τέλος αυτό θα είναι μόνο για οκτώ χρόνια; Ή θα είναι σαν τον ΕΝΦΙΑ που ήρθε για λίγο και έμεινε. Μιλάμε για έναν νέο ΕΝΦΙΑ; Κύριε Δήμαρχε, δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν έχετε καμία πολιτική απαλλοτριώσεων. Ίσως εάν μιλούσαμε για ένα μικρότερο τέλος ή για καθόλου τέλος, να το συζητούσαμε, αλλά ακούγοντας πρώτα την πολιτική και το όραμά σας για την πόλη» είπε ο Κ. Ζώμπος και καταψήφισε.

«Αν θέλαμε να κάνουμε σοβαρή δουλειά, θα έπρεπε να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες της πόλης μας» είπε ο Σπύρος Παναγιώτου από την παράταξη «Γαλάτσι ο Τόπος μου», «όμως εσείς, με πρόσχημα ένα αμφιλεγόμενο ως προς τη σοβαρότητα της σχεδίασης του πρόγραμμα απαλλοτριώσεων, αποφασίσατε κάθε σπίτι της πόλης να επιβαρύνεται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κάθε χρόνο για τα επόμενα οκτώ, τουλάχιστον, χρόνια. Και αν το ποσό μοιάζει μικρό σημειώστε ότι αθροιστικά αφορά 1.496.282 ευρώ ανά έτος (στα 8 χρόνια 11.970.256 ευρώ). Και αν πάλι σας φαίνεται μικρό σημειώστε ότι το ποσό αυτό θα προστεθεί σε άλλα 5.918.490 ευρώ που αφορά τις δαπάνες αποπληρωμής του δανείου και των τόκων για την αγορά των 3 μόνο εκ των 5 οικοπέδων, του χώρου για την κεντρική πλατεία. Και ρωτώ: αντέχει η πόλη άλλα βάρη;»

Το ειδικό αυτό χαράτσι αποτελεί πρόκληση για τον λαό της περιοχής μας, υποστήριξε η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου δια στόματος Μάνθου Ιμπριάλου, ο οποίος έκανε λόγο για μια τοπική αυτοδιοίκηση σε ρόλο real estate. «Αυτή ακριβώς τη στιγμή, επιλέγει η Δημοτική Αρχή Γαλατσίου να καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Δήμου μας, επιβάλλοντας νέο χαράτσι που θα αθροίζεται με το τέλος καθαριότητας και φωτισμού. Χαράτσι το οποίο θα φορτώσει τον λογαριασμό των λαϊκών νοικοκυριών και των επαγγελματιών με επιπλέον 1,4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία προστίθενται στα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν για το 2021 για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το Τέλος Καθαριότητας & Φωτισμού. Πρόκειται για μία αύξηση στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού της τάξης του 33%! Για εμάς, το θέμα είναι ευρύτερο και βαθιά πολιτικό. Είναι αντικείμενο πάλης και διεκδίκησης κονδυλίων και ρυθμίσεων από την κεντρική εξουσία. Διαφορετικά ο Δήμος γίνεται ατζέντης του real estate, τοπικός ρυθμιστής των αξιών γης και φοροεισπράκτορας.»

Αρνητική ψήφο έδωσε και η παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού» καθώς όπως είπε ο Νίκος Χωριανόπουλος, δεν υπήρξε σαφής ενημέρωση για το τί προορίζεται να γίνει το κάθε οικόπεδο που βρίσκεται στη λίστα της διοίκησης, κατά συνέπεια δεν υπήρξε και ιεράρχηση προτεραιοτήτων ως προς τη χρήση τους. «Και το βασικότερο» συνέχισε «είναι το γεγονός ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και ενώ η διοίκηση είχε υποσχεθεί οριζόντια μείωση των τελών, αντ’αυτού έρχεται αυτό το χαράτσι».

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία (ψηφίζοντας υπέρ οι σύμβουλοι της διοίκησης και η Έλενα Ζέρβα Γκιουρτιζάν) την επιβολή ειδικού τέλους και καθορίζει το ύψος αυτού στο 0,50 ευρώ/τμ. Η απόδοση στο Δήμο θα γίνεται από τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, μέσω των εκκαθαριστικών καταβολών ανά μήνα.
Απαλλάσσονται του ειδικού τέλους πολίτες που είναι δικαιούχοι είτε μείωσης των δημοτικών τελών κατά 50%, είτε πλήρους απαλλαγής αυτών.

Πήγαινε στην κορυφή