Συγχρονείστε τα lockdowns!, του Βαγγέλη Ντάλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συγχρονείστε τα lockdowns!, του Βαγγέλη Ντάλη

Ο Αϊνστάϊν το είχε πει: δύο πράγματα είναι απέραντα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Κι ο αμερικανός πρόεδρος φροντίζει να το επιβεβαιώνει καθημερινά: «Biden wants to LOCKDOWN our Country, maybe for years. Crazy! There will be NO LOCKDOWNS. The great American Comeback is underway!!!»

Εάν δεν καταλάβατε τί θέλει να πει στο tweet του, διαβάστε τις δηλώσεις του περασμένου Σαββάτου: «οι Αμερικανοί γιατροί “φουσκώνουν” τον αριθμό των θανάτων από τον κορωνοϊό». Ο λόγος, σύμφωνα με τον Τραμπ, είναι επειδή οι γιατροί παίρνουν «περίπου 2.000 δολάρια ή και παραπάνω» εάν καταγράψουν σαν αιτία θανάτου ενός ασθενή τις επιπλοκές από COVID-19. Ότι ο υψηλός αριθμός θανάτων της χώρας σε σύγκριση με άλλες χώρες είναι το αποτέλεσμα μιας απάτης που διενεργείται από γιατρούς που «φουσκώνουν» τους αριθμούς για να λάβουν χρήματα από τα ασφαλιστικά γραφεία…
Αυτά από τον πρόεδρο της χώρας με τουλάχιστον 230.000 θανάτους, παγκόσμια πρωτιά. Ο οποίος νόσησε από τον ιό, νοσηλευόμενος όμως σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου εξήλθε υγιής και, μη σκεπτόμενος τα εκατομμύρια συμπολίτες του που δεν έχουν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν γιατί οι ίδιοι δεν έχουν χρήματα και εθνικό σύστημα υγείας δεν υπάρχει στη χώρα τους, τώρα κάνει τον κόκορα!
Αλλά ηγέτες δεν είναι μόνο οι πολιτικοί. Υπάρχουν κι οι θρησκευτικοί ηγέτες. Αυτοί που θεωρούν ότι η «πίστη» προστατεύει από όλα και όλα τα θεραπεύει. Θετικός σε Covid-19 και με συμπτώματα βρέθηκε και ο μητροπολίτης Ιερισσού. Σύμφωνα με πληροφορίες και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, ο κ. Θεόκλητος είχε συμμετάσχει στις 26 Οκτωβρίου στη θεία λειτουργία και στη συνέχεια στη δοξολογία που τελέσθηκε στον Άγιο Δημήτριο, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετείχαν – εκτός από τον κ. Θεόκλητο – αρκετοί ιεράρχες, ανάμεσά τους ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, Γρεβενών Δαυίδ, Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος και Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος. Οι περισσότεροι μάλιστα εξ αυτών δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες πιστοί συνωστίζονταν έξω από τον Ιερό Ναό οι οποίοι περίμεναν, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να τηρούν καν τις απαραίτητες αποστάσεις, για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Δημητρίου ή να κοινωνήσουν. Η έξαρση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αυτή την εβδομάδα μάλλον δεν οφείλεται μόνο στη διασκέδαση «άφρονων» νέων στα Λαδάδικα…
Ήταν ο ίδιος μητροπολίτης που πριν λίγο καιρό δήλωνε από του άμβωνος «κι εγώ κοινώνησα, βλέπετε να έχω κορωνοϊό;» ή «στην εκκλησία δεν κολλάς». Τώρα ο Θεόκλητος ζητάει να σεβαστούμε την προσωπική του δοκιμασία. Ποιός σεβασμός όμως μπορεί να υπάρξει σε σκοταδιστές που βάζουν την υγεία των πιστών σε κίνδυνο; Τώρα βέβαια, ο μητροπολίτης Θεόκλητος μας καλεί να φοράμε μάσκες εντός κι εκτός ναών αλλά … «στερνή μου γνώση…»
Στη Βαλκανική γειτονιά μας ακόμα χειρότερα! Τα μέτρα προστασίας πήγαν περίπατο στην κηδεία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου, Αμφιλόχιου. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών χωρίς να φοράει μάσκα. Σε κλίμα συγκίνησης στην εξόδιο Ακολουθία, ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτος (τόσο μέσα, όσο και έξω), από πλήθος κληρικών και πιστών. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν πλήθος κόσμου να μην τηρεί τις αποστάσεις, ενώ ελάχιστοι φορούσαν μάσκα. Μάλιστα κάποιοι πιο τολμηροί φίλησαν τον Μητροπολίτη, ξεχνώντας μάλλον ότι πέθανε από κορωνοϊό!
Κι αν πάμε στη μεγαλύτερη θρησκεία του πλανήτη, το χρήμα, θα βρούμε τα μεγαλύτερα υγειονομικά εγκλήματα. Όταν είναι «πολλά τα λεφτά» τότε η υποκρισία απογειώνεται. Όταν πρόκειται για «φουκαράδες», ο νόμος είναι αυστηρός. Για παράδειγμα, οι πλούσιες ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ μπορούν να διεξάγουν αγώνες, εγχώριους και διεθνείς, τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν μπορούν. Η πρώτη εθνική κατηγορία ανδρών μπορεί να παίζει μπάσκετ, η πρώτη εθνική κατηγορία γυναικών όχι. Γιατί; Γιατί στων ανδρών κυκλοφορούν εκατομμύρια ενώ στων γυναικών κάτι «ψιλά». Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια υπάρχει το πολύ το χρήμα κι αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να πηγαινοέρχονται ελεύθερα σε άλλες χώρες και σε πόλεις ιϊκά επιβαρυμένες όπως οι ιταλικές ή οι αγγλικές αλλά το καφενείο και η ταβέρνα της γειτονιάς πρέπει να παραμείνει κλειστό. Εκεί ο νόμος είναι αυστηρός. Κρίμα για τον ατυχή ιδιοκτήτη του που μπορεί και να το κλείσει μετά τους απανωτούς περιορισμούς κλπ … αλλά οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν κλπ…
Με τέτοια αλλοπρόσαλλα μέτρα από τις περισσότερες κυβερνήσεις φτάσαμε στο δεύτερο και χειρότερο κύμα της πανδημίας. Μία μία οι χώρες ξαναμπαίνουν σε lockdown. Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία κι από κοντά και η δικιά μας. Ακόμα και η Μέρκελ που δεν ήθελε να κάνει κανέναν περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας δηλώνει εμμέσως ότι απέτυχε και μπαίνει μπροστά σε κήρυξη πανευρωπαϊκού lockdown. Μόνο που έτσι, πάλι θα κάνουμε θυσίες που με το πρώτο άνοιγμα των συνόρων θα εξανεμιστούν. Όπως την πατήσαμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Δύο μήνες καραντίνας, με τεράστια οικονομική ζημιά για όλους θυσιάστηκαν στην ελπίδα του τουριστικού συναλλάγματος. Το χρήμα που ήρθε τελικά ήταν λίγο αλλά η υγειονομική επιβάρυνση μεγάλη. Τώρα φτωχότεροι, πάμε να το επαναλάβουμε.
Τα λάθη στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών είναι πολλά. Το μεγαλύτερο είναι όμως μυωπικό. Βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Δεν έχει νόημα να αυτομαστιγώνεται για παράδειγμα η Ευρώπη, να καταστρέφεται οικονομικά και μετά να ξανανοίγει τα σύνορα με χώρες όπως η Τουρκία ή η Βραζιλία όπου τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είναι υποτυπώδη. Κι επειδή εμβόλιο ακούμε κι εμβόλιο δεν βλέπουμε, πόσες φορές μπορούμε ακόμα να επαναλάβουμε αυτόν τον ατελέσφορο κύκλο; Eάν το lockdown δεν είναι παγκόσμιο, έστω και με αποκλεισμό εξωτερικό των χωρών που δεν θέλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα, κάτι σαν εμπάργκο, δουλειά δεν κάνουμε. Την ψυχολογία μας χαλάμε, τις κοινωνικές δομές μας, τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις απεμπολούμε, σε ανελευθερίες εξασκούμαστε. Χωρίς να αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά την πανδημία. Αποκομίζουμε μόνο το φόβο της πανδημίας.
Συνέβη και στην αρχαία Αθήνα και το έχει γράψει ο Θουκυδίδης: «Η Αθήνα καταστράφηκε από το φόβο της πανώλης, όχι από την πανώλη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή