Πάνος Σκουρλέτης : Χάσατε τον έλεγχο, σταματήστε τα ψέματα, θωρακίστε τώρα το ΕΣΥ

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Πάνου Σκουρλέτη, στην ΕΡΤ1

“Η κυβέρνηση δεν έλαβε κατάλληλα μέτραγια την οχύρωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη θωράκιση της οικονομίας, στο μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τώρα, πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την ΠτΔ για τη διαμόρφωση ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, στην εκπομπή «ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

· «Φαίνεται, όπως και να το δει κανείς, ότι χάσαμε τον έλεγχο. Αυτό, άλλωστε, είναι και το βασικό συμπέρασμα από το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Όταν ο ίδιος, μόλις τέσσερις – πέντε μέρες πριν, έλεγε ότι θεωρεί αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown, πριν καν αξιολογηθούν εκείνα τα μέτρα -επαναλαμβάνω, δεν είχε περάσει ούτε μια εβδομάδα- ήρθε να πει ότι πρέπει να τα κλείσουμε όλα».

· «Το ερώτημα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ; Υπάρχουν ευθύνες; Νομίζω ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι αν είχαμε διαχειριστεί καλύτερα, για παράδειγμα το θέμα του τουρισμού, κάνοντας αυτό που κάνουμε τώρα, που ζητάμε από οποιαδήποτε χώρα προέλευσης, 72 ώρες πριν να έχει γίνει διαγνωστικό τεστ,αν το είχαμε κάνει στις αρχές του καλοκαιριού, αντιλαμβάνεστε πως θα είχαμε οχυρώσει καλύτερα τη χώρα».

· «Το πιο εξοργιστικό είναι αυτό που είδαμε προχτές με την τροπολογία. Τώρα, οκτώ – εννιά μήνες μετά το πρώτο κύμα πανδημίας, μιλάνε για 300 προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Όλα όσα μας έλεγαν εκ μέρους της κυβέρνησης για θωράκιση του συστήματος υγείας, αποδείχτηκαν ψεύτικα. Σε μια σειρά περιοχές το σύστημα έχει καταρρεύσει».

· «Ο κ. Κικίλιας“δεν κάνει του κεφαλιού του”. Προσωποποιεί την κυβερνητική πολιτική. (…) Εάν θέλει αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός να προσφέρει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να αφήσει τις αυτοαναφορικότητες, να αφήσει τα μεγάλα λόγια -μας έλεγε πριν από λίγες ημέρες ότι ήταν αυτός ο οποίος αντιμετώπισε επιτυχώς το πρώτο κύμα πανδημίας- θα πρέπει να καλέσει τα υπόλοιπα κόμματα, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, υπό την ΠτΔ και να φτιάξουμε ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό θα μπορούσε, για να είναι πιο πειστικό και αποδεκτό, να καταλήξει σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής».

· «Δεν αρκεί μόνο να συνεννοηθούμε στα θέματα της υγείας. Δεν αρκεί, για παράδειγμα, να θέλουμε να υπάρξει μια συνεννόηση στα θέματα της υγείας και η κυβέρνηση, παραλλήλως, να θεωρεί την πανδημία αυτές τις δύσκολες ώρες, ως ευκαιρία για να περάσει νόμους όπως ο πτωχευτικός κώδικας, που πετάνε κόσμο έξω από τα σπίτια του ή αντεργατικές ρυθμίσεις, όπως αυτές για τις υπερωρίες».

· «Ο κ. Καλαφάτης δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει ακούσει αυτά τα οποία, από την πρώτη μέρα, με έναν πολύ τεκμηριωμένο τρόπο, παρουσίασε ως μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ:

Είτε αυτά αφορούσαν την ανάγκη επίταξης κλινών από τον ιδιωτικό τομέα και δεν εννοώ αγορά υπηρεσιών, αλλά επίταξη.

Είτε αφορούσαν το θέμα της συνταγογράφησης των τεστ. Είναι απαράδεκτο να αναγκάζουμε τις ελληνικές οικογένειες -σας λέω ότι το ένα τρίτο των τεστ αυτή τη στιγμή γίνεται στον ιδιωτικό τομέα- να πληρώνουν από 80 έως 100 ευρώ για να τα κάνουν.

Είτε αφορά το θέμα των προσλήψεων. Μεγαλύτερη επιβεβαίωση δεν υπάρχει από αυτό που σας είπα πριν, μόλις 300 προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Μέχρι τώρα δεν είχαμε προσλήψεις μόνιμων, είχαμε επικουρικών, συμβασιούχων, και μάλιστα τα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν ότι οι απασχολούμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι λιγότεροι απ’ ότι το ’19.

Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει, τόσους μήνες πανδημίας και δεν έκανε τίποτα για να οχυρώσει ουσιαστικά και με πραγματικούς όρους, όχι στα λόγια, όχι στο επίπεδο της επικοινωνίας, το δημόσιο σύστημα Υγείας».

· «Να μιλήσουμε για τα γηροκομεία; Στα γηροκομεία μόλις τον Αύγουστο, καθυστερημένα σε σχέση με τον Μάρτιο, βγήκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και βλέπετε ότι χτες ανακοίνωσαν την αναγκαιότητα να γίνονται σε όλες τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων τεστ για όλους».

· «Για την οικονομία θα έλεγα ότι είναι εξίσου εγκληματικές οι ευθύνες. Διότι αφέθηκαν στην τύχη τους οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι θα χάσουμε σχεδόν το μισό του εισοδήματος που χάθηκε από το ’10 έως το ’15 στην κρίση, κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Θα το χάσουμε σε λιγότερο από έναν χρόνο. Δεν αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες που υπήρχαν και αυτό σχετίζεται με την αντίληψη που έχει για τα πράγματα η ΝΔ, μια αντίληψη υποστήριξης μόνο των λίγων και των ισχυρών».”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή