Μένουμε σπίτι, παίζουμε «Μονόπολη»;, του Θανάση Καμπισιούλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μένουμε σπίτι, παίζουμε «Μονόπολη»;, του Θανάση Καμπισιούλη

Την 5η Νοεμβρίου, το 1935, οι αδελφοί Πάρκερ κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά το επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly. Ωστόσο η ιστορία του παιχνιδιού μάλλον ξεκίνησε 30 χρόνια πριν. Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Λάιζι Μάτζι, έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1904 για «Το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη». Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, το παιχνίδι που ήταν πλέον γνωστό ως Monopoly σε μια εκδοχή – πολύ κοντά στη σημερινή – αγοράστηκε από τους αδελφούς Πάρκερ, που αποφάσισαν να αγοράσουν τα δικαιώματα και απ’ όλους όσοι είχαν κατοχυρώσει τη δική τους εμπορική εκδοχή του παιχνιδιού. Έχει παιχτεί από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο, κυκλοφορεί σε περισσότερες από 110 χώρες και 43 γλώσσες. Λέγεται, δε, πως το μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι κράτησε 1.680 ώρες, δηλαδή 70 ημέρες! Μόνο στην Ελλάδα έχουν πουληθεί πάνω από 30 εκδόσεις, ενώ η ακριβότερη Μονόπολη του κόσμου – δημιουργία από χρυσό ενός κοσμηματοπώλη του Σαν Φρανσίσκο – στοίχιζε 2 εκατομμύρια δολάρια!

Γιατί όμως το παιχνίδι αυτό έχει τέτοια απήχηση όλα αυτά τα χρόνια; Πώς συνδέεται η Μονόπολη με την αληθινή ζωή; Προσφέρει απλά λίγες στιγμές ξενοιασιάς και ευχαρίστησης ή μήπως κάτι περισσότερο; Ποιοι είναι οι κανόνες που το διέπουν και πως είναι χρήσιμοι στην πραγματική μας ζωή; Στο επιτραπέζιο αυτό παιχνίδι όλοι «οι παίκτες» ξεκινούν από το ίδιο ακριβώς σημείο, με ακριβώς τα ίδια χρήματα. Τα διαχειρίζονται με βάση την εκτίμησή τους, τις επιθυμίες τους αλλά και την τύχη, αφού «προχωρούν, ρίχνοντας το ζάρι». Το ίδιο, περίπου, γίνεται και στην πραγματική ζωή. Όλοι από την στιγμή που γεννιούνται έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν με βάση τις εκτιμήσεις τους, τον τρόπο που θέλουν να διαχειριστούν τα εφόδια τους αλλά και την τύχη τους. Το τι ακριβώς θα κάνουν, ποια πορεία θα ακολουθήσουν, εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους τους παίκτες. Η τελική απόφαση είναι δική τους αν και πολύ συχνά, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αναφέρουν ότι στάθηκαν άτυχοι.
Όλοι οι παίκτες, ανεξάρτητα από τις επιλογές που θα κάνουν, όσο είναι μέσα στο παιχνίδι και συνεχώς προχωρούν, θα ανταμειφθούν από τον «τραπεζίτη», κάθε φορά που περνούν από την αφετηρία. Είναι βασικό να προσπαθείς, να επιμένεις και να προχωράς. Να μην παραμένεις στάσιμος. Κατά την διάρκεια της πορείας σου μπορείς με τις επιλογές σου να καθορίσεις το μέλλον σου. Επειδή όμως – πέτρα που δεν κυλάει, χορταριάζει – μόνο και μόνο επειδή προσπαθείς και συνεχώς αγωνίζεσαι θα ανταμειφθείς. Βέβαια δεν είναι αρκετή η ανταμοιβή της απλής κίνησης, αφού είναι προτιμότερο να αγωνίζεσαι με όλες σου τις δυνάμεις για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Κάθε κίνηση σου έχει να σου προσφέρει. Αν όμως με τις επιμέρους αποφάσεις σου καταφέρεις να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη σου αυτό είναι δική σου επιλογή. Καλό λοιπόν είναι να μην χάνεις την σειρά σου, να μην ξεχαστείς στην απραξία της φυλακής. Να ρίχνεις το ζάρι σου και να συνεχίζεις! Με το μυαλό σου στον στόχο σου!
Το άλλο που πρέπει να καταλάβεις είναι πως ό,τι θελήσεις να αποκτήσεις, πρέπει «να το πληρώσεις». Ό,τι θελήσεις να χρησιμοποιήσεις έχει …ενοίκιο. Τίποτα δεν θα σου χαριστεί. Κάθε τι έχει ένα συγκεκριμένο αντίτιμο. Μπορεί αυτό να είναι το χρήμα, μπορεί να είναι ο ελεύθερος χρόνος σου, μπορεί να είναι η προσπάθεια που θα απαιτηθεί. Καλό είναι αυτό να το ξέρεις για να μην το αφήσεις απλά στην τύχη. Επίσης, επειδή τα χρήματά σου δεν είναι απεριόριστα, πρέπει να βρεις την χρυσή τομή. Να πληρώσεις με βάση αυτό που μπορείς και να αγοράσεις με βάση αυτό που θέλεις. Αν κάνεις λάθος, έχεις τη δυνατότητα να ανταλλάξεις αυτό που αγόρασες. Πρέπει όμως να γνωρίζεις ότι όταν το πουλήσεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχεις χάσει. Ποτέ δεν θα πάρεις πίσω αυτό το αντίτιμο που έδωσες. Άρα, πρέπει να είσαι προσεκτικός και μετρημένος σε κάθε σου κίνηση. Τα λάθη κοστίζουν.
Ένας ακόμη βασικός κανόνας είναι ο γνωστός κανόνας που λέει ότι «4 σπίτια είναι 1 ξενοδοχείο». Με βάση αυτό τον κανόνα πρέπει να καταλάβεις ότι δεν μπορείς κατευθείαν να αγοράσεις ένα ξενοδοχείο. Δεν γίνεται να φτάσεις στην κορυφή αν δεν έχεις πετύχει τους επιμέρους στόχους. Κανένας από τους «ξενοδόχους» που βλέπεις δεν γεννήθηκε έτσι. Αγωνίστηκε και προσπάθησε. Ξεκίνησε κι αυτός με την αγορά ενός σπιτιού. Συνέχισε την προσπάθειά του και αγόρασε το δεύτερο σπίτι. Να έχεις υπομονή, να βάζεις μικρότερους στόχους που σε παρακινούν και να γιορτάζεις την κάθε επιτυχία σου. Να συνεχίζεις την προσπάθειά σου και θα έρθουν τα καλύτερα. Έχε στο μυαλό σου το ξενοδοχείο και προσπάθησε για αυτό. Με δυο ακόμη σπίτια, με ακόμη δυο βήματα έφτασες στην κορυφή. Προσοχή όμως γιατί και στην κορυφή υπάρχουν κίνδυνοι. Η φυλακή και ο κακός τραπεζίτης παραμονεύουν. Η προσπάθεια και ο αγώνας δεν σταματά ποτέ!
Συνήθως κερδίζει αυτός που έχει αγοράσει τα περισσότερα ή αυτός που έμεινε στον αγώνα όταν όλοι οι υπόλοιποι …έχασαν τα χρήματά τους και κατέληξαν στη φυλακή. Η Μονόπολη όμως ό,τι κι αν γίνει παραμένει ένα παιχνίδι. Τα χρήματα είναι ψεύτικα και οι παίκτες είναι πιόνια που ξαναμπαίνουν στο κουτί μέχρι το επόμενο παιχνίδι. Στην πραγματική ζωή αντικατέστησε τα χρήματα με πνευματικά εφόδια, με οικογένεια και με φίλους. Τα σπίτια και τα ξενοδοχεία είναι οι στόχοι σου. Για αυτούς αγωνίζεσαι. Το ζάρι πάντα θα συμβολίζει ότι η θετική στάση απέναντι σε αυτά που μας συμβαίνουν βοηθάει την τύχη να μας επισκεφθεί. Η φυλακή και ο τραπεζίτης είναι οι αναποδιές. Συμβαίνουν σε όλους.
Στην πραγματική ζωή υπάρχουν κανόνες και δράση. Υπάρχουν στόχοι και επιτυχίες. Ίσως δεν κατακτήσεις όλο τον κόσμο, αλλά αν βρεις αυτό που πραγματικά θέλεις και προσπαθήσεις, σίγουρα θα τα καταφέρεις και θα είσαι νικητής. Αν τα καταφέρουν κι άλλοι ακόμη καλύτερα. Στη ζωή δεν θέλουμε να είμαστε οι μόνοι νικητές.

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πήγαινε στην κορυφή