Για άλλα 10 χρόνια το Παλαί στο Δήμο Γαλατσίου, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και η αποδοχή ή όχι των όρων παραχώρησης του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου, από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ΕΤΑΔ στον Δήμο.

Η νέα σύμβαση παραχώρησης, η οποία θα είναι για 10 χρόνια (5+5), βαδίζει σχεδόν στα χνάρια της προηγούμενης τριετούς σύμβασης που έληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2020. Η σημερινή σύμβαση παραχώρησης του Παλαί προς τον Δήμο θα είναι η τρίτη κατά σειρά και η πιο μεγάλη σε διάρκεια. Η πρώτη ήταν εξάμηνη, η δεύτερη ήταν τριετούς διάρκειας με έναρξη την 1η/1/2017 και τέλος η σημερινή η οποία, όπως είπαμε, είναι για 10 χρόνια. Δηλαδή ο Δήμος Γαλατσίου βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Παλαί από τα μέσα του 2016 και θα παραμείνει το νωρίτερο μέχρι το 2030. Θα είναι εκεί μέσα για περίπου 14 χρόνια.
Η νέα σύμβαση παραχώρησης, αφού συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και τοποθετήθηκαν επ’αυτής οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ψηφίστηκε τελικά μόνο από την πλειοψηφία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε τη νέα σύμβαση.
Οι λόγοι για τους οποίους η αντιπολίτευση είπε όχι δεν διαφέρουν και πολλοί μεταξύ τους. Ο Κώστας Ζώμπος, επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι Ζούμε εδώ», η Αγγελική Σαπουνά της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού» και η Έλενα Ζέρβα της παράταξης «Γαλάτσι του Αύριο» καταψήφισαν γιατί, όπως είπαν, θέλουν μια σύμβαση με ευνοϊκότερους όρους για τον Δήμο Γαλατσίου και όχι αυτή που συζητάμε και η οποία εξυπηρετεί, όπως υποστήριξαν, τα συμφέροντα της ΕΤΑΔ. Πρότειναν, δε, να αποσυρθεί η σημερινή ώστε να φέρει η διοίκηση του Γιώργου Μαρκόπουλου μια άλλη καλύτερη σύμβαση. Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε ότι «εμείς δεν ψηφίζουμε γιατί, όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, θέλουμε το Παλαί στο Δήμο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού με δωρεάν είσοδο για όλους». Τέλος, ο Σπύρος Παναγιώτου πρότεινε να μαζευτούν 60.000-80.000 υπογραφές και να ζητήσουμε το ακίνητο από την κυβέρνηση.
Δεν θα με βρουν σύμφωνο οι φίλοι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Μπορεί η νέα σύμβαση παραχώρησης να μην είναι και η πιο τέλεια, μπορεί να εχει κάποια γκρίζα σημεία αλλά πρώτον αφορά την εκμετάλλευση όλης της εγκατάστασης από τον Δήμο, δεύτερον το ποσοστό που θα παίρνει η ΕΤΑΔ από τις μισθώσεις μειώνεται από το 40% στο 30% και τρίτον και κυριότερον είναι για 10 χρόνια.
Η 10ετής παραχώρηση είναι πολύ σημαντική γιατί, όπως έγραψα και πιο πάνω, ο Δήμος Γαλατσίου θα είναι μέσα στο Παλαί μέχρι το 2030. Εκτιμώ ότι και μετά το 2030 ο Δήμος δεν πρόκεται να βγει από το Παλαί. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από το ποιός θα είναι τότε στη διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου αλλά και σε ποιές κινήσεις θα προχωρήσει η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και οι επόμενες γύρω από την διαχείριση του Ολυμπιακού Παλαί.
Αν ο Δήμος Γαλατσίου μεταφέρει σταδιακά όλες τις υπηρεσίες του στο Παλαί, αν εκτός από τις υπηρεσίες του Δήμου εγκατασταθούν εκεί κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αν η εγκατατάσταση συντηρείται και λειτουργεί κανονικά, τότε δεν θα τολμήσει κανείς να μας βγάλει από το Ολυμπιακό Παλαί.
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου δήλωσε ότι σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν στο Παλαί οι υπηρεσίες του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου και στους χώρους οι οποίοι θα ελευθερωθούν στο Δημαρχείο θα μετακομίσει η Κοινωνική Υπηρεσία από την Γ. Βάσσου.
Από τις δημόσιες υπηρεσίες αυτή που θα εγκατασταθεί πρώτη, είναι η ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών, η οποία αναμένεται να έχει μετακομίσει μέχρι τέλος του χρόνου. Ήδη τα 30 γραφεία στα 2.000 τ.μ. είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους 130 υπαλλήλους της ΔΟΥ.
Αν στα επόμενα χρόνια ο Δήμος Γαλατσίου μεταφέρει όλες τις δραστηριότητες του στους χώρους του Παλαί, θα ελευθερωθεί το κτίριο του σημερινού Δημαρχείου, το οποίο ή μπορεί να παραμείνει ως ένας πολυχώρος τεχνών και γραμμάτων με σχολές θεάτρου, ζωγραφικής, κινηματογράφου, αίθουσες συναυλιών, εκθέσεων και συνεδρίων, ή να γκρεμιστεί και να δημιουργηθεί σε συνδυασμό με την κεντρική πλατεία στο Παλαιό Τέρμα μια δίδυμη πλατεία με πεζοδρόμηση των 100 μ. της οδού Ιπποκράτους από τη Λυσίου έως την Πυθαγόρα.

Κλείνοντας θα αναφέρω αυτό που είχε πει ο Γιώργος Μαρκόπουλος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν συζητείτο η πρώτη τριετής παραχώρηση στο Παλαί: «Το θέμα είναι να τρουπώσουμε (στο Παλαί)». Το λέω γιατί το θυμήθηκε και ο ίδιος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θυμήθηκε επίσης και σωστά ότι κάποιοι τότε είχαν χαμογελάσει ειρωνικά. Να όμως που το «τρούπωμα» αποδεικνύεται σωστή κίνηση γιατί εξασφάλισε στο Δήμο Γαλατσίου τη χρήση των εγκατάστασεων του Παλαί για 14 χρόνια και βλέπουμε.
Έχω γράψει πολλές φορές ότι καλοί είναι οι οραματισμοί και η αναζήτηση του τέλειου αλλά η βελτίωση της καθημερινότητας είναι εκείνη που κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Και με την παραχώρηση για άλλα 10 χρόνια των εγκαταστάσεων του Παλαί στον Δήμο μας, θα βελτιωθεί σίγουρα η καθημερινότητα των Γαλατσιωτών.

Πήγαινε στην κορυφή