Πάνος Σκουρλέτης : Οδηγείτε τη χώρα στο να γίνει ένα απέραντο πολιτιστικό νεκροταφείο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνος Σκουρλέτης : Οδηγείτε τη χώρα στο να γίνει ένα απέραντο πολιτιστικό νεκροταφείο

Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στην Ολομέλεια της Βουλής:

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση των ν/σ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον Διακανονισμό Πολιτιστικής Συνεργασίας με τη Νέα Ζηλανδία, τη συνεργασία σε θέματα πολιτισμού με το Μαυροβούνιο και την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά και διατάξεις εφαρμογής», επεσήμανε:

Κυρία υπουργέ, ένα από τα τρία ζητήματα που συζητάμε σήμερα είναι η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που αφορούν τα πολιτιστικά αγαθά. Βεβαίως, για να βρεθούμε αντιμέτωποι με τα αδικήματα, θα πρέπει, προηγούμενα, να παράγονται πολιτιστικά αγαθά και κυρίως θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι του πολιτισμού, να δημιουργούν. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι στις συνθήκες που ζούμε τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, ολοένα και περισσότερο θα μπαίνουν εμπόδια στην πολιτιστική δημιουργία. Αυτό είναι γίνεται με δική σας ευθύνη. Ξέρετε, οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν επιλέξανε να ασχοληθούν με τον πολιτισμό για να πλουτίσουν, για να βγάλουν χρήματα. Οι περισσότεροι δε, από αυτούς, δουλεύουν και στην εστίαση για να μπορούν να τα “φέρνουν βόλτα”. Και προσέξτε, την ειρωνεία. Τώρα με την πανδημία δεν θα έχουν ούτε αυτή τη δυνατότητα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνησή σας -όπως και σε άλλους τομείς, αλλά τώρα εδώ μιλάμε για τον πολιτισμό- άφησε αυτούς τους ανθρώπους στην τύχη τους.

Δεν ξέρω αν διαβάσατε τις ειδήσεις το τελευταίο διάστημα. Ξανάρχισαν συσσίτια στη Θεσσαλονίκη για τους καλλιτέχνες. Είχατε μιλήσει για κάποια πρωτόκολλα τα οποία βγήκαν καθυστερημένα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε, σε αυτόν εδώ τον τόπο, την ανάγκη να υπάρξει μία γενναία στήριξη αυτών των ανθρώπων. Και εσείς, με αυτά που ανακοινώσατε και με δεδομένο τον μειωμένο φετινό Προϋπολογισμό, ουσιαστικά καταδικάζετε αυτούς τους ανθρώπους. Τους καταδικάζετε στην ανέχεια.

Αντί μιας οργανωμένης, στοχευμένης, παρέμβασης που θα προσπαθούσε να στηρίξει όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού, με συγκεκριμένα μέτρα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, εσείς τι επιλέξατε δια μέσου του πρωθυπουργού; Την επαφή με τις προσωπικότητες, παρακάμπτοντας τους νόμιμους εκφραστές, τις συλλογικές εκφράσεις αυτού του χώρου. Συναντηθήκατε για τις τηλεοράσεις. Ακολουθώντας, για άλλη μια φορά, την μιντιακή συνταγή. Ακολουθώντας τη στρατηγική της επικοινωνίας με διάφορες προσωπικότητες για να συζητήσετε τα διάφορα θέματα του Πολιτισμού. Γι’ αυτό εισπράξετε την διαμαρτυρία και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και από τον Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών και από τους εργαζόμενους στον χορό και απ’ τους Έλληνες Τραγουδιστές και από το Σωματείο Καθηγητών Χορού. Όλοι αυτοί είναι εναντίον σας. Τους βάλατε εναντίον σας. Διότι τους αγνοήσατε. Είχατε μιλήσει για το μητρώο που αφορά αυτούς τους ανθρώπους και αποδείχθηκε μια φούσκα.

Άλλα γεγονότα, όπως η παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, δείχνει ότι δεν τα πηγαίνετε καθόλου καλά, στις δεδομένες συνθήκες, στον τομέα του Πολιτισμού.

Καμία, λοιπόν, πρόβλεψη για το δεύτερο κύμα πανδημίας. Όλοι το περιμέναμε. Θα μου πείτε, εδώ δεν κάνατε πρόβλεψη για τα νοσοκομεία. Δεν κάνατε πρόβλεψη για τις ΜΕΘ. Βγήκε ο πρωθυπουργός προχθές, σε διάγγελμά του, και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, τώρα που ζει η ανθρωπότητα τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση, να μιλήσει -για τι;- για το αυτονόητο, για τη στήριξη του υγειονομικού συστήματος, του δημόσιου ΕΣΥ. Δεν το έκανε. Με μεγάλη ευκολία μετακυλίετε την ευθύνη στον καθένα ξεχωριστά, αλλά τις δικές σας ευθύνες προσπαθείτε να τις σκεπάσετε. Με τι; Με άπλετη επικοινωνία.

Κυρία υπουργέ, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, οδηγείτε τη χώρα στο να γίνει ένα απέραντο πολιτιστικό νεκροταφείο. Και φοβάμαι πάρα πολύ ότι, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό θα έχει την υπογραφή σας.

Και καθώς βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια κρίσιμη ημερομηνία, στη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας του θέματος των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, θα θέλαμε μία ξεκάθαρη απάντηση. Εάν, τελικά, συναντηθήκατε με την Πρόεδρο του ΣτΕ. Τι είπατε; Το γνώριζε ο πρωθυπουργός; Δράσατε από μόνη σας; Ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό; Γιατί συνδέετε το όνομά σας με ένα πλήγμα στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης, με ένα πλήγμα στις αρχαιότητες; Γιατί, τέλος πάντων, αλλάζετε ένα ιστορικό, διαμορφωμένο τοπίο, το οποίο το σεβάστηκε το διάβα του χρόνου εδώ και δεκαετίες; Σας είπαν ότι δεν είναι “Lego” οι αρχαιότητες. Εσείς, όμως, επιμένετε. Επιμένετε σε έναν δρόμο ολισθηρό. Μόνο που η κληρονομιά είναι εύθραυστη και θα πρέπει να τη σεβόμαστε.

Ο πολιτισμός, οι άνθρωποι του πολιτισμού, είναι το οξυγόνο για την κοινωνία. Φοράμε τις μάσκες για να μην ερχόμαστε σε επαφή με τον ιό. Όμως, το οξυγόνο του πολιτισμού δεν μπορείτε να το στερείτε, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, από τους απλούς ανθρώπους. Έχετε τεράστια ευθύνη. Πάρτε πίσω την μεταφορά των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Τουλάχιστον ακούστε τη φωνή των ανθρώπων του Πολιτισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή.

Σας ευχαριστώ

Πήγαινε στην κορυφή