Φώφη Γεννηματά -Κορωνοϊός: Ασυγχώρητη και αδικαιολόγητη η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φώφη Γεννηματά -Κορωνοϊός: Ασυγχώρητη και αδικαιολόγητη η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας.

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στo CNN Greece και τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου:

Η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Κινδυνεύουμε με αποκλειστική ευθύνη της να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε μαζί όλοι οι Έλληνες και το πολιτικό σύστημα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Θυμίζω ότι στο τέλος της καραντίνας η Ελλάδα δεν ήταν στο ίδιο σημείο με τις άλλες χώρες, ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση. Αλλά δυστυχώς μετά την καραντίνα ήρθε ο εφησυχασμός. Με ευθύνη της Κυβέρνησης δόθηκε το μήνυμα της χαλαρότητας, άνοιξαν τα σύνορα άνευ όρων. Είδαμε τι έγινε στον τουρισμό, στα πλοία και στα μέσα μεταφοράς, πως άνοιξαν τα σχολεία. Μέχρι αυτή την ώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί το χάρτη να γίνεται κόκκινος χωρίς να παίρνει τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες. Δεν φτάνει που δεν έχουν πάρει μέτρα μέχρι σήμερα, δεν έχουν κάνει και τίποτα για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έστω λοιπόν και τώρα θα πρέπει να πάρουν μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χρειάζεται να αυξηθεί ο στόχος να γίνουν προσλήψεις οδηγών. Όπως επίσης έστω και τώρα στα σχολεία στις τάξεις οι μαθητές να μην ξεπερνούν τους 15, με προσλήψεις εκπαιδευτικών και με περισσότερες αίθουσες σε συνεργασία με τους δήμους. Σε ότι αφορά το σύστημα υγείας, πριν από λίγες ημέρες ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια για τις ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία. Είπαμε ότι οι βουλευτές δεν αρκεί να δίνουν χρήματα για λόγους επικοινωνίας. Μέσα σε πολύ λίγους μήνες, πολύ γρήγορα, η Βουλή κατάφερε να φτιάξει την υπερσύγχρονη μονάδα, αλλά τα κρεβάτια που θα λειτουργήσουν τώρα δεν θα είναι στο σύνολό της. Θα λειτουργήσουν με αποσπάσεις ειδικευμένων γιατρών από άλλα μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, τα οποία θα αδυνατίσουν στη λειτουργία της καθημερινότητάς τους. Γιατί έγινε αυτό; Διότι η κυβέρνηση μόλις προχθές προχώρησε στη σύσταση των θέσεων που απαιτούνται για όλη την Ελλάδα και έτσι οι προσλήψεις θα έρθουν όταν θα έχει βρεθεί πιθανά το εμβόλιο και δεν θα τους χρειαζόμαστε όσο τώρα.

Είναι αδικαιολόγητη και ασυγχώρητη καθυστέρηση. Θα περίμενα από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λίγο πριν από τη λήξη της καραντίνας συμμετείχε σε εκδηλώσεις χωρίς καμία προστασίας. Οι ίδιοι έδωσαν το μήνυμα της χαλάρωσης. Ακόμα και τα μέτρα που λαμβάνουν είναι αντιφατικά. Πως ο πολίτης να τα ακούσει και να τα ακολουθήσει, όταν πχ λες σε νέο παιδί ότι “το πρωί στην τάξη σου μπορεί να είστε 26 άτομα, το ένα πάνω στο άλλο, σε μία τάξη”, αλλά το απόγευμα “εσείς οι 26 δεν μπορεί να πάτε όλοι μαζί στην πλατεία”. Σε λίγο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Και να στηρίξουμε τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν αρκεί πια μόνο το χειροκρότημα. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία για στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ με ένταξη του στα βαρέα και ανθυγιεινά, με ειδικό επίδομα για όσο διαρκεί η πανδημία και με αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών για να μην είναι υπέρμετρη η φορολογία τους.

Δεν θα αναβάλουν οι μικρομεσαίοι τη ζωή τους μετά από 10 χρόνια κρίσης

Η ύφεση αναμένεται να φτάσει σε διψήφιο νούμερο. Εμείς από το Μάρτιο ισχυριζόμαστε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μπορέσει να κρατηθεί όρθια η οικονομία, ζωντανή η κοινωνία. Δεν στηρίχτηκαν οι εργαζόμενοι όσο θα έπρεπε. Αντίθετα, στη σκιά της πανδημίας προσπαθούν να επιβάλουν μισή δουλειά – μισός μισθό. Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που αυτή τη στιγμή προσπαθούν να ζήσουν με 584 ευρώ. Σε ένα σπίτι που και οι δύο δουλεύουν στον τουρισμό έχουν να δουν κανονικό μισθό από πέρσι.

Κάθε επιπλέον περιορισμός έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, στους αδύναμους. Πάμε σε λουκέτο και αυτό θα σημαίνει εκτόξευση της ανεργίας. Δεν πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μην έχουμε μπαράζ λουκέτων στο επόμενο διάστημα. Δεν έφτασε ποτέ η ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα χρήματα τα πήραν οι καλοί πελάτες των τραπεζών με την ανοχή της Κυβέρνησης. Και δεν προβλέπεται επιστρεπτέα προκαταβολή σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Απο εδώ και πέρα λουκέτα: αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στους μικρομεσαίους. Έ όχι, δεν θα αναβάλουν τη ζωή τους οι μικρομεσαίοι μετά από έναν αγώνα 10 χρόνια κρίσης, λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης.

Πορευόμαστε χωρίς εθνικό μέτωπο και στρατηγική απέναντι στον νεο-οθωμανισμό της Τουρκίας

Είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι οι επιλογές της Κυβέρνησης είναι αποσπασματικές, αναποτελεσματικές και υποχωρητικές. Είναι φανερό ότι στερείται μιας συνεκτικής στρατηγικής και οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες για τη χώρα μας. Ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε και διπλωματικά και επιχειρησιακά να έχουν εμποδίσει το Oruc Reis να περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια. Πλέον, με την πολιτική της Κυβέρνησης, η Τουρκία αμφισβητεί με τις ενέργειές της – προσπαθεί να δημιουργήσει και τετελεσμένα αλλά σε πρώτη φάση αμφισβητεί- όχι μόνο κυριαρχικά μας δικαιώματα σε επίπεδο υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ αλλά και δικαίωμα κυριαρχίας. Γιατί είναι μονομερές, δικό μας δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μας το περιορίσει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι δυσκολότερη είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτόν τον διάλογο ύστερα από αυτές τις εξελίξεις.

Αυτό που μπορεί να κάνει με ασφάλεια τούτη την ώρα η Ελλάδα είναι να επεκτείνει τα 12 ν.μ. στις περιοχές που έχει προχωρήσει την οριοθέτηση ΑΟΖ. Διότι, είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα το κάνει για την Ιταλία αλλά και αυτό στα λόγια έμεινε. Ούτε αυτό δεν έχει γίνει στην πράξη. Επικοινωνία μόνο. Χρειάζεται λοιπόν ουσία. Και κυρίως χρειάζεται απέναντι στη νέα στρατηγική της Τουρκίας, η οποία είναι νεοθωμανική και αναθεωρητική, δεν είναι όπως η Τουρκία που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Απέναντι στην τουρκική στρατηγική, η χώρα πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή με ευθύνη της κυβέρνησης.

Το προηγούμενο διάστημα ζητούσαμε και τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Βλέπαμε ότι υπάρχει μια αλλαγή στη στάση της Τουρκίας και άρα θα έπρεπε να χαράξουμε μία εθνική γραμμή από την πλευρά μας. Πλέον έχει αποκλειστικά την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης γι’ αυτά που συμβαίνουν. Επίσης, δεν έχει πάρει από κανέναν μας λευκή επιταγή. Οι αποφάσεις του ξεπερνούν κατά πολύ την κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ζητήματα που θα επηρεάσουν και τις επόμενες γενιές.

Κάλεσμα Νέας Αλλαγής

Κάνω κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό δημοκράτη Έλληνα και Ελληνίδα να ενισχύσει το Κίνημα Αλλαγής. Είναι η παράταξη της Αλλαγής και σήμερα πράγματι διαμορφώνονται συνθήκες στη χώρα που ζητούν μια νέα αλλαγή και καθοδήγηση από μια ισχυρή, προοδευτική δύναμη, που δεν είναι άλλη από το Κίνημα Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ εδώ είναι, στο Κίνημα Αλλαγής. Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Και σήμερα, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα, διαμορφώνονται οι κοινωνικές συνθήκες που θα το απαιτήσουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή