Στέλιος Πέτσας : Είμαστε σε μια διαρκή φάση προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων παντού στον κόσμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στέλιος Πέτσας : Είμαστε σε μια διαρκή φάση προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων παντού στον κόσμο

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα
στο ειδησεογραφικό site «CNN Greece»
και την δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου

Για την τουρκική προκλητικότητα
Είμαστε σε μια διαρκή φάση προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων παντού στον κόσμο. Σε όλα τα fora αναδεικνύουμε ποιος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ποιος είναι ο παράγοντας σταθερότητας, όπως είναι η Ελλάδα. Και σε κάθε βήμα, που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία, έχουμε πάντα προετοιμασμένη τη διεθνή κοινή γνώμη και τους διεθνείς παίκτες, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις μεγάλες χώρες όπως τις Η.Π.Α. ή τη Ρωσία, ώστε να ξέρουν αφενός ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις και αφετέρου πώς θέλουμε να λύνουμε διμερείς μας διαφορές πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι με προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες.
Για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Όλα τα πολιτικά κόμματα σε επίπεδο κορυφής και όχι μόνο, έχουν την ενημέρωση που χρειάζονται διαρκώς. Είτε μέσω των ενημερώσεων που κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών, είτε μέσω της Διπλωματικής Συμβούλου του Πρωθυπουργού, είτε και κατ’ ιδίαν, καθώς όποτε χρειάστηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς Αρχηγούς. Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι κάτι το οποίο μπορεί κάποια στιγμή να φανεί χρήσιμο, αλλά αυτό θα το κρίνει ο Πρωθυπουργός. Αυτή τη στιγμή, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα ομονοούν -και έχουν δείξει προς όλες τις κατευθύνσεις και στο εσωτερικό και προς το εξωτερικό- ότι υπάρχει η εθνική γραμμή της προάσπισης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Για κυρώσεις στην Τουρκία
Όσοι στην Ευρώπη πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε αυτά που έλεγε για διάλογο, για συνεργασία, για ειρηνική διευθέτηση της μίας και μοναδικής διαφοράς, που έχουμε, δηλαδή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, καταλαβαίνουν τώρα ότι ήταν προσχηματικά. Στο Συμβούλιο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου αποδείχθηκε ότι η Τουρκία μπορεί να βρει μπροστά της το πλαίσιο των κυρώσεων, που έχει ήδη μπει στην εργαλειοθήκη της Ευρώπης, από τον Αύγουστο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Αυτή η εργαλειοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα ζητήματα όπως είναι το εμπάργκο όπλων, που έθεσε ο Πρωθυπουργός στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Η Τουρκία φαίνεται ότι καταλαβαίνει μόνο όταν η Ευρώπη είναι αποφασιστική και έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις, εκεί που δεν μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος.
Η Ε.Ε. έχει αναπτύξει κατά τα προηγούμενα χρόνια εργαλεία για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προκλητικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων σε χώρες που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Ευρώπης. Αυτές οι οδηγίες, μπορούν να ενεργοποιηθούν και τώρα. Η πρόταση για το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία είναι ένα βήμα, πριν από την υιοθέτηση τέτοιου είδους εργαλείων στη Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία οι ηγέτες θα συζητήσουν για κυρώσεις. Αυτό που μπορεί, με βεβαιότητα να πει κανείς είναι ότι τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου μπήκε ο σπόρος για μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής, καθώς στα Συμπεράσματα αναφέρονται τα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης, που παραπέμπουν σε κυρώσεις. Μέσα στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται και το εμπάργκο των όπλων που πλήττει την γεωπολιτική ισχύ χωρών, όπως της Τουρκίας.
Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια και στο Αιγαίο
Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα έξι έως τα δώδεκα ναυτικά μίλια, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι ένα δικαίωμα το οποίο συνεχώς, όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, τονίζουν ότι θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο. Επομένως, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και θα ασκηθεί όποτε το κρίνουμε σκόπιμο. Αυτή τη στιγμή αυτό που μπορούμε να πούμε για τις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ότι πρόκειται για μια υποκριτική μικροπολιτική στάση, γιατί αν ήθελε θα μπορούσε να το είχε κάνει τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια που ήταν Κυβέρνηση.
Για τον κορονοϊό και τη λήψη νέων μέτρων
Δεν έχουμε ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdowns, κάτι το οποίο έχει γίνει και στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν. Όμως, πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές, όπως είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, θα ληφθούν κάποια μέτρα, όπως, για παράδειγμα η τηλεργασία, και η διευθέτηση του ωραρίου.
Το θέμα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται και είναι ήδη πολλά να τηρούνται. Γιατί, δυστυχώς, αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι υπάρχει πλημμελής εφαρμογή των μέτρων, ιδίως σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές γεγονός που κορυφώνει την ανησυχία μας. Οι νεότερες ηλικίες φαίνεται να μην δίνουν τη σημασία που έδιναν πριν ή να θεωρούν πολύ υπερβολικά τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί και εφαρμόζει η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να τα παρακάμπτουν. Αυτό είναι ένα βασικό λάθος. Δεν πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να αναστραφεί αυτή η πορεία της χαλάρωσης και του εφησυχασμού, γιατί πραγματικά θα υπάρξει πολύ μεγάλος κίνδυνος, ιδίως σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως η Θεσσαλονίκη. Και δυστυχώς, η εικόνα που φαίνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι διαρκώς επιδεινούμενη στην πόλη της Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό ξανακάνουμε έκκληση, όλοι οι πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει από την Επιτροπή των ειδικών μας να καταρτίσει έναν κατάλογο μέτρων, τα οποία θα ενεργοποιούνται εάν αυξηθούν τα κρούσματα, είτε στην Επικράτεια γενικά είτε σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Τέτοιου είδους μέτρα, λοιπόν, που έχουν προταθεί υπάρχουν στην εργαλειοθήκη.
Για την οικονομία
Η πορεία της οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη φέτος με την πορεία της πανδημίας. Δεν υπάρχει δίλημμα οικονομία ή υγεία, υγεία ή οικονομία. Αυτά είναι ψευτοδιλήμματα. Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας οδηγεί και σε καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα. Η χειρότερη αντιμετώπιση της πανδημίας οδηγεί σε χειρότερο αποτέλεσμα. Αυτό το είδαμε παντού στον κόσμο. Ελπίζουμε ότι με τα μέτρα τα οποία έχουμε στο τραπέζι, αυτά που εφαρμόζουμε, ότι δεν θα χρειαστούν πιο δραστικά νέα μέτρα που θα είχαν οπωσδήποτε μία αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το 2020 θα είναι μία χρονιά βαθιάς ύφεσης, ενώ το 2021 θα είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης. Αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι να διατηρήσουμε όλοι μαζί την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο στις αγορές και στους επενδυτές και αυτό αποτυπώνεται και στη σημερινή επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, περίπου κατά ένα τρίτο χαμηλότερο από την πρώτη έκδοση.
Για τον νέο πτωχευτικό νόμο
H προηγούμενη κυβέρνηση θα άφηνε κόσμο έξω από τα σπίτια του. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να έχουμε ένα σύγχρονο εργαλείο, το οποίο έχει δύο φάσεις: Την προληπτική και ας πούμε την κατασταλτική. Στην προληπτική φάση λέμε σε κάποιον που έχει ένα πρόβλημα να εξυπηρετήσει τον δανεισμό του, που έχασε τη δυνατότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έγκαιρα, «έλα να γίνει μία διευθέτηση πριν φτάσεις να πτωχεύσεις». Αυτό είναι ένα πρώτο καινοτόμο εργαλείο. Στη δεύτερη φάση, αν παρ’ όλα αυτά δεν μπορέσει να σταθεί στα πόδια του, ο δανειολήπτης, τότε μπορεί να πτωχεύσει να απαλλαγεί πλήρως από τα χρέη του, αλλά από το σπίτι του δεν θα βγει αν έχει βάλει ως υποθήκη, για παράδειγμα, την πρώτη του κατοικία. Θα εξακολουθεί να παίρνει στήριξη από το Κράτος, ανάλογα με τα εισοδηματικά του δεδομένα, και θα παραμένει μέσα στο σπίτι του για μια περίοδο μέχρι δώδεκα ετών. Και αν μέσα σ’ αυτή την περίοδο, αυξηθούν τα εισοδήματά του και μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, μπορεί να επαναναγοράσει το σπίτι. Επομένως, δεν μένει κανείς στο δρόμο. Και πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η πίστη στην Ελλάδα, γιατί πάρα πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, μπόρεσαν και βρήκαν ένα «πάρκινγκ» στις υποχρεώσεις τους, δεν πλήρωναν τίποτα. Αυτή την μη αποπληρωμή δανείων από στρατηγικούς κακοπληρωτές, την πλήρωναν οι ευάλωτοι. Επομένως, αυτά μπαίνουν σε μία τάξη. Είναι πολύ σημαντικό βήμα ο νέος πτωχευτικός κώδικας και δεν χωρούν μικροπολιτικές κραυγές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή