Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Πώς θα εορταστεί φέτος η 28η Οκτωβρίου

Χωρίς μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις θα εορταστεί φέτος η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα και με την πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο δεν θα πραγματοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, ενώ στις σχετικές εκδηλώσεις θα ισχύουν τα μέτρα κατά της διασποράς και μετάδοσης του κορωνοϊού.
Το Υπουργείο απευθύνει παράλληλα κάλεσμα στους Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στους Δήμους της τοπικής αρμοδιότητάς τους και στους Περιφερειάρχες να προχωρήσουν στην κατάρτιση προγράμματος για την κατάθεση στεφάνων, που θα βασίζεται πάντα στους υγειονομικούς κώδικες που έχουν θεσπιστεί κατά του κορωνοϊού.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, στην εγκύκλιό του, κάνει ειδική αναφορά και στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας για το πρόγραμμα κατάθεσης στεφάνων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Αθήνα η κατάθεση στεφάνων θα γίνει στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, των πολιτικών κομμάτων και των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Δήμαρχο Αθηναίων και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η κατάθεση στεφάνου θα γίνει στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Και η εγκύκλιος καταλήγει ως εξής: «Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940.
»Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές Υπηρεσίες, τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των Υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα.
Ο σημαιοστολισμός σύμφωνα με την με αριθμ. 67271/13.10.2020 απόφασή μας ορίζεται γενικός και τριήμερος από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου, για δε την πόλη της Θεσσαλονίκης τετραήμερος από την 25η Οκτωβρίου. Το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, πόλεις και χωριά θα φωταγωγηθούν».