Δήμος Αθηναίων: Με μια εντυπωσιακή τοιχογραφία ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις καλλιτεχνών στην πόλη

Μια καλλιτεχνική παρέμβαση που έδωσε χρώμα και ζωή στην πόλη έγινε το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Πέντε γνωστοί καλλιτέχνες street art όχι μόνο από την Ελλάδα (Blaqk, Jamer, Kez, Same84) αλλά και από την Ιταλία (ο 2501 ο οποίος ήρθε με έξοδα του στην Αθήνα) δημιούργησαν μια μεγάλη τοιχογραφία που άλλαξε την όψη του πεζόδρομου της οδού Θεσσαλονίκης. Κάθε ένας από τους πέντε street artists άφησε το «αποτύπωμά» του σε περίπου 6 μέτρα από τα συνολικά 30 που τους διατέθηκαν. Ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου και ολοκλήρωσαν την δουλειά τους το βράδυ της Κυριακής δίνοντας ευκαιρία σε πολύ κόσμο να τους παρακολουθήσει «εν δράσει».

Η τοιχογραφία έγινε με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων που διέθεσε τον τοίχο για τον σκοπό αυτό στην πολύ γνωστή ομάδα «UrbanAct», η οποία είχε τη διοργάνωση και επιμέλεια και πραγματοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια με μεγάλη επιτυχία αλλά και αναγνώριση, ανάλογες παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο. Επίσης το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών στήριξε ενεργά την δράση αυτή και με οικονομικούς πόρους. Ανάλογες δράσεις γίνονται συχνά στο εξωτερικό, όπου κάθε καλλιτέχνης αφήνει το δικό του «αποτύπωμα» στην πόλη. Η συγκεκριμένη υλοποιήθηκε παράλληλα με την έκθεση “2×2 The GrIt” στην TheProjectGallery που λειτουργεί μέχρι και την 1 Νοεμβρίου.
Με έναυσμα αυτή την πρωτοβουλία ο Δήμος Αθηναίων ξεκινά ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων σε μεγάλους τοίχους της πρωτεύουσας σε συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με στόχο το επόμενο διάστημα να απλωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά σημεία της πόλης. Έτσι, οι street artists που έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν μαζί του για να ομορφύνουν την πόλη θα μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους συμβάλλοντας στον πολιτισμό της καθημερινότητας για κατοίκους και επισκέπτες.
«Καταβάλλουμε μία μεγάλη προσπάθεια, από τη μία πλευρά να καθαρίσουμε τις μεγάλες επιφάνειες της πόλης από τη μουτζούρα και την κακή αισθητική και από την άλλη πλευρά, να δημιουργήσουμε χώρους όπου μπορούν να εκφράζονται όλοι οι καλλιτέχνες που δίνουν χρώμα και φως με τα έργα τους. Οργανωμένα και συντονισμένα, υιοθετούμε καλές πρακτικές που δοκιμάστηκαν σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης» αναφέρει σε δήλωση του με αφορμή το ξεκίνημα αυτής της πρωτοβουλίας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή