Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Κορωνοϊός: Τα 7 λάθη στη χρήση της μάσκας

Νέες οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας και τον κορωνοϊό εξέδωσαν υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ. Η χρήση της μάσκας καθίσταται ως ένα από τα ισχυρά «όπλα» ενάντια στην πανδημία, με τους ειδικούς να ζητούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, υπάρχουν επτά λάθος τρόποι για τους οποίους αρκετοί επιλέγουν για να φορέσουν τη μάσκα τους.
Συγκεκριμένα:
1. Γύρω από το λαιμό
2. Στο μέτωπο
3. Κάτω από τη μύτη
4. Μόνο στη μύτη
5. Στο σαγόνι
6. Κρεμασμένη από το ένα αυτί
7. Κρεμασμένη στο χέρι

ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΣΩΣΤΑ Η ΜΑΣΚΑ
Ο ΕΟΔΥ παραθέτει τα τέσσερα βήματα για την αφαίρεση της μάσκας:
1. Προσεκτικά, λύσε τα κορδόνια πίσω από το κεφάλι σου ή τράβηξε προς τα πίσω τα λαστιχάκια της μάσκας
2. Πιάσε τη μάσκα μόνο από τα κορδόνια ή τα λαστιχάκια3. Δίπλωσε τη μάσκα στη μέση ώστε οι εξωτερικές της γωνίες να εφάπτονται
4. Προσοχή: Δεν αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα όταν αφαιρούμε τη μάσκα -Πλένουμε τα χέρια μας αμέσως μετά
Δείτε δίπλα το σχεδιάγραμμα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου για τις μάσκες.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ»
Την υποχρετική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας.
Yπενθύμισε ότι ο χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 βρίσκεται από χθες σε εφαρμοφή και θα αναδιαμορφώνεται κάθε 14 ημέρες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα σε τέσσερα επίπεδα.

Aνέφερε ότι υπάρχουν επτά τροποποιήσεις:
Πρώτον, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, η μάσκα είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για την προστασία της υγείας μας.
Δεύτερον, δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.
Τρίτον, ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα: Στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.
Τέταρτον, τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
Πέμπτον, τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.
Έκτον, τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
Έβδομον, προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Συγκεκριμένα, να διευκρινίσουμε ότι η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση, στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.