Τρίτο ετήσιο βραβείο GUE/NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση»

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ :
Το τρίτο ετήσιο βραβείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση» θα απονεμηθεί την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου

· Το βραβείο είναι αφιερωμένο σε άτομα ή ομάδες που έχουν εκφοβιστεί ή και διωχθεί στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια

· Για την χώρα μας, το βραβείο αποκτάει μια ιδιαίτερη σημασία, αφού μεταξύ των έξι υποψηφίων είναι και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis στην Ελλάδα

Το τρίτο ετήσιο βραβείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση» θα απονεμηθεί την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου σε μια διαδικτυακή τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Για την χώρα μας, το βραβείο που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου αποκτάει μια ιδιαίτερη σημασία, αφού μεταξύ των έξι υποψηφίων είναι και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis στην Ελλάδα.

Το βραβείο είναι αφιερωμένο σε άτομα ή ομάδες που έχουν εκφοβιστεί ή και διωχθεί στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια και απονέμεται για άλλη μια φορά προς τιμήν της δολοφονημένης δημοσιογράφου στην Μάλτα, Daphne Caruana Galizia. Απονέμεται δύο ημέρες πρίν από την τρίτη επέτειο του θανάτου της.

Η βράβευση του 2020 αφιερώνεται επίσης στον Δρ Li Wenliang, τον Κινέζο οφθαλμίατρο, που αποκάλυψε για πρώτη φορά την σοβαρότητα του κορωνοϊού στον κόσμο, αλλά αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο στη Γουχάν.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με δήλωσή του επισημαίνει ότι «Το βραβείο αυτό, που πλέον γίνεται θεσμός, έχει σκοπό να υποστηρίξει και να επιβραβεύσει ηθικά τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που θέτουν σε κίνδυνο τη καριέρα τους, την ελευθερία τους και συχνά τη ζωή τους για να αποκαλύψουν την αλήθεια προς όφελος της κοινωνίας».

Τονίζει ότι «Είναι πολύ σημαντικό, πως ανάμεσα στους διεκδικητές του φετινού βραβείου είναι η Τσέλσι Μάνινγκ, η πληροφοριοδότης του Τζούλιαν Ασάνζ καθώς και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis. Έχουν όλες και όλοι βρεθεί αντιμέτωποι με την μήνιν όλων όσων θέλουν να αποκρύπτουν αλήθειες και εγκλήματα».

Οι έξι υποψήφιοι είναι:

Chelsea Manning, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πρώην Αμερικανίδα στρατιωτικός
Correctiv, ερευνητές που βοήθησαν στην αποκάλυψη του σκάνδαλου cum-ex
Glenn Greenwald, δημοσιογράφος και συγγραφέας
Eileen Chubb, Βρετανίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με αποκαλύψεις για καταχρήσεις σε σπίτια φροντίδας
Omar Rojas Bolaños, Κολομβιανός μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος
Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της Novartis στην Ελλάδα

Παρ’ όλο που η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, λόγω της πανδημίας θα προβληθεί επίσης ζωντανά από τις 10.30 – 11.30 ώρα Βρυξελλών στις 14/10 (11.30 – 12.30 ώρα Ελλάδας). (Θα υπάρχει διερμηνεία στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, πορτογαλικά και τσεχικά).

Οι δημοσιογράφοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην τελευταία ενότητα της εκδήλωσης που θα περιέχει ερωτήσεις και απαντήσεις θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Ben LEUNG στη ηλεκτρονική διεύθυνση benjamin.leung@europarl.europa.eu έως τις 12:00 ώρα Βρυξελλών (13.00 ώρα Ελλάδος) την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, αναφέροντας το μέσο που εργάζονται και τη γλώσσα που θέλουν να έχουν διερμηνεία.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η δήλωσή του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τους υποψηφίους: https://www.guengl.eu/whistleblowers/.

Λεπτομέρειες για την κριτική επιτροπή μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.guengl.eu/2020-gue-ngl-award-for-journalists-whistleblowers-and-defenders-of-the-right-to-information/.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή