Η Κύπρος έμεινε μόνη & αβοήθητη, του Βαγγέλη Ντάλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Κύπρος έμεινε μόνη & αβοήθητη, του Βαγγέλη Ντάλη

Αμερικανοί αναλυτές προέβλεπαν πριν λίγα χρόνια ότι με βάση το συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή, προοπτικά η Κύπρος και το Καστελόριζο θα περνούσαν στην τουρκική κυριαρχία. Οι Tούρκοι το δηλώνουν παντού. Τα δύο αυτά νησιά είναι προέκταση του φυσικού τους χώρου και θα πρέπει να περιέλθουν στην κατοχή τους. Η Ελλάδα έδειξε αυτό το «θερμό» καλοκαίρι ότι για το Καστελόριζο «έχει το νου της». Για την Κύπρο όμως;

Κανένα όμως έδαφος δεν κυριεύεται αν αυτό υπερασπίζεται σθεναρά. Φέτος είχαμε την απόδειξη. Το Πολεμικό μας Ναυτικό έδειξε ετοιμότητα στην ύπουλη προσέγγιση του Καστελόριζου από τα τουρκικά «ερευνητικά» πλοία που συνοδεύονταν, φυσικά, από δεκάδες πολεμικά. Δεκάδες ελληνικά υποβρύχια, φρεγάτες, αντιτορπιλικά και άλλα πολεμικά μπλόκαραν όλες τις θέσεις μάχης μη δίνοντας τη δυνατότητα στα τουρκικά να κάνουν ούτε καν πρόβα επέμβασης. Είτε γιατί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποδείχτηκαν ικανότερες και πιο έτοιμες είτε γιατί οι Τούρκοι δεν είχαν διάθεση να προβούν σε επεκτατική ενέργεια, παρά μόνο να κατοχυρώσουν δικαίωμα παρουσίας τους στην περιοχή κι αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μετά από πολλές μέρες πολεμικού συναγερμού κι αψιμαχίες, τα τουρκικά σκάφη αποσύρθηκαν. Όπως γράφαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, σε μια κίνηση τακτικής ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Αν όμως, αν λέμε, συνέβαινε το μοιραίο; Ας το δούμε ως σενάριο. Ως υπόθεση εργασίας. Ένα μοιραίο πρωϊνό, 3-4 τα ξημερώματα οι τουρκικές δυνάμεις κάνουν απόβαση στο Καστελόριζο, στη Ρω και στη Στρογγύλη, τα νησιά δηλαδή που αποτελούν το Δήμο Μεγίστης. Αν το ξημέρωμα βρει τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής να έχουν κυριαρχήσει; Τα ελληνικά πολεμικά πλοία κινούνται άμεσα, παίρνουν θέσης μάχης αλλά… Εντολή επέμβασης θα έρθει; Ή μήπως θα κάνουμε ότι και το 1974 στην Κύπρο; Διπλωματικές παρεμβάσεις, καταγγελίες σε συνόδους κορυφής, σε διεθνείς οργανισμούς, ενημέρωση ηγετών διεθνώς και τελικά θα ζητήσουμε την παρέμβαση του ΝΑΤΟ;
Για όσους πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ θα παρέμβει δυναμικά, ας θυμίσουμε τη δήλωση του γενικού γραμματέα του την περασμένη Δευτέρα. Μία μέρα πριν επισκεφθεί την Αθήνα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η ασφάλεια της Τουρκίας είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ», επιβεβαιώνοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό παράγοντα στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Αν, λοιπόν, περιμένετε βοήθεια από λυκοσυμμαχίες όπως η βορειοατλαντική, θα περιμένετε πολλά- πολλά χρόνια ακόμα. Οι Κύπριοι την περιμένουν από το 1974 αλλά προς το παρόν οι νατοϊκοί σύμμαχοι δεν έχουν δεήσει.
Τί έγινε στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής; Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωτεργάτη τη Γερμανία ήθελε να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για πρακτικές όμοιες με της Τουρκίας. Η Κύπρος είπε λοιπόν το αυτονόητο. Οι ίδιες κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν και στην Τουρκία αφού κι αυτή καταπατά απροκάλυπτα κυριαρχικά δικαιώματα άλλου κράτους και μάλιστα κράτους μέλους. Εάν δεν της επιβληθούν, απείλησε, θα βάλουμε βέτο για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία. Ε, αυτό ήταν. Ξεσηκώθηκε όλο το ευρωπαϊκό σύμπαν. Έπεσαν όλοι πάνω της. Δέχτηκε απίθανο μπούλινγκ σε μια απροκάλυπτη προσπάθεια τρομοκράτησής της. Γιατί; Γιατί αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πεδίο προσπάθησε να αναχαιτίσει την ευρωπαϊκή επιθετικότητα. Το πεδίο αυτό όμως αποδείχτηκε ναρκοπέδιο. Τελικά κυρώσεις στη Λευκορωσία επιβλήθηκαν αλλά στην Τουρκία δόθηκαν χάδια. Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία κι όσες χώρες είχαν δοσοληψίες μαζί της μπήκαν ασπίδα ακόμα και σε χλιαρές κυρώσεις. Μάλιστα της έκαναν και κάποια χατίρια!
Η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Τουρκία είναι δεκαετίες τώρα κοντόφθαλμη. Θεωρεί ότι «ταΐζοντας» το θηρίο θα το εξευμενίσουν. Δεν αντιλαμβάνονται ότι τα επεκτατικά σχέδια του Ερντογάν πάνε μακριά και ότι δεν συμβιβάζεται με χρήμα ή «δώρα». Θέλει εδάφη, κυριαρχίες, «Γαλάζιες πατρίδες» και νέα Οθωμανική αυτοκρατορία.
Τί έκανε η Τουρκία; Αντιλαμβανόμενη πως οι παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ δεν απασχολούν την Ε.Ε., ούτε και τους υπόλοιπους, έχει ανανεώσει τις NAVTEX τόσο για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» όσο και το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Κίνηση που έγινε λίγες ώρες μετά τη δήλωση Γκουτιέρες για νέα πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και ενώ συζητούνταν – υποτίθεται – κυρώσεις σε βάρος της στην Ε.Ε. Η ενέργεια αυτή της Άγκυρας ήταν χαστούκι προς το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, που έκανε πως δεν άκουσε τίποτε σχετικά. Η Τουρκία θα ακολουθήσει την τακτική «καρότο και μαστίγιο» προς την Αθήνα. Όποτε η Ελλάδα δεν θα αποδέχεται μια αξίωσή της, θα στέλνει πλοία στην ελληνική θαλάσσια περιοχή. Την ίδια ώρα, θα συνεχίσει τις παραβιάσεις στην Κύπρο.
Αφού έκανε σουρωτήρι την κυπριακή ΑΟΖ για πάνω από ένα χρόνο, παράγοντας τετελεσμένα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακυρώνοντας γεωτρήσεις που είχε ανακοινώσει η Λευκωσία, και αφού αποτέλεσε «στόχο» των ευχολόγιων της ΕΕ που ανέδειξαν την στρατηγική σχέση με την Άγκυρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ», επέστρεψε τη Δευτέρα στις τουρκικές ακτές. Οι τελευταίες του δραστηριότητες νοτιοδυτικά της Κύπρου είχαν παραταθεί μέχρι στις 12 Οκτώβρη. Το ερευνητικό πλοίο «Barbaros Hayrettin Pasa» παραμένει νοτιοανατολικά της Κύπρου και οι δραστηριότητές του έχουν παραταθεί μέχρι τις 18 Οκτώβρη…
Η εικόνα της Ελλάδας στη Σύνοδο ήταν θλιβερή. Η κυβέρνηση δεν πιέστηκε στο Συμβούλιο να υποχωρήσει από τις «θέσεις» της, διότι δεν έδωσε καμία μάχη. Από τον Αύγουστο, είχε διαβεβαιώσει το Βερολίνο, (επίσκεψη Γερμανού ΥΠΕΞ κ. Μάας στην Αθήνα), ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να επιβάλει τώρα κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την εχθρική πολιτική της. Αρκεί να σταματήσει να προκαλεί. Έτσι, η Ε.Ε. θα… επιβραβεύσει την Τουρκία αν αυτή δεχθεί να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να σταματήσει τις παρανομίες της και να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο!
Η Αθήνα εγκατέλειψε εμφανώς και οριστικώς τη στήριξή της στην Κύπρο. Δεν την κατονόμασε, δεν συνεργάστηκε μαζί της , δεν την στήριξε. Διότι πρυτάνευσε το δόγμα ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να κατοχυρώσει τις διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα. Αυτό το πέτυχε για να δημιουργηθεί το επιχείρημα ότι «έσυρε τον Ερντογάν στο τραπέζι του διαλόγου». Το ποιός θα σέρνει τον άλλο από τα μαλλιά, αυτό είναι ένα άλλο θέμα…
Η περικύκλωση της Κύπρου συνεχίζεται, το ίδιο και οι παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ που δημιουργούν τετελεσμένα. Αυτά είναι δύσκολο να ανατραπούν με διάλογο. Όχι τυχαία, η τουρκική απάντηση στα συμπεράσματα της Συνόδου, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του τουρκικού ΥΠΕΞ ήταν: «Αλλά αν η Ε.Ε. εφαρμόσει κυρώσεις, αυτό δεν θα μας αποτρέψει. Αντιθέτως αυτό θα αυξήσει την αποφασιστικότητά μας… Θα συνεχίσουμε το υπεράκτιο πρόγραμμά μας όπως το κάνουμε».
Η ιστορία δεν συγχωρεί τις ολιγωρίες. Ποιός θα «φυλάξει Θερμοπύλες», ποιός θα φυλάξει την Κύπρο;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή