Ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να πλένετε

ΥΓΕΙΑ
Ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να πλένετε

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να πλένονται πολύ σχολαστικά πριν καταναλωθούν και άλλα που είναι καλύτερο να μαγειρεύονται κατευθείαν σε υψηλή θερμοκρασία; Είναι αλήθεια ότι συχνά εφαρμόζουμε συνήθειες που μάθαμε από τους γονείς μας, οι οποίες ωστόσο, ενδεχομένως όχι μόνο δεν έχουν τα οφέλη που νομίζουμε, αλλά μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, σε παλιότερες εποχές, το κρέας πωλούνταν σε κρεοπωλεία με ελλιπείς προδιαγραφές και επικρατούσε η αντίληψη ότι έπρεπε να πλυθεί καλά πριν μαγειρευτεί, όπως και κάθε άλλο τρόφιμο. Σήμερα, όμως, τα δεδομένα ως προς τη συντήρηση και τη διάθεσή του είναι διαφορετικά. Επομένως, το πλύσιμο του κρέατος δεν απομακρύνει τυχόν μικρόβια. Αντίθετα, πλένοντας το κρέας με τρεχούμενο νερό, είναι πιο πιθανό να διασπείρουμε τα όποια μικρόβια σε περιοχές που πριν δεν υπήρχαν.
Αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη, είναι η καθαριότητα του χώρου στον οποίο ετοιμάζουμε το κρέας, τα σκεύη, ο πάγκος εργασίας και τα χέρια μας. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στο να μην μείνει πουθενά στην κουζίνα μας κομμάτι ή ίχνος από αίμα, από το κρέας που ετοιμάσαμε για να μαγειρέψουμε.
Ας δούμε λοιπόν τις συμβουλές των ειδικών, για το ποιές τροφές δεν πρέπει να πλένονται.
• ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Τα μανιτάρια είναι σαν σφουγγάρια. Αν ρίξετε πάνω τους νερό, θα το απορροφήσουν και δεν θα το αποβάλλουν παρά μόνο στο μαγείρεμα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσουν αφενός τη γεύση τους, να γεμίσουν με νερό το φαγητό σας και να να τα παραμαγειρέψετε προκειμένου να ξεφορτωθείτε το νερό. Επίσης στην περίπτωση που τα ψήσετε, αυτά απλά θα μαλακώσουν, θα βράσουν και θα είναι γευστικά πολύ κατώτερα.
Γι’αυτό θυμηθείτε! Μην πλένετε τα μανιτάρια σας. Απλά ανακινήστε τα από τη συσκευασία και τινάξτε τα ελαφρά. Σε περίπτωση που χρειάζονται καθάρισμα, κάντε το με χαρτί επιφανειακά ή ξύστε με ένα μαχαιράκι το σημείο που έχει προσβληθεί.
• ΕΤΟΙΜΕΣ ΠΡΟΠΛΥΜΕΝΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ
Όπως αναφέρεται πάντα στη συσκευασία τους είναι προπλυμένες, και μάλιστα προσεκτικά (3 φορές μάλιστα). Είναι λοιπόν περιττό να τις ξαναπλύνετε και να ριψοκινδυνεύσετε την επιμόλυνσή τους από τυχόν βακτήρια που πιθανώς υπάρχουν ήδη στις επιφάνειες της κουζίνας σας. Είναι έτοιμες προς κατανάλωση και μπορείτε να τις βάλετε κατευθείαν στο πιάτο.
Αν τώρα για άλλους λόγους απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των ωμών λαχανικών (π.χ. εγκυμοσύνη), τότε μπορείτε σε ένα καθαρό μπολ, να ρίξετε μπόλικο ξύδι και μπόλικο δροσερό νερό. Άφηστε για ένα δεκάλεπτο και στράγγιστε σε καθαρό σουρωτήρι.
• ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Παρόλο που παλαιότερα το πλύσιμο του κρέατος και ιδιαίτερα των πουλερικών θεωρούνταν απαραίτητο πριν το μαγείρεμα, νέες έρευνες λένε ακριβώς το αντίθετο! Όχι μόνο δεν καθαρίζουμε το κρέας αλλά αυτό που καταφέρνουμε είναι να «πασαλείβουμε» τα βακτήρια σε ολόκληρη την επιφάνεια του φαγητού, στο νεροχύτη , στα χέρια, στο επόμενο πιάτο που ενδεχομένως θα ετοιμάσουμε στην κουζίνα μας. Το ίδιο ισχύει και με οποιοδήποτε άλλο κρέας.
Καθαρίστε με ένα χαρτί τρίχες ή κάποια εμφανή βρωμιά και τοποθέτηστε τα απευθείας στο σκεύος που θα μαγειρευτούν, ταψί ή κατσαρόλα.
Η υψηλή θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα σκοτώσει οποιαδήποτε επιβλαβή βακτήρια, μικροοργανισμούς και ιούς. Το μόνο που πρέπει να καθαρίσετε, είναι οι επιφάνειες της κουζίνας και τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε και ήρθαν σε επαφή με τα κρεατικά κατά την προετοιμασία.
• ΩΜΟ ΨΑΡΙ
Ό,τι ακριβώς ισχύει για το κοτόπουλο και τα κρεατικά ισχύει και για το ψάρι, αν αυτό είναι καθαρισμένο ή φιλεταρισμένο. Αν δεν είναι καθαρισμένο, ξύστε πρώτα τα λέπια και πολύ προσεκτικά και χωρίς να τα σπάσετε, αφαίρεστε τα εντόσθια. Μόνο σε αυτή την περίπτωση η κοιλιά θέλει καλό πλύσιμο με νερό. Άφηστε το να στραγγγίσει και μαγείρεψτε το ως συνήθως.
Πλύνε καλά τα χέρια σου και τις επιφάνειες που λερώσατε κατά το καθάρισμα.
• ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Ποτέ δεν πλένουμε τα ζυμαρικά πριν το μαγείρεμα και ποτέ δεν τα ξεπλένουμε αφού μαγειρευτούν. Με το πλύσιμο αφαιρείται το άμυλο, το ποίο είναι αυτό που βοηθάει τη σάλτσα να δέσει τέλεια με τα ζυμαρικά για τέλειες μακαρονάδες.
Επίσης καλό θα είναι, κάθε φορά που βράζετε μακαρόνια, πριν τα σουρώσετε, να κρατάτε λίγο από το νερό που βράσανε, το οποίο είναι πλούσιο σε άμυλο. Αυτό το νερόζουμο κάνει θαύματα στη μακαρονάδα σας όταν το ανακατέψετε με τη σάλτσα.
• ΑΥΓΑ
Τα αυγά που αγοράζουμε είναι λάθος να τα πλένουμε. Αν χρειάζονται οπωσδήποτε καθάρισμα, με ένα βρεγμένο μαλακό πανάκι τα τρίβουμε εκεί που πρέπει. Το ιδανικό βέβαια είναι να αγοράζουμε αυγά με καθαρό τσόφλι και ανέπαφα, χωρίς ραγίσματα μιας και το βακτήριο της σαλμονέλας μπορεί να προσβάλλει το αυγό μέσω ραγισμάτων στο τσόφλι του, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό τους από επιμολύνσεις.
Αν είναι πολύ βρώμικα, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα χρησιμοποιούμε αμέσως.
Σε κάθε περίπτωση όταν πρόκειται να καταναλώσουμε ένα αυγό ωμό, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή