Νίκη της Δημοκρατίας, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Νίκη της Δημοκρατίας, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Αυλαία, μετά από 5,5 περίπου χρόνια, έπεσε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στην πολύκροτη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής. Με την ιστορική του απόφαση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους και τους 18 πρώην βουλευτές της για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και τους 7 από αυτούς (Μιχαλολιάκο, Παππά, Κασιδιάρη, Λαγό, Γερμενή, Παναγιώταρο, Ματθαιόπουλο) έκρινε ενόχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Μαζί με τους 18, ένοχοι κρίθηκαν και άλλα 32 μέλη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι τόσο για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όσο και σε άλλες εγκληματικές πράξεις.
Η Τετάρτη 7η Οκτωβρίου 2020 θα καταγραφεί ως πραγματική ιστορική ημέρα για τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας γιατί μπήκε ταφόπλακα στο ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Το οποίο μόρφωμα – για να μην ξεχνιόμαστε – είχαν ψηφίσει 500.000 συμπολίτες μας και το είχαν αναδείξει ως τρίτο κόμμα στην Ελληνική Βουλή.
Μπορεί με την προχθεσινή απόφαση του δικαστηρίου να ήρθε το τέλος της Χρυσής Αυγής, δεν ήρθε όμως το τέλος του ναζισμού και του φασισμού. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι, κόμματα, πολίτες, να είμαστε σε επαγρύπνηση.
Αξίζει να αναφέρω εδώ τα ονόματα των δικαστών που έλαβαν αυτή την ιστορική απόφαση και είναι η Πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, η οποία έχει προαχθεί σε Αρεοπαγίτη από τον Μάιο του 2019, τακτικοί δικαστές οι Εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεθσημανή Τσουλφόγλου, Εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή της τον Στέλιο Κωσταρέλλο.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015. Συνολικά έγιναν 453 συνεδριάσεις. Τον Ιανουάριο του 2016 διακόπηκε για 4 μήνες λόγω αποχής των δικηγόρων και λόγω κορωνοϊού το 2020 διακόπηκε για άλλους 3 μήνες. Εξετάστηκαν 150 μάρτυρες κατηγορίας και 70 μάρτυρες υπεράσπισης. Η ημέρα λήξης της αποδεικτικής διαδικασίας ήταν η 7η Νοεμβρίου 2019, ημέρα κατά την οποία απολογήθηκε ο τελευταίος κατηγορούμενος, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί το ύψος των ποινών όσων κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο. Ένα είναι σίγουρο: οι περισσότεροι θα καταλήξουν στη φυλακή.
Καλό είναι όμως κάποιοι να προσέχουν τις παρέες τους και να μην πηγαίνουν κρουαζιέρα μαζί τους στο Αιγαίο ούτε να θεωρούν την ψήφο των Χρυσαυγιτών στη Βουλή ισότιμη με την ψήφο των υπόλοιπων βουλευτών του λεγόμενου συνταγματικού τόξου.

Πήγαινε στην κορυφή