Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση: 7 νέες αίθουσες για 170 παιδιά

Από τον φετινό Σεπτέμβριο εφαρμόζεται και στον Δήμο Γαλατσίου η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, την οποία μέχρι στιγμής υλοποιούν 327 Δήμοι της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. Με νομοθετική ρύθμιση, προβλέφθηκε μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου προσαρμογής (ένας επιπλέον χρόνος) για ιδιαίτερα πολυπληθείς Δήμους της χώρας – και συγκεκριμένα για τους Δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Ν. Σμύρνης και Νεάπολης Συκεών – δεδομένων των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετώπισαν στην ανεύρεση ικανού αριθμού αιθουσών ή κατασκευής αυτών, εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Δήμος Γαλατσίου, ωστόσο, κάνοντας έναν αγώνα δρόμου κατάφερε και βρήκε τις απαιτούμενες αίθουσες προκειμένου το πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης να εφαρμοστεί από τον φετινό Σεπτέμβριο. Άλλωστε από του χρόνου η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει υποχρεωτική για το σύνολο των δήμων της χώρας και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της 10χρονης υποχρεωτικής ενιαίας εκπαίδευσης. Συνεπώς, η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα θα επεκταθεί στα 11 χρόνια, από την ηλικία των 4 έως την ηλικία των 15 ετών.
Στην πόλη μας το πρόγραμμα αυτό αφορά περίπου 170 παιδάκια, τα οποία βρήκαν «εκπαιδευτική στέγη» σε επτά (7) νέες αίθουσες που κατάφερε και δημιούργησε ο Δήμος Γαλατσίου. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν:
– Δύο (2) αίθουσες στο 1ο-12ο Δημοτικό Σχολείο
– Δύο (2) αίθουσες στο 3ο-4ο Δημοτικό
– Μία (1) αίθουσα στο 9ο Δημοτικό
όπου δημιουργήθηκαν παραρτήματα του 1ου, 6ου, 4ου και 15ου Νηπιαγωγείων.
Επίσης, βρέθηκαν και δύο επιπλέον αίθουσες στα υπάρχοντα Νηπιαγωγεία 1ο και 11ο.

Μάλιστα, ως προς τη δεύτερη αίθουσα που εξασφαλίστηκε στο σχολικό συγκρότημα του 1ου-12ου Δημοτικού, η ανάγκη γι’αυτή προέκυψε εκ των υστέρων για τα παιδάκια που κανονικά έπρεπε να φιλοξενήσει στο πρόγραμμα αυτό ο Δήμος Αθηναίων καθώς μένουν σε δρόμους που διοικητικά ανήκουν στο γειτονικό Δήμο της Αθήνας, στα όρια δηλαδή της πόλης μας. Μετά την αναστολή ένταξης της Αθήνας στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, η δημοτική αρχή αποφάσισε να εντάξει τα παιδάκια αυτά στα τμήματα του Γαλατσίου. Κι έτσι κι έγινε.
«Ήταν ένας αγώνας δρόμου κυριολεκτικά» δήλωσε στον «Παλμό» ο πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Κορρές, ο οποίος, μαζί με τον Δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο, έτρεξαν όλο το καλοκαίρι τις διαδικασίες και επέβλεπαν τις απαιτούμενες εργασίες ανακατασκευής και διαμόρφωσης των επτά νέων αιθουσών.
«Αναζητήσαμε αμέσως πηγή χρηματοδότησης, βρέθηκαν οι 80.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αρχίσαμε το τρέξιμο. Όλες οι αίθουσες ανακατασκευάστηκαν και προσαρμόστηκαν στις λειτουργικές, εκπαιδευτικές αλλά και αισθητικές ανάγκες των μικρών παιδιών και φυσικά στους νέους κανόνες προστασίας της υγείας των μικρών παιδιών από τον κορωνοϊό. Ήταν ένα στοίχημα που κερδίσαμε και η ικανοποίησή μας είναι μεγάλη» είπε ο Γιάννης Κορρές.

Πήγαινε στην κορυφή