Πάνος Σκουρλέτης : Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των μαθητών απέναντι στα λάθη της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνος Σκουρλέτης : Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των μαθητών απέναντι στα λάθη της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , Πάνου Σκουρλέτη στον ALPHA 98,9

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την αναστάτωση στα σχολεία, την οποία «υποκινούν» η δική της ανοργανωσιά, οι δικές της αστοχίες και η έλλειψη προγραμματισμού, απέδωσε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στον «ΑLPHA 98,9», στους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει με τον ίδιο τρόπο και άλλα θέματα, όπως το κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λήγει σήμερα και βρίσκεται στον «αέρα», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την οριστική επίλυσή του. Αναφερόμενος στην επίσκεψη Πομπέο και τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ο Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι τα ελληνικά συμφέροντα δεν ταυτίζονται πάντοτε και σε όλες τις περιόδους με τα αμερικανονατοϊκά συμφέροντα, γι’ αυτό προέχει η υιοθέτηση μιας πολυδιάστατης, ενεργητικής, εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτής της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε, μάλιστα την αποτροπή, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της παραχώρησης του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους. Πρόσθεσε επίσης, ότι το θέμα της αποστρατικοποίησης δεν μπορεί να τεθεί σε διάλογο με την Τουρκία. Αναφορικά με τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η συζήτηση στα όργανα του κόμματος επιβεβαίωσε τη δημοκρατική, συλλογική λειτουργία του. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εντείνει τις προσπάθειές του για έναν πιο δυναμικό βηματισμό.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Για την ανακοίνωση ότι θα γίνονται μαθήματα αργίες και Σάββατα για την αναπλήρωση των ωρών των καταλήψεων

«Είναι άλλη μια επιπόλαιη και άστοχη κίνηση του Υπουργείου Παιδείας, που αθροίζεται σε όλα τα προηγούμενα, αυτά που δεν έκανε τους προηγούμενους μήνες. Που δεν προετοιμάστηκε για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Λιγότεροι καθηγητές, περισσότεροι μαθητές στις αίθουσες, όχι δωρεάν τεστ για τους καθηγητές και τους μαθητές, την εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά. Εγκληματικά λάθη τα οποία τροφοδότησαν μία δικαιολογημένη αγανάκτηση στον μαθητικό κόσμο. Αντί, λοιπόν, τώρα να ανοίξουν ένα διάλογο με τους μαθητές και να τους πουν “βρε παιδιά ελάτε κάτω να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες, τι αφήσαμε κι εμείς και δεν κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ελάτε να δούμε τι θα γίνει, πως θα το αντιμετωπίσουμε από κοινού”, μπαίνουν σε μια αντιπαράθεση με τους μαθητές. Και προσπαθούν, για όλα αυτά τα παιδιά που στην πλειοψηφία τους λένε σωστά πράγματα, που τα λένε και οι οικογένειές τους, να πουν ότι είναι κατά της μάσκας…». […] «Δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση ότι αυτό που υποκινεί αυτή τη στιγμή την αναστάτωση στα σχολεία είναι η δική της ανοργανωσιά, οι δικές της αστοχίες και η έλλειψη προγραμματισμού»;

Για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και την επίσκεψη Πομπέο

«Τα ελληνικά συμφέροντα είναι πρώτα απ’ όλα ελληνικά συμφέροντα, τα οποία δεν ταυτίζονται πάντοτε και σε όλες τις περιόδους με τα αμερικανονατοϊκά συμφέροντα. Βεβαίως, εμείς ανήκουμε στη συγκεκριμένη συμμαχία, πρέπει να αξιοποιούμε διπλωματικά όπλα που πρέπει να έχουμε στην φαρέτρα μας, αλλά μη ξεχνάμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία υπερδύναμη του κυρίως νοιάζεται για τα δικά της συμφέροντα. […] Δεν θα πρέπει να προσχωρούμε στη λογική του δεδομένου, εκ των προτέρων, συμμάχου, δηλαδή χωρίς όρους και προϋποθέσεις και δεν θα πρέπει να εγκαταλείπουμε αυτό που εμείς ονομάζαμε πολυδιάστατη, ενεργητική, εξωτερική πολιτική».

«Το θέμα της αποστρατικοποίησης, ή να το πούμε ευγενικά, του μειωμένου στρατιωτικού αποτυπώματος στο Αιγαίο, όπως το λένε άλλες πλευρές διπλωματικά, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να τεθεί».

Δεν υπάρχουν αντιστοιχίες με τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών

Η συμφωνία «συζητήθηκε κατά κόρον στο ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε, έγινε συζήτηση σε όλη την κοινωνία και έγινε, μάλιστα, με τέτοιους όρους ώστε σήμερα να βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας την αυτογελοιοποίηση της παρούσας κυβέρνησης, η οποία κατήγγειλε αυτή τη συμφωνία και τώρα την ονομάζει ιστορική. Αυτό δεν έχει προηγούμενο».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε την παράδοση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους

«Είπα και πριν ότι το δικό μας δόγμα στην εξωτερική πολιτική ήταν η πολυδιάστατη, ενεργητική, εξωτερική πολιτική. […] Τον ΔΕΣΦΑ, τον διαχειριστή του Δικτύου του φυσικού αερίου, με ευθύνη και επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά τον είχαν αγοράσει οι Αζέροι. Ποιος έβαλε “φρένο” στους Αζέρους, τα “πρωτοξάδερφα” της Τουρκίας, για να μη πάρουν τον διαχειριστή φυσικού αερίου στην Ελλάδα και να μην κατέχουν μια βασική υποδομή; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τότε είχε καταγγελθεί».

Βασισμένοι στη δημοκρατική λειτουργία μας ενισχύουμε τον δυναμικό βηματισμό το κόμματός μας

«Κάναμε μία πάρα πολύ σοβαρή, ανοιχτή πολιτική συζήτηση και χτες στο πολιτικό Συμβούλιο και την προηγούμενη βδομάδα σε αυτό το άτυπο όργανο του λεγόμενου πρωινού καφέ. Ακριβώς αυτή η ανοιχτή πολιτική συζήτηση επιβεβαιώνει τον δημοκρατικό χαρακτήρα αυτού του κόμματος, το οποίο έχει μια βαθιά παράδοση συλλογικών, δημοκρατικών, διαδικασιών».

«Έχουμε μια κυβέρνηση που με τα έργα της εξαπατά καθημερινά τον ελληνικό λαό. […] Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία της αντιπολίτευσης απέναντι στη ΝΔ. Έχουμε επανειλημμένα αποδείξει, με νούμερα, με μέτρα συγκεκριμένα, με εναλλακτικές προτάσεις, ότι τους τελευταίους μήνες μπορούσαν να κάνουν μια σειρά πράγματα για να στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, αυτοί τους έχουν εγκαταλείψει».

«Η δημοσκοπική εικόνα η οποία δείχνει παράλληλα ότι και η ΝΔ έχει αρχίσει και χάνει, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, τα ερείσματά της. Μας προβληματίζουν και οι δημοσκοπήσεις, γι’ αυτό προσπαθούμε να αποκτήσουμε έναν πιο δυναμικό βηματισμό. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτό τον δρόμο και θεωρώ ότι η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική μετά από κάποιους μήνες».

Ανοργανωσιά και στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Σήμερα λήγει το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Πριν από ένα μήνα ο πρωθυπουργός, είχε εξαγγείλει από το Μαξίμου τρεις χιλιάδες προσλήψεις σε αυτό τον τομέα. Τρεις χιλιάδες ήδη εργαζόμενοι, των οποίων θα αποκατασταθεί η εργασιακή σχέση. Το “Βοήθεια στο Σπίτι είναι αυτό το πρόγραμμα των Δήμων, που παρέχει υποστήριξη στις ευάλωτες ομάδες, στους ανθρώπους που δεν μπορούν μόνοι τους. Σε αυτές τις συνθήκες είναι καθοριστικός ο ρόλος του. Και δεν έχουν ακόμα δει τι θα κάνουν με αυτούς τους εργαζόμενους. Τρέχουν άρον άρον να παρατείνουν τις συμβάσεις τους. Γιατί δεν θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό μερικούς μήνες πριν»;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή