«Η ζωή μου η ίδια προχωρά μέσα από την ποίηση και την αγάπη μου γι’ αυτή», Αντώνης Σαμολαδάς – Ποιητής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η ζωή μου η ίδια προχωρά μέσα από την ποίηση και την αγάπη μου γι’ αυτή», Αντώνης Σαμολαδάς – Ποιητής

Ο Αντώνης Σαμολαδάς γεννήθηκε στην Κατερίνη. Από τα παιδικά του χρόνια τον γοήτευαν οι σκωπτικοί στίχοι του Σούτσου και του Σουρή και άρχισε να γράφει τα δικά του τετράστιχα. Στην εφηβεία του άρχισε να γίνεται συλλέκτης όμορφων λέξεων και φράσεων τις οποίες κατέγραφε συνεχώς σε ένα τετράδιο.
Ποιήματα άρχισε να γράφει στην εφηβεία του, ερασιτεχνικά πάντα, αλλά έμεναν για αρκετά χρόνια στο συρτάρι. Εργαζόταν στον ΟΤΕ. Άρχισε να δημοσιεύει τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε εκδόσεις βιβλίων.
Το 2020 κυκλοφόρησε την ποιητική του συλλογή «Παραπονεμένες λέξεις», μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο «Yearning Words».
Το 2018 είχε εκδόσει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Ερωτευμένες Λέξεις».
Το 2020 εκδόθηκε η Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Χάρη Πάτη, στην οποία υπάρχει και έργο του με δέκα αντιπροσωπευτικά ποιήματά του.
Συμμετείχε στην έκδοση πέντα ανθολογιών:
1. Συνομιλώ́ντας με τον Arthur Rimbaud (2020)
2. Νέα Φιλολογική Πρωτοχρονιά (2020)
3. Συνομιλώντας με τον Τάσο Λειβαδίτη (2019)
4. Ποιητικά Ίχνη (2017)
5. Ποιητική Ανθολογία Καλλιθέα Πιερίας (2016)
Είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέας Πιερίας. Αγαπημένο του θέμα η αγάπη, ο έρωτας, η γοητεία, η παρουσία – απουσία της γυναίκας στη ζωή μας…


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΙΩΝΗ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ


«ΠΑΛΜΟΣ»: Σε ποιό περιβάλλον μεγαλώσατε;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΟΛΑΔΑΣ: Μεγάλωσα σε μια επαρχιακή πόλη, τα πέτρινα εκείνα χρόνια μέσα στη ζεστασιά μια μικρής αστικής οικογένειας.

«Π»: Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
ΑΝΤ.Σ.: Τα παιδικά μου χρόνια, θα τα χαρακτήριζα χαρούμενα και ανέμελα. Ήμουν ένα παιδί χαρούμενο, με πολλούς φίλους που παίζαμε κάθε μέρα στις αλάνες διάφορα παιχνίδια, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει και θεωρώ ότι είναι αρνητικό στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

«Π»: Τί σας ώθησε στη συγγραφή;
ΑΝΤ.Σ.: Θα έλεγα πως ήταν ο θαυμασμός μου στους ποιητές που διάβασα στα εφηβικά μου χρόνια. Αργότερα αυτό εξελίχθηκε σε μια εσωτερική παρόρμηση που με ωθούσε να γράφω τις σκέψεις μου σε ποιητικό λόγο.

«Π»: Γιατί πιστεύετε σας γοήτευαν από παιδί οι σκωπτικοί στίχοι του Σούτσου και του Σουρή;
ΑΝΤ.Σ.: Στην εποχή της εφηβείας είχε μεγάλη επίδραση μέσα μου η σπιρτάδα του λόγου τους. Με μάγευε το πόσο ετοιμόλογοι ήταν στους μεταξύ τους διαλόγους και τα βαθιά νοήματα που κρύβονταν μέσα σε λίγες λέξεις.

«Π»: Αργήσατε να εκδώσετε ποιήματά σας, γιατί;
ΑΝΤ.Σ.: Θεωρώ πως ένα έργο πρέπει να βγαίνει στο φως όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και ωριμάσει η ιδέα μέσα μας .

«Π»: «Ερωτευμένες Λέξεις», τίτλος ποιητικής συλλογής. Τί περιλαμβάνει;
ΑΝΤ.Σ.: Ο τίτλος «Ερωτευμένες λέξεις» ήταν, κατά την κρίση μου, η καλύτερη επιλογή για μια ποιητική συλλογή που μιλά για τον έρωτα με… λέξεις… Εδώ θα πρωτοτυπίσω και θα σας παραθέσω το ποίημα που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου μου.

Οι λέξεις ερωτεύονται.
Τότε ψιθυρίζουν η μία στην άλλη για την αγάπη.
Ρωτούν, πού είναι; Πώς θα την βρουν και με τι μοιάζει;
Οι λέξεις ερωτεύονται και ρωτούν…
Πριν όμως γίνουν φράσεις…γίνονται κραυγή θεϊκή
που παρασέρνει τον νου και χάνεται στην λογική.
Οι λέξεις δεν γνωρίζουν πως η κραυγή λέξη είναι…

«Π»: «Παραπονεμένες Λέξεις» τίτλος της δεύτερης ποιητικής συλλογής σας. Τί πραγματεύεται;
ΑΝΤ.Σ.: Και εδώ θα σας απαντήσω με τον ίδιο τρόπο, με ένα ποίημα που υπάρχει στο οπισθόφυλλο της δεύτερης ποιητικής μου συλλογής και προϊδεάζει τον αναγνώστη για το τι πρόκειται να συναντήσει κατά την ανάγνωση του βιβλίου.

Ξέμεινα από λέξεις.
Δεν ξέρω τι να σου γράψω πια,
ξέμεινα από λέξεις.
Τα ποιήματα αργοσβήνουνε κι αυτά,
χάνονται στη σιωπή της νύχτας.
Μόνο τα συναισθήματα μου έμειναν.
Άραγε μπορώ να σου μιλώ με αυτά;
Μπορείς να με ακούσεις,
να με καταλάβεις,
να με νιώσεις;
Πες μου μπορείς;

«Π»: Μιλήστε μας για τη γυναίκα και την αγάπη σας γι’αυτή.
ΑΝΤ.Σ.: Λατρεμένη ύπαρξη, θα έλεγα, σε κάθε ρόλο της από την αρχή της ζωής μου.
Γυναίκα με γέννησε, με ανάθρεψε, με εκείνη έζησα τους πρώτους εφηβικούς και μετέπειτα έρωτες. Αργότερα έγινε σύντροφος, σύζυγος και ερωμένη, μάνα των παιδιών μου. Τώρα συνεχίζει να αγωνίζεται δίπλα μου και να με στηρίζει.
Τέλος είναι η μούσα που με εμπνέει να γράφω στίχους.
Ένας ρόλος διαχρονικός, καίριος σε κάθε χρονική στιγμή της ζωής μου.

«Π»: Μάνα = Γυναίκα
ΑΝΤ.Σ.: Η μητρότητα είναι μία από τις πιο όμορφες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας. Για εμάς τους άντρες πάλι θα έλεγα η γυναίκα μας γεννά, μας θρέφει, μας μεγαλώνει, και είναι πάντα στο πλευρό μας. Είναι η αρχή και η συνέχεια της ζωής.

«Π»: Σύντροφος = Γυναίκα
ΑΝΤ.Σ.: Από την εμπειρία μου και τις προσωπικές μου προτιμήσεις θα έλεγα η γυναίκα σύντροφος στη ζωή κάθε άντρα θα πρέπει να έχει μεταξύ άλλων τα εξής γνωρίσματα: Θα πρέπει να είναι έξυπνη, να είναι ειλικρινής, να έχει θετική αύρα, να κάνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, να γελάει με τα αστεία μου, να είναι ανοιχτόκαρδη, να στηρίζει τους στόχους μου και κυνηγά τους δικούς της, να είναι ευγενική, να μένει ήρεμη στους καυγάδες και με ηρεμεί και μένα, να αποδέχεται τα ελαττώματά μου και τέλος να μην είναι μνησίκακη.

«Π»: Τί σας εμπνέει στην εποχή μας;
ΑΝΤ.Σ.: Η έμπνευση δεν έχει εποχή. Αρκεί μια μούσα, μια εικόνα, μια λέξη, μια φωτογραφία ή μια φράση για να δώσει το έναυσμα να γράψω ένα ποίημα.

«Π»: Κορωνοϊός και οι συνέπειές του, ποιές είναι κατά τη γνώμη σας;
ΑΝΤ.Σ.: Δεν είμαι ειδικός να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Θεωρώ όμως ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, στην κοινωνική συνοχή, στις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμη και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

«Π»: Τί είναι ποίηση για εσάς;
ΑΝΤ.Σ.: Θα έλεγα τα πάντα…το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον μου. Θεωρώ πως σε αυτή την φάση και την ηλικία που βρίσκομαι, η ζωή μου η ίδια προχωρά μέσα απο την ποίηση, μέσα από την αγάπη μου γι’αυτή.

«Π»: Θυμός – φόβος, μιλάμε οι άνθρωποι για τα συναισθήματα αυτά;
ΑΝΤ.Σ.: Ο θυμός και ο φόβος είναι από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα και μας θέτουν συχνά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να μην μπορούμε να τα αγγίξουμε, όμως ο θυμός και ο φόβος μας αγγίζουν πολύ δυνατά όταν τα βιώνουμε, και συνήθως φοβόμαστε να μιλήσουμε για αυτά με τους ανθρώπους δίπλα μας.
Θεωρώ πως τώρα, σε αυτή την ηλικία, έχω ξεπεράσει την ύπαρξη του θυμού και του φόβου μέσα μου, τα έχω βρει με τον εαυτό μου … Σε αυτό με βοήθησε σημαντικά η εμπειρία και η ενασχόληση μου με την ποίηση.

«Π»: Ποιό είναι το αγαπημένο σας βιβλίο; Τί διαβάζετε;
ΑΝΤ.Σ.: Πολλά θα έλεγα πως είναι τα αγαπημένα μου βιβλία. Όμως, επειδή η εφηβική ηλικία καθορίζει και τις μετέπειτα προτιμήσεις, αγάπησα τον Καζατζάκη και ιδιαίτερα την «Ασκητική» του που με συγκλόνησε όταν την πρωτοδιάβασα.
Διαβάζω κυρίως ποίηση γιατί μου αρέσει ο συμπυκνωμένος λόγος που δημιουργεί προβληματισμό, εικόνες και συναισθήματα μέσα μου.
Από τους κλασικούς συγγραφείς θα έλεγα πως έχω διαβάσει Όμηρο, Πλάτωνα, Σαίξπηρ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Πόε, Κάφκα, Έλιοτ, Σολωμό, Παπαδιαμάντη, Καβάφη, Σικελιανό, Καζαντζάκη, Σεφέρη, Ελύτη.

«Π»: Κρατάτε πρόχειρες σημειώσεις στη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας για να μην σας διαφύγει κάτι;
ΑΝΤ.Σ.: Ναι κρατάω πάντα ότι μου κεντρίζει την έμπνευση είτε είναι εικόνα είτε μια λέξη μια φράση ή ένα όνειρο…
Πολλές φορές έχω σηκωθεί μέσα στην νύχτα να γράψω στίχους που γεννήθηκαν μέσα μου στην διάρκεια του ύπνου. Ό,τι όμορφο το σημειώνω και το επεξεργάζομαι αργότερα…

«Π»: Τί πιστεύετε ότι βασανίζει τους ανθρώπους;
ΑΝΤ.Σ.: Τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας είναι πανανθρώπινα. Όπως ο έρωτας, η οικονομική δυσχέρεια, η υγεία, το περιβάλλον…

«Π»: Ο ποιητής οφείλει να πάρει θέση στα μεγάλα ερωτήματα;
ΑΝΤ.Σ.: Παίρνω θέση σημαίνει υπάρχουν δυο ή περισσότερες εκδοχές και καλούμαι να επιλέξω μια από αυτές… Θεωρώ πως ο ποιητής δεν πρέπει να παίρνει θέση, αλλά να εκφράζει άποψη σύμφωνα με τα βιώματα, την κουλτούρα του και τις εμπειρίες του. Εκεί τοποθετείται για το κοινωνικό γίγνεσθαι όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος. Αυτή την άποψη την εκφράζει μέσα από τους στίχους του.

«Π»: Μελλοντικά συγγραφικά σχέδια;
ΑΝΤ.Σ.: Θα συνεχίσω να γράφω όσο θα υπάρχει μέσα μου αυτή η εσωτερική παρόρμηση, όσο θα έχω το χάρισμα να εμπνέομαι και να δημιουργώ εικόνες και συναισθήματα μέσα από τις λέξεις. Ήδη ετοιμάζω την τρίτη ποιητική μου συλλογή που θα κλείσει την τριλογία μου για τις λέξεις… και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021. Κλείνοντας θα έλεγα πως η ποίηση είναι η ζωή μου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή