Στέλιος Πέτσας : Έχουμε πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ας τη βελτιώσουμε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στέλιος Πέτσας : Έχουμε  πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ας τη βελτιώσουμε.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα
στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

Για τον κορονοϊό
Θα δώσουμε όλοι μαζί μια πολύ μεγάλη μάχη τους επόμενους μήνες για να κρατήσουμε τον κορονοϊό σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Να μην ξεφύγει, γιατί τότε και ο κόσμος της εργασίας, αλλά συνακόλουθα και κάθε νοικοκυριό θα δοκιμαστεί πάρα πολύ. Για να μην δοκιμαστεί, λοιπόν, ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ας τη βελτιώσουμε. Σε κάθε περίπτωση θα στηρίζουμε το εισόδημα όσων έχουν πληγεί από την κρίση για όσο χρόνο χρειαστεί.
Δημοσιεύματα για ενδεχόμενο φόρο προκειμένου να γίνονται τεστ στα σχολεία
Πρώτον, δεν υπάρχει κανένας φόρος. Δεύτερον, υπάρχει μια αγωνία στους γονείς όταν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ότι θα πρέπει να γίνεται, ενδεχομένως, τεστ για τον κορονοϊό σε κάποια τακτά διαστήματα. Αυτό που μπορεί να μας διευκολύνει πάρα πολύ για να μην έχουμε σοβαρή επιβάρυνση για το Κράτος και τον πολίτη, είναι τα rapid test. Η Ελλάδα έχει κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα, έχουμε πάρει και έχουμε δοκιμάσει τις πρώτες παρτίδες. Είναι απόλυτα αξιόπιστο και το rapid test και σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη χρήση του, καθώς άλλες 800.000 από αυτά τα τεστ έρχονται τις επόμενες ημέρες.
Για τις καταλήψεις στα σχολεία
Το προηγούμενο διάστημα ανησυχούσαμε ότι θα κλείνουν τα σχολεία μας από τον κορονοϊό, αλλά τελικά έκλεισαν κάποια από τις καταλήψεις. Είναι μια συνήθεια του παρελθόντος, η οποία δεν έχει θέση σε ένα περιβάλλον κορονοϊού γιατί δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Δεν πρέπει οι λίγοι να στερούν το δικαίωμα των πολλών στη μάθηση. Προσπαθήσαμε με διάλογο, με πειθώ, να υπάρξει μια σταθεροποίηση και σιγά-σιγά οι καταλήψεις να φθίνουν. Προσδοκούμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε σιγά-σιγά αποκλιμάκωση του αριθμού των καταλήψεων. Το δικαίωμα στη μάθηση δεν πρέπει να το στερεί κανείς από κανέναν, γιατί βοηθάει σε αυτό που λέμε «κοινωνικό ανελκυστήρα», να πάμε προς τα πάνω. Θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο σχολείο, ιδίως εκείνα που είναι στα δημόσια σχολεία.
Υπήρχε την περασμένη εβδομάδα εκτεταμένη παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και συμβούλων σε διάφορα σχολεία της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουν. Θα ακολουθήσει και η ενημέρωση των μαθητών από τους ειδικούς.
Υπήρχαν τοποθετήσεις από Δημάρχους με συγκεκριμένο ιδεολογικό προφίλ, που έλεγαν ότι «είμαστε μαζί σας». Όταν το διεκδικητικό πλαίσιο ξεκινά από τα Rafale, σε τι βοηθάει αυτή τη στιγμή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία; Έχουμε πολλά πεδία πολιτικών, ιδεολογικών διαφορών. Ας αφήσουμε τα σχολεία απ’ έξω.
Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ο στόλος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ιδίως των λεωφορείων είναι απαξιωμένος. Κυκλοφορούν σήμερα τα ίδια λεωφορεία που είχαμε πριν 20 χρόνια. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ενισχυθούν. Κάναμε πολλά βήματα. Από 850 λεωφορεία, είμαστε ήδη στα 1.100 στην Αθήνα. Θα έρθουν και άλλα 500 μέχρι το τέλος του έτους. Την Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό για το πώς τα πρώτα 100 θα μπουν γρήγορα στον στόλο για να εξυπηρετήσουν τις γραμμές που έχουν συμφόρηση τις ώρες αιχμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ δεν υπάρχει παντού συμφόρηση. Υπάρχουν κάποιες γραμμές που έχουν πολύ υψηλή πληρότητα και σ’ αυτές θα ρίξουμε το βάρος. Αυξάνοντας τα λεωφορεία θα αποσυμφορίσουμε και ένα κομμάτι από τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, όπως είναι το Μετρό και ο Ηλεκτρικός. Και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο και την κατά 40% υποχρεωτική τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σιγά-σιγά η συμφόρηση θα περιοριστεί.
Για τα ελληνοτουρκικά
Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει δείξει έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης, κάτι το οποίο είναι θετικό. Οι συζητήσεις για το θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είχαν ανασταλεί μετά τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων πολλών μηνών, ενώ οι διερευνητικές επαφές είχαν διακοπεί τον Μάρτιο του 2016, πάλι με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Μακάρι, το βήμα αυτό, της έμπρακτης αποκλιμάκωσης, που έχει ξεκινήσει η Τουρκία, να συνεχιστεί. Να μην μείνει μετέωρο και να προχωρήσουμε στη διευθέτηση της μιας και μοναδικής διαφοράς μας.
Για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Καμία Ελληνική Κυβέρνηση -επαναλαμβάνω καμία Ελληνική Κυβέρνηση- δεν μπορεί να συζητήσει τέτοιο θέμα, για πολύ απλούς λόγους: Πρωτ’ απ’ όλα στα Δωδεκάνησα δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία, γιατί δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος. στη Συνθήκη παραχώρησής τους. Όταν έχουμε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, όταν έχουμε την ανάπτυξη της 4ης Στρατιάς στα μικρασιατικά παράλια από το 1975, όταν έχουμε το casus belli από το 1995, και φυσικά όταν έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της άμυνας, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την κυριαρχία της χώρας μας. Όποιος θέτει τέτοιο θέμα στο τραπέζι, ξέρει ότι κανείς δεν κάθεται σε ένα τέτοιο τραπέζι. Μπορεί στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών της, η Τουρκία να θίγει τέτοια θέματα, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να τεθεί σε ένα τραπέζι συζητήσεων με καμία Ελληνική Κυβέρνηση τέτοιο ζήτημα.
Συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία
Όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις πάντα ήταν σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Απόδειξη η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία μιλά ξεκάθαρα, για στήριξη της Ελλάδας, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών χωρών στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή Α.Ο.Ζ.. Πάντα είμαστε συντονισμένοι σε όλα τα θέματα. Ζητούμε επιβολή των κυρώσεων που έχουν εγκριθεί. Και βέβαια, θα είμαστε πάντα συντονισμένοι σε όλα τα θέματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα.
Για ενδεχόμενη επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο
Όλα τα forum, τα οποία θα μπορούσαν να είναι πιθανά σημεία συνάντησης, έχουν αναβληθεί λόγω κορονοϊού. Για ενδεχόμενη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών το έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός. Για να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των δύο, χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: Εμπιστοσύνη και καλή προετοιμασία. Όσον αφορά την προετοιμασία, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, καθώς συνομιλούν οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, η κυρία Σουρανή και ο κ. Καλίν. Αλλά το θέμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παίρνει κάποιο χρόνο. Αν αυτά τα δύο υπάρξουν, δεν αποκλείεται στο μέλλον κάποια επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Αλλά θυμίζω ότι αυτός, ο οποίος έχει πει ότι δεν θέλει να συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη, είναι ο κ. Ερντογάν. Μετά τα γεγονότα στον Έβρο και στις Καστανιές αρχές Μαρτίου, είχε πει ότι δεν θέλει. Περιμένουμε να δούμε εάν εξακολουθεί να το πιστεύει ή θα κάνει ένα βήμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή