Έπεσαν οι μάσκες, του Βαγγέλη Ντάλη

Αστοχία υλικού. Συμβαίνει και στις προμήθειες του στρατού. Κάποια υλικά «δεν κάνουν». Οι μάσκες που είχαν ετοιμάσει για να δώσουν σε μαθητές και μαθήτριες, την πρώτη μέρα στο σχολείο, τη μέρα του αγιασμού, κατά ένα μεγάλο ποσοστό ήταν τεράστιες. Κάλυπταν όλο το πρόσωπό τους, από το λαιμό μέχρι την κεφαλή. Κι ακολούθησε η απόλυτη γελοιοποίησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλα παιδιά φωτογραφίζονταν καλύπτοντας δύο-δύο τα πρόσωπά τους με την ίδια μάσκα, άλλα την έκαναν περικεφαλαία κι άλλα παρίσταναν τους …καταδρομείς! Θα ήταν αστείο, εάν δεν ήταν επικίνδυνο. Γιατί η ανευθυνότητα όσων συνετέλεσαν στο «λάθος» βοήθησε στον εξευτελισμό της μάσκας από όσους αρνούνται τη χρήση τους. Την ίδια μέρα ξυλοκοπήθηκε καθηγητής στην Κρήτη γιατί δεν επέτρεπε σε μαθητή, συνοδευόμενο από τον πατέρα του, να εισέλθει στο σχολείο χωρίς μάσκα. «Κινδυνεύει το παιδί μου» φώναζε έξαλλος ο πατέρας κι αφού δεν το έκαναν δεκτό χωρίς τη μάσκα, όρμησε στον άτυχο καθηγητή.
Ακριβώς την εποχή που αρχίζει ο συναγελασμός κοινωνικών ομάδων, μαθητών, θαμώνων κέντρων εστίασης, εργαζόμενων, σε όλο και πιο κλειστούς χώρους και η χρήση της μάσκας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, αυτή την εποχή βρήκαν οι «υπεύθυνοι» να «αστοχήσουν». Τώρα που επισήμως διακηρύττεται ότι η μάσκα είναι το βασικότερο εργαλείο για τον περιορισμό της επιδημίας!
Δεν θα γκρινιάζαμε για οποιοδήποτε λάθος, εάν αυτό δεν ήταν μέρος σε ένα ολόκληρο γαϊτανάκι λαθών που έχει γίνει από την αρχή της πανδημίας. Έπρεπε να περάσουν μήνες για να αποφανθούν οι λοιμωξιολόγοι και οι άλλοι γιατροί της επιτροπής που «συμβουλεύει» την κυβέρνηση αυτό που όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας γνωρίζουν από χρόνια. Ότι η μάσκα προστατεύει! Ιατρική ή πάνινη ή οποιουδήποτε άλλου τύπου, είναι τεχνικό θέμα. Υπάρχουν όλων των ειδών και για κάθε περίσταση. Χρησιμοποιείται από τα χειρουργεία έως τα οδοντιατρεία και – θα έπρεπε – έως τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά και τον προηγούμενο αιώνα ως ασπίδα στη φονικότατη «ισπανική γρίπη» με τα εκατομμύρια νεκρούς.
Το γιατί π.χ. την 1η Απριλίου ο «άγιος» Σωτήρης Τσιόδρας δήλωνε ότι «η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητη, ίσως να εγκυμονεί και κινδύνους», ενώ τώρα όλοι φωνάζουν ΜΑΣΚΑ, ας το κρίνουν οι συνάδελφοί του γιατροί και η ιστορία. Τώρα που όλα τα σφυριά χτυπάνε στο ίδιο καρφί – ΜΑΣΚΑ – ας γίνουμε πιο σοβαροί και υπεύθυνοι. Μέρες τώρα όλο το επιτελείο του υπουργείου Pαιδείας προπαγανδίζει σε όλα τα κανάλια τις δωρεάν μάσκες που θα μοιράσουν στα παιδιά, το πόσο έτοιμοι και οργανωμένοι είναι, το πως έχουν έγκαιρα διοχετευτεί στα σχολεία και γενικά πόση προεργασία έχουν κάνει για το αυτονόητο γεγονός-υποχρέωσή τους!
Κι όμως. Στους τόσους ανθρώπους που «δούλεψαν σκληρά» για να υπάρχουν μάσκες στον αγιασμό δεν βρέθηκε ένας να τις δοκιμάσει! Εξευτελισμός. Μαζί με το άλλο γελοίο, την δωρεάν παροχή ενός «παγουρίνο», ναι παγουρίνου as we say in USA κι όχι παγουριού όπως λέτε εσείς που πήγατε σχολείο στα χωριά σας κι όχι σε κάποιο κολέγιο. Εδώ είναι πραγματικά αστείο και γελάμε. Υποτίθεται ότι αυτό διανέμεται για να μην μετακινούνται τα παιδιά συχνά στις σχολικές βρύσες και συγχρωτίζονται. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά διψάνε συχνά. Κινούνται, μιλάνε πολύ, ζεσταίνονται περισσότερο και είναι καλή ιδέα να έχουν δίπλα τους ένα παγούρι νερού. Αλλά …των 250 ml;;; Αυτός είναι ο όγκος που έχει ένα ποτήρι νερό! Δηλαδή κάθε φορά που ένα παιδί θα πίνει ένα ποτήρι νερό, θα ξαναπηγαίνει στη βρύση να το γεμίζει. Έτσι θα αποφευχθεί ο συνωστισμός;;; Το μικρότερο μέγεθος μπουκαλιού που έχουν τα περίπτερα είναι 500 ml και τα παιδιά μας θα ξεδιψάνε όλη μέρα με τα 250 ml;
H διαφήμιση όμως έγινε. Περιχαρής η υπουργός φωτογραφιζόταν με τα όμορφα «παγουρίνο» και παινευόταν για τη «χορηγία» που εξασφάλισε. Ναι αυτά ήταν δωρεάν, χορηγία επιχειρηματία που έχει βέβαια κάτι μπλεξίματα, κάτι παλιοφειλές με το δημόσιο κλπ αλλά …ας μην κάνουμε κουτσομπολιό τώρα… σημασία έχει ότι δεν τα πληρώσαμε όπως τις μάσκες που θα πετάξουμε!
Έπρεπε να χαρεί η υπουργός μας, μετά την πίκρα που έφαγε από τον πρωθυπουργό μας. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από όταν ρωτήθηκε εάν οι μάσκες θα μοιράζονταν δωρεάν στους μαθητές και απάντησε «φυσικά και όχι, είναι προσωπικό αντικείμενο του κάθε μαθητή, δεν μπορεί να το πληρώνει το κράτος». Το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο που έδειξε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσων ώστε χρειάστηκε να την «αδειάσει» η ίδια η κυβέρνηση. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι «με απόφαση πρωθυπουργού οι μάσκες θα μοιράζονται δωρεάν» και το επεισόδιο έληξε. Έμεινε η πίκρα της αλλά ούτε και τώρα μπόρεσε να χαρεί την επιτυχία με τις μάσκες. Καταραμένες είναι;
Καταραμένες απαντούν οι πολέμιοί τους ανά τον κόσμο. Στερούν την ελευθερία μας, μας πνίγουν, μας ασκούν μαζική τρομοκρατία για να υποτάξουν το φρόνημά μας και πολλές θεωρίες συνωμοσίας ακούγονται από τους αρνητές της χρήσης της μάσκας. Στα θολά νερά της άγνοιας, της φοβικής αντίδρασης και της επιπολαιότητας ψαρεύει όμως η ακροδεξιά ανά την Ευρώπη. Αυτή που πάντα σιγοντάριζε κι εκμεταλλεύονταν τα πιο ταπεινά λαϊκά ένστικτα και φόβους, βρήκε τώρα ευκαιρία να βρει καινούργια «πελατεία». Εμφανίζεται ως υπέρμαχος των λαϊκών ελευθεριών και μπροστάρης των αδούλωτων ψυχών που αρνούνται την καταπίεση και τη χειραγώγηση από τη «νέα τάξη πραγμάτων». Σκοτεινά κέντρα βλέπει πίσω από την ύποπτη εξάπλωση του κορωνοϊού. Κάνει ότι δεν βλέπει το σχεδόν ένα εκατομμύριο νεκρούς της πανδημίας ούτε και τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα.
Γιατί την ακροδεξιά δεν την ενδιέφεραν ποτέ οι ανθρώπινες ζωές. Αναγκαίο κακό ήταν πάντα για να πετύχει τα σχέδιά της. Οι υπόλοιποι όμως των αρνητών; Θρησκόληπτοι που τα εναποθέτουν όλα στην πίστη τους, γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάνε με μάσκα στο σχολείο και μαθητές που άρχισαν καταλήψεις με αίτημα τη μη χρήση μάσκας; Τί να πεις γι’ αυτούς; Ότι είναι ανεύθυνοι είναι το λιγότερο. Ότι είναι επικίνδυνοι για την υγεία όλων μας πώς όμως θα το καταλάβουν; Στην Ανατολική Ιάβα, στην Ινδονησία πάντως, όσοι αρνούνται να φορέσουν μάσκα τιμωρούνται με σκάψιμο τάφων για τα θύματα του κορωνοϊού ελλείψει εργατών-εκσκαφέων!
Η πανδημία έριξε τις μάσκες πολλών. Πολιτών με αντικοινωνική συμπεριφορά και ανεύθυνων «υπευθύνων» που το μόνο που τους νοιάζει είναι η επικοινωνιακή τους προβολή. Επιστημόνων που όχι μόνο δεν έχουν το αλάθητο αλλά κι αυτοί μαθαίνουν μέσα από τα λάθη τους και μιάς κοινωνίας που έχει αμετροέπεια. Που δεν βλέπει το οφθαλμοφανές και αρνείται κατά ένα μεγάλο μέρος να συνεργαστεί ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο. Που δεν μπορεί να κάνει μία σοβαρή επιλογή και να την υπηρετήσει με συνέπεια. Κι επιστρέφουμε στο αρχέγονο. Τελικά η πιο σοφή επιλογή είναι η φυσική επιλογή… Υγιαίνετε.

Πήγαινε στην κορυφή