Αλ. Χαρίτσης : H κρίση του κορονοϊού ανοίγει τη συζήτηση για ένα πράσινο, βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλ. Χαρίτσης : H κρίση του κορονοϊού ανοίγει τη συζήτηση για ένα πράσινο, βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο

Σημεία ομιλίας του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στο Olympia Forum Ι

«Η πανδημία αλλάζει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και σκεφτόμαστε σχετικά με τις συλλογικές μας ανάγκες» επισήμανε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο διεθνές Συνέδριο Olympia Forum Ι με τίτλο “Η Οικονομική Ανάπτυξη των Περιφερειών: Εθνικός Στόχος”, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της «κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, των δημοσίων επενδύσεων και του κοινωνικού κράτους» ως προϋπόθεση «για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών», ενώ επισήμανε ότι «οι κρίσιμες αλλαγές που συντελούνται στις οικονομίες των χωρών διεθνώς, ενδέχεται να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, που «σε συνδυασμό με την πανδημία απαιτεί την οχύρωση των κοινωνιών». «Οι ποιοτικές δημόσιες υποδομές αποτελούν αναγκαία συνθήκη προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων» πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη δείχνει να αντιλαμβάνεται επιτέλους την ανάγκη για επεκτατικές πολιτικές και όχι για δημοσιονομική πειθαρχία» συνέχισε ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι με την αξιοποίηση «του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του μαξιλαριού ασφαλείας των 37 δις που παραμένει αναξιοποίητο από την κυβέρνηση», «έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε την οικονομία σήμερα ώστε να μην καταρρεύσει» αλλά και «να μεταβούμε μεσοπρόθεσμα σε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο», το οποίο χαρακτήρισε ως «αναγκαιότητα για την επιβίωση και ευημερία των κοινωνιών μας». «Αυτό φυσικά απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο, κάτι που δυστυχώς δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Είναι κρίσιμο οι σημαντικοί αυτοί πόροι να υπηρετήσουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και να διαχυθούν στο σύνολο της κοινωνίας» διεμήνυσε ο Αλ. Χαρίτσης προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να αναλωθούν σε έργα χαμηλής υπεραξίας ούτε να ωφελήσουν συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων», ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη «τη στήριξη των φορέων της αυτοδιοίκησης στην ωρίμανση και υλοποίηση έργων».

«Το σχέδιό μας για την ανάπτυξη προϋποθέτει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών ως συνδιαμορφωτών του» ξεκαθάρισε ο βουλευτής Μεσσηνίας, υπενθυμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε το 2018 την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, με έντονη περιφερειακή και τοπική διάσταση, αφού πρώτα διοργανώσαμε Αναπτυξιακά Συνέδρια σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας». Και κατέληξε: «H κρίση του κορονοϊού ανοίγει τη συζήτηση για ένα πράσινο, βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή