Αυτή τη σχολική χρονιά κάντο όπως η Βασιλική και ο Δημήτρης!, του Θανάση Καμπισιούλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αυτή τη σχολική χρονιά κάντο όπως η Βασιλική και ο Δημήτρης!, του Θανάση Καμπισιούλη

Εκτός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα Ελληνοτουρκικά και την στρατιωτική θητεία, το …Big Brother και τα τεκταινόμενα στη Λέσβο και στο Καστελόριζο, αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν τα σχολεία! Καλή αρχή και καλή τύχη – θα χρειαστεί – σε όλους, μαθητές, δασκάλους και γονείς! Κυρίως στα πρωτάκια αλλά και στη Γ΄ Λυκείου. Επίσης, δεν πάνε λίγες εβδομάδες που ανακοινωθήκαν οι βάσεις για τα παιδιά που έδωσαν την περασμένη χρονιά Πανελλήνιες εξετάσεις. Πολλές ευχές στα παιδιά που πέτυχαν και κουράγιο σε όσους δεν τα κατάφεραν. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην προσπάθεια των παιδιών αφού η πανδημία με τις συνέπειές της επηρέασε τα σχολεία και τα μαθήματά τους. «Άθλος» χαρακτηρίστηκε η επιτυχία τους, αν και λίγο θάμπωσε λόγω των χαμηλών βάσεων σε κάποιες Σχολές.

Ακούσαμε και συνεντεύξεις «των πρώτων» που μας αποκάλυψαν τα …μυστικά τους! Κάθε χρόνο, είναι η αλήθεια, υπάρχουν σοβαρές δηλώσεις που δείχνουν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η πρωτιά ή συγκομιδή πολλών μονάδων. Η εφετινή δήλωση που ξεχώρισα ήταν ενός μαθητή που ανέφερε πως «είτε υπάρχει πανδημία, είτε άλλα προβλήματα πρέπει να έχεις πρόγραμμα και να το τηρείς αυστηρά». Η επισήμανση ήταν στην αυστηρή τήρηση του προγράμματος. Η καραντίνα λοιπόν δεν ήταν για αυτόν λόγος που θα αποσπάσει το μυαλό του, δεν έγινε δικαιολογία για να χαλαρώσει την τήρηση του προγράμματός του. Ακόμη μου άρεσαν αυτά που είπε ο 82χρονος Κερκυραίος, Νίκος Καρύδης, που πέρασε από τα θρανία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στο Φυσικό του ΑΠΘ: «Ήταν ένας διακαής πόθος μου, όνειρο ζωής! Αν κάτι δεν καταλάβαινα, ζητούσα να μου το εξηγήσουν. Η μάθηση με κρατάει νέο!»

Δεν αγνοούμε τα προβλήματα, ούτε τις αντίξοες συνθήκες αλλά ας τα αφήσουμε για λίγο στην άκρη. Ας επικεντρωθούμε στο πιο σημαντικό, δηλαδή στο ρόλο που έχει ο μαθητής, οι καθηγητές και η οικογένειά του στην κατάλληλη προετοιμασία. Ό,τι και να συμβεί κατά την διάρκεια της χρονιάς, η δύναμη και η αποφασιστικότητα δεν μπορούν να σε κάνουν να σταματήσεις την προσπάθεια. Όλα ανάποδα να έρθουν πρέπει εσύ να κάνεις τις προσαρμογές σου για να συνεχίσεις την προσπάθεια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πάντα θα βρίσκεις δικαιολογίες για να μην προετοιμαστείς και να μην είσαι έτοιμος κατά την κρίσιμη στιγμή των εξετάσεων. Οφείλεις βέβαια να γνωρίζεις ότι δικαιολογίες και επιτυχίες δεν συμβαδίζουν. Αποφάσισε λοιπόν τι από τα δυο θέλεις πραγματικά.

Για να γίνουν κατανοητά τα θέματα προσπάθειας και δυσκολίων θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια ανάρτηση του Γιώργου Παπαγεωργίου για τη μαμά του, τη Βασιλική. Πολύ συνοπτικά περιγράφει την μαμά του, η οποία στα 16 της σταμάτησε το Σχολείο διότι ερωτεύτηκε. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε και έκανε δυο παιδιά. Στα 32 της χώρισε και για να μεγαλώσει τα παιδιά της εργαζόταν πολλές φορές σε δυο δουλειές ταυτόχρονα. Όλο αυτό το διάστημα θα μπορούσε να βρει καλύτερη εργασία αλλά η έλλειψη απολυτήριου Λυκείου ήταν εμπόδιο. Έτσι, στα 52 της και αφού είχαν μεγαλώσει τα παιδιά της, αποφάσισε να ξαναγραφτεί στο Λύκειο το οποίο και τέλειωσε. Όταν βγήκαν οι βάσεις ήταν μια από τις επιτυχούσες της Παντείου. Αυτή η γυναίκα είχε ή δεν είχε προβλήματα την περασμένη χρονιά;
Ένα άλλο παράδειγμα που πάντα θυμάμαι αφορά τον Δημήτρη. Ο Δημήτρης δεν ήταν καλός μαθητής με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρει στην Β΄ Γυμνασίου. Το καλοκαίρι ο πατέρας του, εργολάβος οικοδομών, τον πήρε μαζί του για να τον βοηθήσει στις εργασίες του. Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον μικρόσωμο Δημήτρη, αφού οι εργασίες απαιτούσαν μυϊκή δύναμη, κάτι που δεν διέθετε. Ο πατέρας του εννοείται ότι προσπαθούσε να τον προστατέψει αλλά στις συζητήσεις τους ήταν ξεκάθαρος. «Δημήτρη μου, οι δρόμοι στη ζωή είναι μόνο δυο. Αν δεν καταφέρεις να επιλέξεις κάποιο επάγγελμα, μέσω του Σχολείου και των Σπουδών, αυτή την εργασία θα κάνεις στο μέλλον.» Για τον Δημήτρη ήταν ένα δύσκολο αλλά σωτήριο Καλοκαίρι. Επανέλαβε την Δευτέρα Γυμνασίου, άλλαξε, προσπάθησε και σήμερα είναι Καθηγητής Φιλόλογος.
Είτε λοιπόν πηγαίνεις σε Σχολείο της επαρχίας, είτε της Αθήνας, είτε σε Ιδιωτικό, είτε σε Δημόσιο, πάντα θα υπάρχουν ιδιαιτερότητες, αλλά πάντα όλα είναι στο χέρι σου. Αν έχεις επιλέξει το δρόμο που θα ακολουθήσεις, κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει. Όλα εξαρτώνται από εσένα! Όπως μου έλεγε ένας καθηγητής μου, έχω δει καλούς μαθητές, αλλά αναποφάσιστους για τη Σχολή που θέλουν, να μην επιτυγχάνουν τελικά. Δεν έχω δει κανέναν όμως που είναι αποφασισμένος και γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει να σπουδάσει, να αποτυγχάνει. Αν λοιπόν θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας, μην σας νοιάζει ο βαθμός και το αποτέλεσμα στο διαγώνισμα. Βοηθήστε τα παιδιά σας να βρουν αυτό που θέλουν. Τη Σχολή και το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν. Αν το βρουν και το λατρέψουν όλα τα άλλα αφήστε τα πάνω τους. Μπορούν και θα τα καταφερουν.

Και αυτή η χρονιά ξεκινά με προβλήματα λόγω της πανδημίας. Προσπαθήστε περισσότερο, φτιάξτε το δικό σας πρόγραμμα και μην δικαιολογείτε καμία απόκλιση. Τίποτα δεν είναι αδύνατο για αυτόν που θα προσπαθήσει. Ακόμη και το «μειονέκτημα» για πολλούς ότι όλα κρίνονται σε εξετάσεις λίγων ημερών, κάντε το πλεονέκτημα. Μπορείς να πέτυχεις τα όνειρά σου μόνο με 4 διαγωνίσματα! Με την προσπάθεια, κυρίως, αυτής της χρονιάς θα μπορέσεις να γίνεις αυτό που θέλεις στην υπόλοιπη ζωή σου. Φαντάσου ότι είμαστε στον Καλοκαίρι του 2021 και περιμένεις τους βαθμούς και τις βάσεις. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα πρέπει να ξέρεις ότι δεν άφησες τίποτα στην τύχη. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έδωσες το 100% των δυνάμεών σου.
Μπορείς κι εσύ, όπως η Βασιλική και ο Δημήτρης, να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή