– Πότε λες να ξεκινήσεις; – «Από Δευτέρα!», του Θανάση Καμπισιούλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
– Πότε λες να ξεκινήσεις;  – «Από Δευτέρα!», του Θανάση Καμπισιούλη

Πόσες φορές δεν έχουν χαμογελάσει μαζί μας, γνωστοί και φίλοι, όταν η απάντησή μας στην ερώτηση «πότε θα ξεκινήσεις γυμναστήριο;» είναι: «από Δευτέρα!» Ίδια αντίδραση, που φτάνει ακόμη και σε ειρωνικά σχόλια, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αν η απάντησή μας είναι ίδια στις ερωτήσεις: «πότε θα αρχίσεις δίαιτα», «πότε θα ξεκινήσεις να διαβάζεις το βιβλίο που αγόρασες» αλλά και σε πιο σημαντικά ερωτήματα όπως «πότε θα ξεκινήσεις να ψάχνεις για νέα δουλειά» ή «πότε θα κάνεις την ανακαίνιση που μας έλεγες στο εξοχικό σου». Γενικά αυτή η απάντηση δεν έχει θετική αντιμετώπιση αφού μάλλον σημαίνει ότι δεν θα γίνει ποτέ αυτό που μας ρωτούν! Είναι απάντηση αναβλητικότητας και έλλειψης αποφασιστικότητας. Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι;

Λένε ότι απαιτούνται έξι έως επτά εβδομάδες για να αλλάξουμε μια συνήθειά μας. Δεν είναι δηλαδή εύκολο να ξεμάθουμε και να ξεχάσουμε αυτό που κάνουμε και να υιοθετήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς κοκ. Έτσι, οι λίγες ημέρες, μέχρι την Δευτέρα που θα ξεκινήσουμε, μπορεί και να μην αποτελούν πάντα καθυστέρηση ή αναβλητικότητα. Αρκεί βέβαια να χρησιμοποιήσουμε τις ημέρες αυτές για να πείσουμε τον εαυτό μας, να προετοιμαστούμε για τις πιθανές επιπτώσεις που θα επιφέρει η αλλαγή αυτή στη ζωή μας και να ετοιμάσουμε το σχέδιο αντιμετώπισης τους. Αν εκμεταλλευτούμε τις ημέρες αυτές, ίσως γίνουν ο καθοριστικός παράγοντας μιας επιτυχημένης αλλαγής.
Αν σκεφτούμε ότι η Δευτέρα απέχει το πολύ έξι ημέρες από την ημέρα που συζητάμε, μήπως τελικά δεν είναι σωστό να έχει αυτή την αντιμετώπιση μια παρόμοια απάντηση. Μήπως τελικά αυτό το «από Δευτέρα» δεν δείχνει αναβλητικότητα και άρνηση; Μήπως αντίθετα δείχνει μια υπεύθυνη στάση ώστε να γίνουν όλα σωστά και οργανωμένα ακόμη κι αν περιμένουμε λίγες ημέρες; Δεν είναι πιο σωστό να «σπαταλήσουμε» τρεις ή τέσσερις ημέρες ώστε να προετοιμάσουμε καλύτερα την αλλαγή; Διότι αν κάτι είναι τόσο εύκολο να αλλάξει, δεν θα το συζητούσαμε καν. Θα το είχαμε αλλάξει ήδη. Αν όμως δεν είναι ό,τι πιο εύκολο έχουμε να κάνουμε, σημαίνει ότι η απόφαση μας για αυτή την αλλαγή είναι σημαντική για τη ζωή μας και μάλλον δεν θα καταστραφούμε αν ξεκινήσουμε την ερχόμενη Δευτέρα. Αρκεί βέβαια η Δευτέρα να είναι η ημέρα που θα ξεκινήσουμε!
Επίσης, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί μια σημαντική αλλαγή πρέπει να μην είναι απόφαση μιας στιγμής, αλλά να έχει προηγηθεί ώριμη σκέψη. Να έχουμε καταλήξει στα οφέλη της αλλαγής αλλά και στο πώς θα επιτευχθεί. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι να έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες. Πρέπει όμως να έχουμε προγραμματίσει πώς θα επιτευχθεί η αλλαγή αυτή ακόμη κι αν οι συνθήκες δεν γίνουν ευνοϊκές για εμάς. Να υπάρχει πλάνο αντίδρασης και προετοιμασία για να μην χάσουμε την αποφασιστικότητα μας και να μην κάνουμε πίσω. Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρει πως κάθε ενέργεια πρέπει να ξεκινάει από λογική σκέψη και κάθε πράξη από μια απόφαση.
Επειδή λοιπόν «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και επειδή «κάθε αρχή και δύσκολη» ίσως το βασικότερο δεν είναι το πότε θα ξεκινήσουμε αλλά το πώς θα προετοιμάσουμε αυτή την αλλαγή για να έχει τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε. Η αρχή πρέπει να γίνει σωστά και με πρόγραμμα. Πόσα πράγματα έχουμε ξεκινήσει αυθόρμητα και βιαστικά και μετά από λίγο τέλειωσαν άδοξα; Αν δεν σκεφτείς τη ζωή σου με την αλλαγή αλλά και χωρίς αυτή, αν δεν διαπιστώσεις τα οφέλη και την προσπάθεια που χρειάζεται πως θα βρεις το κίνητρο για να αγωνιστείς; Αν δεν προετοιμαστείς για τα επόμενα βήματα αλλά και για το πώς θα διατηρήσεις την αλλαγή, πώς είσαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις; Αν η αρχή είναι κακή, τότε και το τέλος θα είναι κακό, έλεγε ο Ευριπίδης. Δεν είναι λίγες οι φορές που μια άσχημη αρχή είναι υπεύθυνη για τα αποτελέσματα. «Αν χάσεις την πρώτη κουμπότρυπα, δεν θα μπορέσεις να κουμπώσεις το πανωφόρι σου σωστά», έλεγε ο Γερμανός φιλόσοφος Βόλφγκανγκ Γκαίτε.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και το γεγονός ότι οι ημέρες αυτές μπορεί να λειτουργήσουν σαν επιβράβευση του εαυτού μας για αυτή την σημαντική απόφαση που πήρε. Να του δείξουμε ότι αξίζει το σεβασμό μας και για αυτό που έκανε μέχρι σήμερα αλλά και για αυτό που προτίθεται να κάνει. Να πάρει αγάπη και δύναμη για να μπορέσει να συνεχίσει. Να ξέρει ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε το καινούργιο. Να κατανοήσει ότι έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε όλη την προσπάθεια που θα απαιτηθεί. Αφού αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε και προετοιμαστήκαμε κατάλληλα, μόνο θετικά μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον.
Τέλος, επειδή είναι καλό «να διυλίζουμε την κάμηλο και να καταπίνουμε τον κώνωπα», όχι το αντίθετο, ένα καφεδάκι με το φίλο μας, μια επίσκεψη στους γονείς μας και μια βόλτα στην παιδική χαρά με τα παιδιά μας, εύκολα μπορούμε να τα κάνουμε σήμερα κιόλας. Κάποια καθημερινές πράξεις έχουν να μας δώσουν πολύ περισσότερα αν γίνουν χωρίς καμία αναβολή και προετοιμασία. Η αναμονή της ερχόμενης Δευτέρας δεν έχει τίποτα και κανέναν να ωφελήσει.
Ο Ιούλιος Βερν, πριν 150 χρόνια, έγραφε πως όταν ένα ταξίδι αρχίζει άσχημα, σπάνια τελειώνει καλά. Ας ξεκινήσουμε καλά λοιπόν και ας είναι …από Δευτέρα!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή