Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Ανοίγουν τα σχολεία οριστικά στις 14 Σεπτεμβρίου

Την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων όλων των βαθμίδων της χώρας. Όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης, αυτή η καθυστέρηση της μιας βδομάδας έρχεται μετά από την σχετική πρόταση των ειδικών προς την κυβέρνηση. Στη συνέντευξη Τύπου για το πότε και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, συμμετείχαν και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς ενώ ανακοινώθηκαν και 16 μέτρα πρόληψης και προφύλαξης σύμφωνα με τα οποία θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

1. Χρήση μάσκας
Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.
Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων αλλά και ιδιωτικών σχολείων.
2. Ενημέρωση και οδηγίες
Έτοιμες είναι οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘ.
Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
3. Αντισηπτικά στο σχολείο
Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός όλων των χώρων, με μέριμνα των Δήμων.
4. Ενίσχυση ολοήμερου σχολείου
Το ολοήμερο σχολείο θα λειτουργήσει κατά τη σχολική χρονιά 2020-21, έχοντας διασφαλισμένες επιπλέον πιστώσεις άνω των 100.000.000 ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
5. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία
Σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία.
6. Διαφορετικά διαλείμματα
Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων, θα πραγματοποιούνται τα διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και σε διαφορετικούς χώρους του εκάστοτε σχολείου.
7. Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων
H Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 για τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων ως εξής:
– Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής (π.χ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών κλπ.).
– Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 (π.χ. αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός κλπ.).
– Η χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.
– Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.
– Τα παιδιά πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρο κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).
Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των παιδιών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη.
– Συνιστάται τα παιδιά να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος.
8. Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
Οι σχολικές γιορτές θα πραγματοποιούνται εντός κάθε σχολικού τμήματος. Ειδικότερα για την ημέρα του αγιασμού, κατά την πρώτη ημέρα μαθημάτων στα σχολεία, η κ. Κεραμέως είπε – απαντώντας σε σχετική ερώτηση – ότι υπάρχει πρόβλεψη μετά και από σχετική συζήτηση με την Εκκλησία της Ελλάδος, να γίνει ανά τάξη, σε εξωτερικούς χώρους και με όλα τα μέτρα προστασίας.
9. Μαθητικοί διαγωνισμοί με μέτρα
Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21) με υποχρεωτική μάσκα και την τήρηση των λοιπών μέτρων.
10. Μη πραγματοποίηση εκδρομών και συνεδρίων
Δεν θα πραγματοποιηθούν για την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21) πολυήμερες εκδρομές και συνέδρια.
11. Επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα
Οι επισκέψεις σε μουσεία, δημόσια κτίρια κ.λπ. θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
12. Αθλήματα
Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια. Ωστόσο, δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.
13. Εργαστήρια
Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και καθαρισμός υλικών/εξοπλισμού έπειτα από κάθε χρήση.
14. Αίθουσα πληροφορικής
Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.
15. Μουσικά όργανα
Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση. Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων, συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μέτρων.
16. Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι
Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή Δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.