Ελληνοτουρκικά και κορωνοϊός, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ελληνοτουρκικά και κορωνοϊός, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Στο τέλος Ιουνίου, πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, τα δύο θέματα της τότε επικαιρότητας ήταν τα Ελληνοτουρκικά και ο κορωνοϊός. Σήμερα πάλι τα δύο αυτά θέματα απασχολούν την επίσημη πολιτεία και την ελληνική κοινωνία και απ’ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για πολύ καιρό ακόμα.

Με το θέμα της πανδημίας έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα και ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και να μην συμπεριφερόμαστε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ο κορωνοϊός είναι εδώ και θα είναι εδώ μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο. Μην ακούτε τί λένε διάφοροι …ψεκασμένοι ότι «δεν υπάρχει κορωνοϊός» και ότι «όλα είναι ένα ψέμα». Κάτι τέτοιες αντιλήψεις είχε κι ένα γνωστό μου πρόσωπο στον Πύργο κι όταν, για κακή του τύχη, διαπιστώθηκε ότι ήταν φορέας του ιού, κλείστηκε στο δωμάτιό του και έκλαιγε ολημερίς. Για να πειστείτε ότι υπάρχει ο ιός δεν είναι υποχρεωτικό να αρρωστήσετε οι ίδιοι ή κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο.
Τώρα βέβαια τα πράγματα έχουν προχωρήσει και οι διάφοροι ψεκασμένοι δεν ασχολούνται και πολύ με την ύπαρξη ή μη του κορωνοϊού αλλά με το εμβόλιο το οποίο, όπως λένε, θα είναι του Μπιλ Γκέιτς και θα περιέχει εντός του κι ένα τσιπάκι για να μας παρακολουθούν. Εγώ πάντως είμαι υποχρεωμένος να χαιρετίσω την πρωτοποριακή επιστημονική ανακάλυψη γιατί θα έχουμε για πρώτη φορά τσιπάκι σε υγρή μορφή.
Ας αφήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας και ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα γιατί τις επόμενες ημέρες που θα ανοίξουν και τα σχολεία ίσως υπάρξει και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα. Γι’ αυτό να διατηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας, να πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά και διαρκώς και να φοράμε τη μάσκα όπου επιβάλλεται με το σωστό τρόπο και όχι σαν αξεσουάρ.

Με τα Ελληνοτουρκικά τα πράγματα, δυστυχώς, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι η μεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας θα είχε αποτέλεσμα ώστε να πειστεί η Τουρκία να συζητήσει μαζί μας τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε, αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Αλλά μέχρι σήμερα η αντίδραση του Ερντογάν είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Σε καθημερινή βάση οι δηλώσεις του είναι πιο σκληρές όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά και προς την Γαλλία και την Ε.Ε. Παρεμπιπτόντως δεν πρέπει να του μένει χρόνος για άλλες ασχολίες αφού κάθε μέρα κάπου στην Τουρκία θα εκφωνεί κι έναν πύρηνο λόγο.
Έτσι θα πορεύεται ο Ερντογάν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όπου στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., αν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει ρότα η Τουρκία, θα ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις.
Αν μάλιστα οι κυρώσεις είναι οικονομικές, υπάρχει ενδεχόμενο λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η γείτονα χώρα, να υπάρξει χρεοκοπία και προσφυγή στο ΔΝΤ. Αν γίνει αυτό θα στοιχίσει πολύ στη δημοτικότητα του Ερντογάν, η οποία ούτως ή άλλως τον τελευταίο καιρό είναι σε πτώση.
Ψυχραιμία, λοιπόν, και υπομονή.

Πήγαινε στην κορυφή