Στο Europe at Home και ο Δήμος Ελευσίνας

 

 

Ανακοίνωση Δήμου Ελευσίνας για το πρόγραμμα Europe at Home : 

 

Πώς είναι η Ευρώπη στο Σπίτι κατά τη διάρκεια της συνθήκης εκτάκτου ανάγκης που δημιούργησε ο Covid-19, μέσα από την καλλιτεχνική ματιά και τη συνεργασία ενός λογοτέχνη κι ενός φωτογράφου;

Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης προσκαλεί δύο Ελευσίνιους καλλιτέχνες, να συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα Europe at Home (Ευρώπη στο Σπίτι) και να παρουσιάσουν τη δική τους Ελευσίνα κατά τη διάρκεια του lockdown.
Δείτε το πρότζεκτ εδώ: https://www.europeathome.eu/eleusis.html
#europeathome #eleusis2021

Η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, συμμετέχει μαζί με 23 ευρωπαϊκές πόλεις, στο πρόγραμμαEurope@Ηome – μια πρωτοβουλία του Δήμου Φάρο της Πορτογαλίας, Υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2027 – και παρουσιάζει την Ελευσίνα “στο σπίτι” μέσα από τη γραφή του λογοτέχνη Κωνσταντίνου Χ. Λουκόπουλο και τη ματιά του φωτογράφουΧάρη Καρούτσου. Οι δύο Ελευσίνιοι καλλιτέχνες εμπνέονται τόσο από την υποχρεωτική απαγόρευση κυκλοφορίας όσο και από την ίδια την πόλη.

Για τη συμμετοχή της Ελευσίνας στο πρόγραμμα επιλέχθηκαν 10 φωτογραφίες του Χάρη Καρούτσου που δείχνουν την έρημη αλλά και ήρεμη όψη της πόλης με τους ανθρώπους παρόντες ακόμα και πίσω από τις μάσκες, συμπυκνώνοντας με ένα “κλικ” πρωτόγνωρα βιώματα και συναισθήματα της εποχής του “μένουμε σπίτι”. Παράλληλα, “Η αλοιφή των Ελευσινίων Μυστηρίων” του Κωνσταντίνου Χ.Λουκόπουλου αφηγείται την επίδραση των έκτακτων μέτρων που φέρνει η πανδημία στο χρόνο, το όνειρο, τη σκέψη και την επιθυμία επαναφέροντας στο κείμενο μορφές, τόπους και χαρακτηριστικά της Ελευσίνας, από την Περσεφόνη και το Τελεστήριο των Ελευσινίων Μυστηρίων, έως το λιμανι, τον Άγιο Ζαχαρία και τον Συνοικισμό.

Η πρωτοβουλία της πορτογαλικής πόλης Φάρο (Faro) αποτελεί μια απάντηση στην πρωτόγνωρη πρόκληση με την οποία ήρθε η Ευρώπη αντιμέτωπη. Τα σπίτια και τα παράθυρά πήραν νέες διαστάσεις και οι συναντήσεις ανάμεσα σε γείτονες απέκτησαν ιδιαίτερη προσοχή• τους γείτονές της διπλανής πόρτας, αλλά και των γειτονικών χωρών. Την στιγμή που η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητείται από κλειστά σύνορα και απαγορεύσεις, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα Europe@Home ενώνει μια σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις και τους ντόπιους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό.
Οι πόλεις που συμμετέχουν είναι οι: Bodø (Νορβηγία), Chemnitz (Γερμανία), Cluj (Ρουμανία), Ελευσίνα(Ελλάδα), Esh-sur-Alzette (Λουξεμβούργο), Faro (Πορτογαλία), Jelgava (Λετονία), Hildesheim (Γερμανία), Kaunas (Λιθουανία), Leeuwarden (Ολλανδία), Maribor (Σλοβενία), Novi Sad (Σερβία), Nürnberg (Γερμανία), Oulu (Φινλανδία), Pécs (Ουγγαρία), Pinan (Σλοβενία), Σαν Σεμπαστιάν (Χώρα των Βάσκων/Ισπανία), Tartu (Εσθονία), Valletta (Μάλτα), Veszprém (Ουγγαρία).
Βιογραφικά
Ο Κωνσταντίνος Χ. Λουκόπουλος γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1965. Σπούδασε Φυσική και Φιλοσοφία της Επιστήμης. Ποιήματά του και πεζά έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες. Τα κείμενά του που στοιχειοθέτησαν την παράσταση του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 «Επιτάφιος εν Ελευσίνι», μαζί με την ομώνυμη ποιητική συλλογή. Στην εργογραφία του ανήκουν τα εξής: Επιτάφιος εν Ελευσίνι– μικρές Εκδόσεις 2018 – Έναστρον 2020 (2η έκδοση), Οι πόλεις το Χειμώνα–Έναστρον 2018, Ενύπνια τα Μεθεόρτια- εκδόσεις Έναστρον 2020, και Έλευσις, ένα ταπεινό ενδιαίτημα αθανασίας. (loukopk.com)

Ο Χάρης Καρούτσος γεννήθηκε στην Ελευσίνα και σπούδασε φωτογραφία στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές του στην φωτογραφία, συνεργάστηκε με φωτογραφικά στούντιο και εκδοτικές εταιρείες και δημιούργησε το «Click at Crete – Phototours in Crete». Έχει δημιουργήσει φωτογραφικά projects κυρίως με επίκεντρο τον άνθρωπο και την πόλη. Έχει διακριθεί σε συλλογικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει προσωπικές. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε e-magazines και σε φωτογραφικά έντυπα. Συνεργάστηκε ως freelance cameraman με μεγάλους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην κάλυψη ειδήσεων και θεματικών ρεπορτάζ, και τα τελευταία χρόνια διατηρεί συνεργασίες με εταιρείες παραγωγής στην κάλυψη τηλεοπτικών καλλιτεχνικών εκπομπών. Σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και βιντεογράφος, ενώ είναι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Ελευσίνας.(hariskaroutsos.com)
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.europeathome.eu/eleusis.html

Πήγαινε στην κορυφή