Κίνημα Αλλαγής: Να αποκατασταθεί άμεσα ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής για την πυρκαγιά στον Αρχαιολογικό Χώρο των Μυκηνών:

“Η πρόσφατη πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο την Μυκηνών, πέρα από το γεγονός ότι προκάλεσε οργή στον χώρο του πολιτισμού, έρχεται να αναδείξει ένα σημαντικό θέμα, αυτό της προστασίας και ασφάλειας των πολιτιστικών μας μνημείων.

Το ότι δεν είχαμε συχνά, μέχρι σήμερα, ανάλογα περιστατικά δεν μας καθησυχάζει. Το γεγονός ότι συνέβη στις Μυκήνες, με όλα τα μέτρα προστασίας που ενδεχομένως ή προφανώς ίσχυαν, αποδεικνύει ότι μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άλλο μνημείο. Πόσο μάλλον σε μνημεία που βρίσκονται μέσα σε καταπράσινο φυσικό τοπίο.

Δεν μας καθησυχάζουν επίσης οι δηλώσεις της Υπουργού για τη χαμηλότερη δυνατή ζημιά. Η προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος τη στιγμή που η εικόνα μιλάει μόνη της, σημαίνει αποποίηση ευθυνών και ανεύθυνη πολιτική.

Από την άλλη η παραποίηση της εικόνας από την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση συντείνει περισσότερο στην ανευθυνότητα.

Στο Κίνημα Αλλαγής, το μόνο κόμμα που ασκεί υπεύθυνη και ουσιαστική αντιπολίτευση, ζητάμε: Να αποκατασταθεί άμεσα ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, τόσο από τις συνέπειες της φωτιάς, όσο και από τη διάβρωση χρόνων.

Να αναθεωρηθούν, αλλά και επικαιροποιηθούν τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα ασφαλείας σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με την πολιτική προστασία και με παράλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων.

Πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.”

Πηγές

φωτο
Πήγαινε στην κορυφή