«Το τραγούδι για μένα είναι έρωτας και κατάθεση ψυχής», Γιάννης Λεκόπουλος – Ερμηνευτής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το τραγούδι για μένα είναι έρωτας και κατάθεση ψυχής», Γιάννης Λεκόπουλος – Ερμηνευτής

Ο Γιάννης Λεκόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα μονωδίας, βυζαντινής και θεωρία μουσικής στο Ωδείο Σαμαρά. Από το 2000 ξεκίνησε να τραγουδάει επαγγελματικά σε μπουάτ, μουσικές σκηνές και συναυλίες. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού με την κα Βίκυ Αλμαζίδου και συνεχίζει έως και σήμερα μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού με την καθηγήτρια φωνητικής, κα Βαρβάρα Μαυρίδου.
Το 2007 κέρδισε το 3ο Βραβείο στο φεστιβάλ ευρωπαϊκού τραγουδιού (pop-rock-jazz) «The Crown of Turnovgrad» και ειδικό βραβείο δημοσιογράφων, στο Βελίκο Τάρνοβο της Βουλγαρίας.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΙΩΝΗ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ


Έχει συνεργαστεί μέχρι στιγμής είτε δισκογραφικά είτε σε ζωντανές εμφανίσεις με σημαντικούς συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές όπως oı Μαρία Φαραντούρη, Λάκης Παππάς, Γιώργος Ζωγράφος, Πόπη Αστεριάδη, Bούλα Σαββίδη, Βασίλης Λέκκας, Λιζέτα Καλημέρη, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Ιωάννου, Γιώργος Σταυριανός, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Κώστας Τριπολίτης, Κώστας Καρτελιάς, Dilek Koç, Αρετή Κετιμέ, Λήδα Χαλκιαδάκη (Λήδα & Σπύρος), Σοφία Εμφιετζή, Πένυ Ξενάκη, Bάσια Ζήλου, Αργυρώ Καπαρού, Γιάννα Κατσαγιώργη, Μανώλης Χατζημανώλης, Μαρία Φωτίου ,Κατερίνα Σιάπαντα, Χρήστος Στανίσης,Κώστας Πρατσινάκης, Σταύρος Παπασταύρου, Παναγιώτης Καραδημήτρης ,Φώτης Θεοδωρίδης, Μόρφω Τσαϊρέλη κ.α.
Έχει συμμετοχή στη δισκογραφία:
• 2006 «Carte Postale» – Νότης Μαυρουδής (φωνητικά)
• 2007 «Μικρή Ελεγεία» – Μάρθα Μεναχέμ
• 2008 «Ανοιχτή Ακρόαση» – Νίκος Πιτλόγλου
• 2008 «Aπ’τη στεριά, το νερό και τον αέρα» – Μιχάλης Ανδρονίκου
• 2009 «Μέρα πρώτη, μέρα δεύτερη» – Φώτης Λαζίδης
• 2009 «Νύχτα Ανώνυμη» – Συλλογή
• 2010 «Σαν των Ανθρώπων τις φωνές» – Σταμάτης Χατζηευσταθίου (φωνητικά)
• 2010 «Απόψε» – Σοφία Νάτσιου
• 2010 «Παραβάσεις» – Χάρις Τσεκούρα (φωνητικά)
• 2011 «Σκουριά στου έρωτα τη βρύση» – Θωμάς Σιώμος (φωνητικά)
• 2014 «Porto Tabasco» – The Blue Poet
• 2014 «Φυγή» – Γιώργος Καγιαλίκος
• 2015 «Σε αυτή τη γη που η σιωπή δακρύζει» – Soul Destiny
• 2016 «Επτά Μουσικές Ιστορίες» – Τόνια Μασουρίδου
• 2017 «Τα βελούδινα σκοτάδια» – Ηλίας Μάστορης
• 2017 «Συρτάρια» – Γιάννης Λεκόπουλος (Digital Single)
• 2019 «80 χρόνια Σταύρος Ξαρχάκος» (Συλλογή )
• 2019 «Ταιριαστά θα προχωράμε» – Γιάννης Λεκόπουλος (Digital Single)
Έχει εμφανιστεί σε γνωστούς χώρους ανά την Ελλάδα ερμηνεύοντας τραγούδια συνθετών όπως: Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Μαρκόπουλου, Στ. Ξαρχάκου, Μ. Πλέσσα, Γ. Σπανού, Θ.Μικρούτσικου, Ν. Μαυρουδή, Δ. Μούτση, Γ. Γλέζου, Χρ. Λεοντή, Δ. Σαββόπουλου, Β. Τσιτσάνη, Α. Πάνου, Γ.Ζαμπέτα, Χρ. Νικολόπουλου, Στ. Κραουνάκη, Δ. Παπαδημητρίου, Γ. Ανδρέου, Σ. Μάλαμα, Ν. Ξυδάκη, Γ. Καζαντζή κ.α.

«ΠΑΛΜΟΣ»: Σε ποιό περιβάλλον μεγαλώσατε;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα περιβάλλον, θα έλεγα, όχι καλλιτεχνικό, ωστόσο δεν έλειπε η μουσική συντροφιά του ραδιοφώνου και του πικάπ.

«Π»: Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
Γ.Λ.: Πολύ μουσική, πολύ διάβασμα και πολύ τραγούδι!

«Π»: Τί σας ώθησε στο χώρο της μουσικής;
Γ.Λ.: Η αγάπη μου για αυτήν.

«Π»: Πότε ανακαλύψατε το ταλέντο σας στο τραγούδι;
Γ.Λ.: Αρχικά το κατάλαβαν οι δάσκαλοι στο σχολείο, όταν με επέλεξαν να ενταχτώ στην χορωδία και αργότερα μου εμπιστεύονταν να τραγουδάω solo κάποια τραγούδια.

«Π»: Ποια είναι τα ακούσματά σας;
Γ.Λ.: Μεγάλωσα με ελληνικά ακούσματα, άλλα και με άλλα είδη μουσικής όπως κλασική, Ethnic και rock.

«Π»: Πώς σας επηρέασε η γενέτειρά σας η Θεσσαλονίκη, καλλιτεχνικά;
Γ.Λ.: Θετικά στο μουσικό μου ταξίδι, εκεί ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά, τραγουδώντας σε μουσικές σκηνές της πόλης.

«Π»: Oι σπουδές σας στο τραγούδι σας βοήθησαν στην τοποθέτηση της φωνής σας;
Γ.Λ.: Με βοήθησαν πολύ να ανακαλύψω καλύτερα την φωνή μου και την σκηνική μου παρουσία. Η καλή τεχνική σε βοηθάει να διατηρείς τη φωνή σε πολύ καλό επίπεδο χωρίς να την κουράζεις. Οι σπουδές στο σύγχρονο τραγούδι, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

«Π»: Από το 2000 τραγουδάτε επαγγελματικά, έχετε 20 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, τι σας δίδαξαν τα χρόνια αυτά;
Γ.Λ.: Γνώση, ενσυναίσθηση, ευθύνη και αγάπη.

«Π»: Mιλήστε μας για την βράβευσή σας στο φεστιβάλ Ευρωπαϊκού τραγουδιού.
Γ.Λ.: Εκείνη την εποχή έκανα κάποια μαθήματα τραγουδιού με την τραγουδίστρια και καθηγήτρια φωνητικής κα Βίκυ Αλμαζίδου, η όποια με παρότρυνε να συμμετέχω στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ (Pop – Rock – Juzz) «The Crown of Turnovgrad», στη Βουλγαρία. Ο διαγωνισμός διήρκησε δύο μέρες, η επιτροπή μου έδωσε το 3ο βραβείο και μου έδωσαν επίσης οι δημοσιογράφοι ειδικό έπαινο. Η συμμετοχή μου σε αυτόν τον διαγωνισμό, ήταν μια πολύ όμορφη και συγκινητική εμπειρία.

«Π»: Tι περιλαμβάνει το ρεπερτόριο σας;
Γ.Λ.: Στα προγράμματα που παρουσιάζω, κυρίως ερμηνεύω έργα αγαπημένων μας συνθετών όπως Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Θάνο Μικρούτσικο, Βασίλη Τσατσάνη αλλά και σύγχρονους δημιουργούς.

«Π»: Tι είναι το τραγούδι για εσάς;
Γ.Λ.: Το τραγούδι για μένα είναι έρωτας, αγάπη, επικοινωνία, έκφραση συναισθημάτων και κατάθεση ψυχής. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς να τραγουδώ, θα είχα αρρωστήσει πνευματικά και σωματικά…

«Π»: Eν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και μετά την δεκάχρονη οικονομική κρίση, πώς βιώνετε αυτήν την κατάσταση;
Γ.Λ.: Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό χώρο γιατί φαίνεται το κράτος να έχει μια στάση αδιαφορίας, θα έλεγα, απέναντι στους καλλιτέχνες, δημιουργούς, εργαζόμενους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάματος – ακροάματος. Ελπίζω άμεσα η πολιτεία να μεριμνήσει υπεύθυνα για αυτό.

«Π»: Ο χώρος της τέχνης βάλλεται πιστεύετε; Θα τα καταφέρουν οι καλλιτέχνες να ξεπεράσουν κι αυτή τη φορά την κατάσταση;
Γ.Λ.: Η τέχνη δεν σταματά, δεν μπορεί να σταματήσει, αυτή είναι η φύση της. Ο καλλιτέχνης συνεχίζει να δημιουργεί και να εμπνέεται μέσα από τη κάθε στιγμή της ζωής. Πάντα στα δύσκολα η τέχνη ενώνει και έχει τους τρόπους να αναβιώνει.

«Π»: Έχετε σημαντικότατες συνεργασίες και συμμετοχές με σημαντικά ονόματα του πενταγράμμου. Ποια συνεργασία ή συμμετοχή σας ξεχωρίζετε;
Γ.Λ.: Όλες οι συνεργασίες που έκανα μέχρι τώρα ήταν εξίσου σημαντικές, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια.

«Π»: Έντεχνο, λαϊκό, μοντέρνο, pop, rock κτλ., ποιο είδος αγαπάτε και υπηρετείτε;
Γ.Λ.: Αγαπώ και υπηρετώ το καλό ελληνικό τραγούδι.

«Π»: Ποια η σχέση σας με το διαδίκτυο;
Γ.Λ.: Πολύ καλή, χρησιμοποιώ τα περισσότερα social media, που πιστεύω ότι αν τα χειρίζεσαι σωστά, είναι ένα πολύ καλό μέσον προώθησης της δουλειάς σου.

«Π»: Πώς είναι ο χώρος της δισκογραφίας για τους νέους καλλιτέχνες;
Γ.Λ.: Έχει αλλάξει η εποχή, όπου οι δισκογραφικές εταιρίες είχαν την δυνατότητα και χρηματοδοτούσαν ένα έργο. Οι νέοι καλλιτέχνες, αλλά κι αρκετοί παλιότεροι, αναγκάζονται να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την παράγωγη ενός έργου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται συχνά ολοκληρωμένα album, αλλά να επικρατεί η ψηφιακή έκδοση ενός μεμονωμένου τραγουδιού.

«Π»: Yπάρχει συνταγή επιτυχίας;
Γ.Λ.: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια συνταγή επιτυχίας, αλλιώς όλοι θα ήμασταν επιτυχημένοι…

«Π»: Tι ονειρεύεστε;
Γ.Λ.: Να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους, να έχουμε υγεία, να συνεχίσω να τραγουδάω και να επικοινωνώ με τους ανθρώπους, να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες που θαυμάζω και εκτιμώ…

«Π»: Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;
Γ.Λ.: Αν πάνε όλα καλά, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου μαζί με την αγαπημένη ερμηνεύτρια Αφεντούλα Ραζέλη, θα παρουσιάσουμε την παράσταση «Σε μαγεμένη αγκαλιά, ταιριαστά θα προχωράμε» στην όμορφη ταράτσα του «Micraasia – Fez», στον Κεραμεικό. Θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τη δισκογραφία μας καθώς και τραγούδια από δημιουργούς που αγαπάμε. Μαζί μας θα είναι η συνθέτης Αρετή Κοκκίνου στην κιθάρα και η Μαρία Νίττη στο ακκορντεόν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή