Μην τρέφουμε αυταπάτες, του Γιώργου Πένταρη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μην τρέφουμε αυταπάτες, του Γιώργου Πένταρη

Συνήθως ο Αύγουστος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ειδήσεις γιατί ο λαός κάνει τα μπάνια του, αν θυμάστε τον Ανδρέα που έλεγε μη χαλάσουμε τα μπάνια του λαού. Ο φετινός Αύγουστος όμως είναι γεμάτος γεγονότα, από την συνεχιζόμενη επίθεση των Τούρκων, την επίθεση του κορωνοϊού και την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, η οποία ψηφίζεται 27 Αυγούστου στην Βουλή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε, κουτσά στραβά, να υπογράψει συμφωνίες για τις ΑΟΖ με την Ιταλία πρώτα και μετά με την Αίγυπτο, η οποία έκανε την Τουρκία να εκτοξεύει απειλές εναντίον μας και εναντίον της Αιγύπτου. Οι απειλές αυτές δεν είναι κενές περιεχομένου όπως εικάζουν πολλοί συμπολίτες και πολλά πολιτικά στελέχη. Έχουν στο βάθος την σημειωτική τους που δεν είναι άλλη από την δορυφοροποίηση της χώρας μας έχοντας υποκύψει στις τουρκικές απειλές λόγω και έργω.

Η Τουρκία, αισθανόμενη υπέρτερη απέναντί μας στρατιωτικά, έχει εκφράσει μέσω του Ερντογάν και των στελεχών της αυταρχικής – δικτατορικής κυβέρνησής του, τις βλέψεις του για όλο το Αιγαίο και την Ν.Α. Μεσόγειο. Σας παραθέτω την δήλωση του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, Περιντσέκ Ντογκού, στο CNN Turk ότι «μόνο με όπλα θα λυθούν τα προβλήματά μας στην ανατολική Μεσόγειο». Ο Ντογκού συνέχισε λέγοντας ότι «τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου δεν μπορούν να επιλυθούν με το δίκαιο, αλλά με τη δύναμη και με το στρατό», αφού σύμφωνα με τον ίδιο «με διάφορες νομικές δικαιολογίες κανείς δεν μπορεί να υπερασπιστεί το δίκαιο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «εάν χρειάζεται πόλεμος για να γίνει αυτό», ο άτυπος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, τάχθηκε ευθαρσώς υπέρ της πολεμικής λύσης λέγοντας πως: «στο τέλος θα χρειαστεί να πολεμήσουμε».
Όπως βλέπετε υπάρχει καθαρή άποψη υπέρ του πολέμου για επίλυση των υποτιθέμενων διαφορών μέσα στο προσωπικό του Ερντογάν που στην ουσία, ας μην αυταπατώμεθα, είναι η άποψη του ίδιου του Ερντογάν. Άλλος σύμβουλος μας απείλησε λέγοντας «η Ελλάδα θα καταστραφεί εντός τριών έως τεσσάρων ωρών αν διεξάγει πόλεμο εναντίον της Τουρκίας». Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει και ο Mesut Hakki Casin, καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Yeditepe και σύμβουλος του Ερντογάν, δήλωσε ότι «μια επίθεση σε κρατικό πλοίο είναι επίθεση στο ίδιο το κράτος» σε μια συζήτηση σχετικά με τις ελληνικές προειδοποιήσεις για την δράση των τουρκικών πλοίων νότια της Κρήτης και τις εξέδρες ερευνών για το φυσικό αέριο. «Το πλοίο εξερεύνησης εκεί έξω έχει τουρκική σημαία και μια επίθεση σε αυτό θα θεωρηθεί ως Casus Belli», δήλωσε ο Casin σε συνέντευξή του με τον Τούρκο δημοσιογράφο Ardan Zenturk, στο κανάλι του στο YouTube.
Από τις παραπάνω δηλώσεις όχι μόνο αυτών των συμβούλων, αλλά και πολλών άλλων, φαίνεται καθαρά η λογική της Τουρκίας. Οδηγούμε με τις προκλήσεις μας την Ελλάδα σε σύγκρουση και επειδή είμαστε δυνατότεροι στρατιωτικά θα τους νικήσουμε και θα ακρωτηριάσουμε την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και στην Ν.Α. Μεσόγειο. Με αυτή την λογική από την πλευρά των Τούρκων μην αυταπατώμεθα ότι θα έρθουμε σε συμφωνία για ο,τιδήποτε. Θυμηθείτε ότι οι Τούρκοι ζητούν διαπραγματεύσεις χωρίς ατζέντα και για όλα τα θέματα στο Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο. Η ιδέα της γαλάζιας πατρίδας δεν ήταν πυροτέχνημα, αλλά μέρος ενός καλά μελετημένου σχεδίου. Απορώ με τους δεκάδες ειδήμονες δημοσιογράφους πώς και δεν το σχολίασαν σοβαρά το θέμα όταν πρωτοεμφανίστηκε του 2016. Ακόμη μη ξεχνάτε ότι η λέξη πόλεμος μπήκε στο τούρκικο λεξιλόγιο πριν δυο τρεις μήνες. Κάτι σημαίνει αυτό…
Οι Τούρκοι, παράλληλα με τις στρατιωτικές απειλές, δημιουργούν και ένα ιδεολογικό πλέγμα που έχει σκοπό να επηρεάσει την διεθνή κοινή γνώμη, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε ενδεχόμενη σύρραξη η χώρα μας θα έχει τουλάχιστον ηθικά πολλούς υποστηρικτές. Έτσι ισχυρίζονται ότι ελληνικά νησιά καθώς και θαλάσσιες περιοχές είναι τούρκικες και ότι οι Έλληνες τα έχουν καταλάβει. Αυτό δημιουργεί μέσα στον Τουρκικό λαό που δεν γνωρίζει την ιστορία, τις ιδέες του αλυτρωτισμού και πλάθεται μια γενιά νέων ανθρώπων εχθρικά διακείμενη στην χώρα μας.
Μας λένε, για παράδειγμα, ότι το Αγαθονήσι και όχι μόνο είναι τουρκικό έδαφος, αλλά ξεχνάνε ότι η πρώτη αντιστασιακή πράξη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα έγινε εκεί από Έλληνες εναντίον της Ιταλικής φρουράς. Πού ήταν τότε η Τουρκία; Με τις δυνάμεις του Χίτλερ ήταν και η Ελλάδα πήρε τα Δωδεκάνησα γιατί νίκησε τους Ιταλούς και πολέμησε ηρωικά τους Γερμανούς. Οι Τούρκοι στις διεκδικήσεις τους θέτουν καθαρά γεωγραφικά κριτήρια, τα οποία φροντίζουν να τα προωθούν σε διεθνείς οργανισμούς προσωπικότητες και ομάδες πίεσης, αλλά αποσιωπούν ιστορικά δεδομένα τα οποία έχουν δημιουργήσει το Διεθνές Δίκαιο και τα οποία σαφέστατα και ασυζητητί είναι υπέρ της Ελλάδος.
Με αυτές τις προσπάθειες για ιδεολογικοποίηση των κατακτητικών της σχεδίων η Τουρκία έχει φτάσει στα όρια του γελοίου. Την Τετάρτη γιόρτασαν οι Τούρκοι τα 949 χρόνια από την νίκη τους εναντίον των Βυζαντινών στο Ματζικέρτ και ο Ερντογάν επανέλαβε αυτά που είχε υπαγορεύσει πριν λίγες μέρες να πουν οι σύμβουλοί του, ότι δηλαδή θα μας πάει σε πόλεμο και θα πληρώσουμε το τίμημα. Αν διαβάσατε την ομιλία του Ερντογάν σε ένα σημείο είπε ότι η κληρονομιά του Βυζαντίου πέρασε στους Οθωμανούς. Αυτό το επιχείρημα να δείτε μελλοντικά πώς θα αναπτυχθεί και τι άλλες διεκδικήσεις θα υπάρξουν. Η γελοιότητα βέβαια δεν έχει όρια στην προσπάθεια των Τούρκων να αποκτήσουν ιστορικό έρεισμα στην Μικρά Ασία.
Έτσι σε συζήτηση στο CNN Turk ο απόστρατος αντιπτέραρχος Ερντογάν Καρακούς, μας πληροφόρησε ότι οι ονομασίες Αιγαίο και Αγαμέμνονας είναι τουρκικές!!! Βέβαια το Αγαμέμνων έχει πρώτο συνθετικό το Αγάς που είναι, ρε παιδιά, τούρκικο από τους τούρκους αγάδες!!!! Αυτή είναι γελοιοποίηση, αλλά όμως όπως προανέφερα υπάρχουν εκατομμύρια αυτιά στην Τουρκία που τα πιστεύουν και μαζί με τον εθνικισμό που διαπνέει την χώρα και όλα τα πολιτικά κόμματα, είμαι σίγουρος ότι τα προβλήματά μας θα είναι διαχρονικά.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει ως χώρα να δούμε τι θα κάνουμε. Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε μια πολυδιάστατη εθνική στρατηγική και να μην εφησυχάζουμε. Η Τουρκία θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να ανατρέψει την συνθήκη της Λοζάνης. Όλες οι δυνάμεις του Έθνους θα πρέπει να κινητοποιηθούν με ήρεμο τρόπο και χωρίς κραυγές.
Ένα ωραίο παράδειγμα είναι η πρόταση του εφοπλιστή κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη που έκανε στο ΒΗΜΑ της περασμένης Κυριακής. Είπε συγκεκριμένα ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να οργανώσει μια κίνηση των πλουσίων ώστε να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των ΕΔ. Ο κ. Λασκαρίδης έχει δώσει το παράδειγμα δωρίζοντας στο πολεμικό ναυτικό δύο πλοία γενικής υποστήριξης. Εγώ υπερθεματίζω και λέω ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να συμβάλλουν από το υστέρημά τους. Το πώς θα γίνει αυτό είναι εύκολο να βρεθεί αν υπάρξει η κατάλληλη απόφαση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θωρηκτό Αβέρωφ χρηματοδοτήθηκε από τον Γεώργιο Αβέρωφ μεγάλο επιχειρηματία της κοινότητας των Ελλήνων της Αιγύπτου και από το Ταμείο Εθνικού Στόλου (το υπογραμμίζω αυτό).
Αν δεν κινηθούμε πολυεπίπεδα σε οικονομία, παιδεία, άμυνα, και οπωσδήποτε με εθνική σύμπνοια είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από την δύναμη. Πρέπει να την αποκτήσουμε όσο είναι καιρός.
Αν δεν το κάνουμε και προτιμήσουμε την καλοπέρασή μας, τότε να είστε βέβαιοι ότι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα έχουν αγάδες πάνω από το κεφάλι τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή