«Ταξίδι είναι οι άνθρωποι, μα πιο πολύ είναι το πάθος να μοιραστείς το δρόμο», του Θανάση Καμπισιούλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ταξίδι είναι οι άνθρωποι, μα πιο πολύ είναι το πάθος να μοιραστείς το δρόμο», του Θανάση Καμπισιούλη

Βρισκόμαστε στο τέλος του Αυγούστου και μάλλον οι περισσότεροι επιστρέψαμε από τις διακοπές. Είναι ίσως η ώρα να στριμώξουμε τις σκέψεις μας, το μυαλό μας στην φθινοπωρινή καθημερινότητα και όχι να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε το επόμενο ταξίδι μας. Παρόλα αυτά, ας δούμε κάποιες βασικές αρχές που σχεδόν όλα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, περιοδικά ή sites προτείνουν να εφαρμόζουμε για να είναι επιτυχημένο το ταξίδι και οι διακοπές μας. Όπως αναφέρουν, είναι χρονοβόρα, απαιτούν την προσωπική μας ενασχόληση και προσπάθεια αλλά μας βεβαιώνουν πως το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει. Τα βήματα λοιπόν που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα εξής:
• Να βρούμε τον προορισμό. Πού ακριβώς θέλουμε να πάμε.
• Nα επιλέξουμε ποια αξιοθέατα θέλουμε να δούμε.
• Να υπολογίσουμε το κόστος και να εξασφαλίσουμε τα χρήματα.
• Να οριστικοποιήσουμε το αναλυτικό σχέδιο.
• Να κλείσουμε τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία.

Όπως υποστηρίζουν αν ακολουθήσουμε τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε τέλεια, με την σημείωση να βγάλουμε αρκετές φωτογραφίες για να μην ξεχάσουμε τίποτα από όλα αυτά τα ωραία που θα δούμε και θα ζήσουμε. Για να είμαστε ειλικρινείς μια χαρά φαίνονται τα βήματα αυτά αλλά ας δούμε πόσο εφαρμόζουμε τα παραπάνω απλά βήματα στο κυριότερο ταξίδι μας, που είναι το ταξίδι της ζωής μας. «Η αγάπη είναι ο σκοπός. Η ζωή είναι το ταξίδι», λένε στην Ινδία. Αν είναι σωστό να προετοιμάζουμε ένα ταξίδι, φανταστείτε ποσό σημαντικό είναι να προετοιμάζουμε το σημαντικότερο ταξίδι, το ταξίδι της ζωή μας.
Ελάχιστοι άνθρωποι ασχολούνται σοβαρά για να βρουν τον προορισμό τους. Συνήθως είναι αποτέλεσμα σκέψεων, προθέσεων και επιλογών κάποιων άλλων. Πολύ συχνά είναι ένα τυχαίο γεγονός! Δεν είναι προορισμός να συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό έντυπο γνωρίζοντας τους βαθμούς και τις βάσεις. Δεν είναι προορισμός μας το επάγγελμα του μπαμπά μας, ούτε η επιθυμία της …γιαγιάς μας. Προορισμός είναι αυτό που μας γεμίζει, αυτό που μας ηρεμεί και μας παθιάζει. Είναι αυτό που όταν είμαστε εκεί, νομίζουμε ότι έγινε μόνο για εμάς. Είναι η «Πόλη» που χτίστηκε ακριβώς όπως την ονειρευτήκαμε και οι δρόμοι της αν και κάποιες φορές ανηφορικοί, δεν μας κουράζουν καθόλου. Για να βρεις αυτή την Πόλη πρέπει να τους ακούσεις όλους, γνωστούς και αγνώστους, αλλά στο τέλος για να πάρεις τη σωστή απόφαση πρέπει να ακούσεις την καρδιά σου.
Αν βρεις την Πόλη σου, τότε η επιλογή των αξιοθέατων που θα επισκεφθείς, είναι πιο εύκολη υπόθεση. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή, ούτε τα χρειάζεσαι όλα για να νιώσεις ευτυχισμένος. Αρκεί να θέλεις πολύ αυτά που έχεις. «Υπάρχει μόνο μία επιτυχία: να ζεις τη ζωή σου έτσι όπως θέλεις εσύ». Η επιλογή αυτών που θα επισκεφθείς και θα φωτογραφίσεις θα γίνει με βάση αυτά που πόθησες περισσότερο. Αυτά που σταθεροποιούσαν το βλέμμα σου όταν κοίταζες το αβέβαιο μέλλον και αυτά που μαλάκωναν την καρδιά σου μετά την καθημερινή προσπάθεια. Αν θέλεις να δεις τα αρχαία μνημεία ή τα σύγχρονα, τα μεγάλα πάρκα ή τις ιστορικές γέφυρες, να είσαι σίγουρος ότι τα βήματα σου θα πάνε προς τα εκεί. Ενεργοποίησε τη δική σου συσκευή πλοήγησης, το δικό σου gps και θα σε οδηγήσει αυτό.
Στην πορεία θα καταλάβεις ότι αυτό που αναφέρουν οι Ορθολογιστές αφορά την ίδια μας τη ζωή και όχι κάποιες οικονομικές θεωρίες. Πώς θα πέτυχουμε περισσότερα με τα συγκεκριμένα εφόδια ή πώς θα πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με λιγότερα εφόδια είναι τελικά κάτι που το συνειδητοποιούμε από νωρίς. Για αυτό το λόγο πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το χρήματα και το χρόνο μας. Αν ξέρουμε από νωρίς τον προορισμό μας θα μας βοηθήσει στην σωστή αξιοποίηση των πόρων μας. Με λιγότερα λάθη και περιορισμό της σπατάλης, υλικής και συναισθηματικής, θα ακολουθήσουμε την πορεία μας με πάθος και αξιοπρέπεια.
To επόμενο βήμα είναι να καταγράψουμε και περιγράψουμε όλα αυτά με την κατάλληλη ανάλυση και λεπτομέρεια. Αυτό ίσως είναι η πυξίδα μας. Θα μας ενημερώνει αν ακολουθούμε τη σωστή πορεία και θα μας ειδοποιεί αν ξεφεύγουμε από τον προορισμό μας. Αν πάμε λίγο ανατολικά ή λίγο δυτικά ο ήχος της πυξίδας είναι χαμηλός, αλλά αν ξεφύγουμε περισσότερο γίνεται πιο έντονος και ενοχλητικός. Πρέπει να επανέλθουμε άμεσα στην πορεία μας ή να αλλάξουμε τον προορισμό μας αν θέλουμε να σταματήσει. Αυτό το βήμα αποτελεί την δέσμευση και προσήλωση στον στόχο – προορισμό μας. Χωρίς προσήλωση στο σχέδιο μας δεν θα φτάσουμε ποτέ στον προορισμό μας.
Το τελευταίο βήμα είναι να κλείσεις έγκαιρα θέση στα «μέσα μεταφοράς» που θα χρησιμοποιήσεις για να πας στον προορισμό σου. Χωρίς καθυστερήσεις πρέπει να κάνεις τις κρατήσεις σου αφού χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Με σοβαρή μελέτη πρέπει να βρεις τον τρόπο που θα πας στην «Πόλη σου» όπως σου ταιριάζει, με ασφάλεια, ταχύτητα και άνεση. Το τελευταίο που πρέπει να τακτοποιήσεις είναι το πού θα μείνεις. Αν θέλεις ησυχία ή φασαρία. Αν προτιμάς να ζεις μόνος σου πρέπει να επιλέξεις μονοκατοικία στην εξοχή. Σε κάθε άλλη περίπτωση ίσως πρέπει να κλείσεις ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία του κέντρου. Σίγουρα όμως πρέπει να βρεις αυτό που σε καλύπτει αφού γυρνώντας από τις καθημερινές …επισκέψεις θα είναι ο χώρος ξεκούρασης αλλά και προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα. Ο δικός σου χώρος!
Τέλος, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία μας υπενθυμίζουν συνεχώς ότι πρέπει να έχουμε μαζί μας ταυτότητα η διαβατήριο. Για να μην ξεχάσουμε και να μην χάσουμε ποτέ την ταυτότητα μας. Διότι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Το ταξίδι αφορά εμάς και μόνο. Αυτό όμως που δεν αναφέρουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία είναι πως το ταξίδι γίνεται ωραιότερο αν επιλέξουμε την κατάλληλη παρέα… Διότι αν θέλετε να πάτε γρήγορα πρέπει να πάτε μόνος ενώ αν θέλετε να πάτε μακριά χρειάζεστε παρέα. Το ταξίδι της ζωής θέλει καλή παρέα!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πήγαινε στην κορυφή