“Η Γη από το Διάστημα” εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ του BBC στον ΣΚΑΙ

ΚΟΣΜΟΣ
“Η Γη από το Διάστημα” εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ του BBC στον ΣΚΑΙ

Η ΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Earth from Space:

“«Η Γη από το Διάστημα» όπως δεν την έχουμε ξαναδεί. Μία εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ του BBC, σε Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση, από 22 Αυγούστου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 10.00 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ένα πραγματικό υπερθέαμα που διαδραματίζεται κάθε μέρα σε κάθε ήπειρο, ωκεανό, οροσειρά, πεδιάδα, πόλη και νησί.

Η σειρά ντοκιμαντέρ, τεσσάρων επεισοδίων, συνδυάζει πλάνα από δορυφόρους αλλά και επίγειες κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, για να αφηγηθεί ιστορίες από τη ζωή στον πλανήτη μας με μια εντελώς νέα οπτική. Όταν κάθε πίξελ μιας δορυφορικής εικόνας αντιστοιχεί σε 30 εκατοστά πραγματικής επιφάνειας στη γη, τότε μπορούμε πραγματικά να δούμε “τη μεγάλη εικόνα”: τα χρώματα, τα σχήματα, τις αλλαγές που έχουν σημαδέψει το πρόσωπο του πλανήτη. Κοιτάζοντας τη γη από το διάστημα, μπορούμε να διακρίνουμε όλα όσα το γυμνό μάτι δεν μπορεί να δει: τις αλλαγές των εποχών που ζωγραφίζουν έναν απέραντο καμβά με τα πιο υπέροχα διαφορετικά χρώματα, τις μεταναστεύσεις των ζώων που προκαλούν δέος με το μέγεθος των πληθυσμών που μετακινούνται ταυτόχρονα, το Βόρειο Σέλας που φωτίζει μαγικά και απόκοσμα τον ουρανό και τέλος την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον που γίνεται πιο εμφανής από ποτέ.

Αναλυτικά:

A New Perspective – Σάββατο 22/8 στις 10.00
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, παρακολουθούμε την περιπέτεια μιας ομάδας ελεφάντων στην Κένυα, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει στην ξηρασία μέχρι την επόμενη βροχή. Ο δορυφόρος κατάφερε να εντοπίσει μέσα σ’ ένα τεράστιο εθνικό πάρκο αυτή την ολιγομελή και στενά δεμένη οικογένεια, και να μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο όλη την αγωνία, την ελπίδα και στο τέλος την ανακούφισή της. Σε μια εντελώς διαφορετική γωνιά της γης, ο δορυφόρος ανακάλυψε νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων που ο άνθρωπος ίσως να μην είχε βρει ποτέ χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Patterned Planet – Κυριακή 23/8 στις 10.00
Στο δεύτερο επεισόδιο, βλέπουμε τα εκπληκτικά και συχνά περίεργα σχέδια που σχηματίζουν στην επιφάνεια του πλανήτη, τα ζώα, τα φυτά, τα φυσικά και καιρικά φαινόμενα αλλά και ο άνθρωπος. Σχέδια που κανείς δεν μπορεί να δει παρά μόνο αν ανυψωθεί με κάποιο τρόπο πολύ πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Στα δάση της Αυστραλίας, θα δούμε το “έργο” ενός μικρού μαρσιποφόρου να απλώνεται σε δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Στο τροπικό δάσος του Κονγκό, θα δούμε πόσο πολύ άλλαξε την τοπογραφία της περιοχής ένας τεράστιος πληθυσμός ελεφάντων. Τέλος, στο Βόρειο Περού θα δούμε πώς η μορφολογία του ποταμού Αμαζόνιου δημιούργησε ένα ασφαλές φυσικό καταφύγιο για απειλούμενα υδρόβια θηλαστικά.

Colourful Planet – Σάββατο 29/8 στις 10.00
Στο τρίτο επεισόδιο, βλέπουμε πως αντί για τον χαρακτηρισμό «γαλάζιος πλανήτης», στη γη θα ταίριαζε περισσότερο να αποκαλείται «πολύχρωμος πλανήτης». Τα δορυφορικά πλάνα καταγράφουν το καλειδοσκοπικό υπερθέαμα που υπάρχει παντού γύρω μας, όσο κι αν δεν μπορούμε να το εκτιμήσουμε στις πραγματικές του διαστάσεις. Το Βόρειο Σέλας φωτίζει τη νύχτα στη Γροιλανδία με υπέροχα χρώματα. Στη θάλασσα, εκατοντάδες τόνοι φυτοπλαγκτόν μετατρέπουν με τα χρώματά τους το νερό σε έργο τέχνης. Τέλος, τα λιβάδια της Κίνας, την εποχή ανθοφορίας ενός πολύ όμορφου φυτού, μεταμορφώνονται κάθε χρόνο σε ένα κατακίτρινο χαλί.

Changing Planet – Κυριακή 30/8 στις 10.00
Το τέταρτο επεισόδιο της σειράς αποτυπώνει τον ιλιγγιώδη ρυθμό με τον οποίο αλλάζει τις τελευταίες δεκαετίες ο πλανήτης. Οι αλλαγές αυτές, που έρχονται πιο γρήγορα απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, αφήνουν τα σημάδια τους όχι μόνο στη ζωή μας αλλά και στην επιφάνεια της γης. Οι πόλεις μεγαλώνουν και εξαπλώνονται, τα δάση συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται εντελώς, οι παγετώνες λιώνουν, και μόνο από το διάστημα μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε το πραγματικό μέγεθος αυτών των αλλαγών. Οι δορυφόροι όμως “συνέλαβαν” και ιστορίες ελπιδοφόρες: σε μια πυκνοκατοικημένη μεγαλούπολη της Ινδίας, χιλιάδες πράσινοι παπαγάλοι δίνουν χρώμα στο γκρίζο, χάρη στη φροντίδα ενός αφοσιωμένου ανθρώπου. Και στην Τανζανία, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όσα τεχνολογικά μέσα διαθέτουν για να αποκαταστήσουν το δάσος τους και να προστατεύσουν τους χιμπατζήδες που ζουν εκεί.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή