«Οι περισσότεροι άνθρωποι σχεδιάζουν τις διακοπές τους με μεγαλύτερη φροντίδα από αυτή που σχεδιάζουν τη ζωή τους», του Θανάση Καμπισιούλη

Όσο αισιόδοξος κι αν είσαι, όσο γεμάτο κι αν το βλέπεις το ποτήρι, αυτές οι καλοκαιρινές διακοπές, οι διακοπές με την Πανδημία, δεν μοιάζουν με τα γνωστά μας «μπάνια του Λαού». Οι διαφορετικές συνθήκες της πανδημίας που μας ξεβόλεψε από τον Μάρτιο και συνεχίζει να αλλάζει την καθημερινότητά μας, είναι αναπόφευκτο να επηρεάζει και τις ολιγοήμερες διακοπές μας. Είτε φύγεις, είτε παραμείνεις στο Γαλάτσι, νιώθεις υποχρεωμένος να προσαρμοστείς στις νέες συνθήκες που επικρατούν. Προφανώς δεν είναι οι χειραψίες και η μάσκα που μας εμποδίζουν να ζήσουμε την κάθε ημέρα με την γνωστή ανεμελιά του Καλοκαιριού. Είναι η ανησυχία για το αύριο, ο φόβος για την υγεία μας αλλά και η ατομική μας ευθύνη καθώς ο ιός δεν υποχωρεί και παραμένει – παγκοσμίως – δίπλα μας. Όμως έτσι κι αλλιώς αν δεν είχαμε το Χειμώνα, το Καλοκαίρι δεν θα ήταν τόσο ωραίο… Κι αν μας λείπει κάτι, έχουμε όλα τα υπόλοιπα…

Είναι παρήγορο, βέβαια, πως αρκετοί από εμάς έχουν ξεκινήσει ήδη τις διακοπές τους, λαμβάνοντας πάντα μια σειρά από τα γνωστά μετρά προστασίας. Στα καράβια, στα ξενοδοχεία, στις ταβέρνες στις παραλίες, παντού! Εκτός από την Οικονομία είναι απαραίτητες οι διακοπές για να αλλάξουμε παραστάσεις, να δούμε και να συναντηθούμε – έστω χωρίς αγκαλιές και χειραψίες – με τους φίλους και γνωστούς μας. Να μοιραστούμε σκέψεις, λόγια και βλέμματα που η απόσταση των δυο μέτρων δεν μπορεί να τα εμποδίσει. Να χαρούμε την «συνύπαρξη» με γνωστούς και αγνώστους και να πάρουμε δύναμη ο ένας από τον άλλο. Να μεταδώσουμε αισιοδοξία και να σιγοτραγουδήσουμε μαζί «κρουαζιέρα θα σε πάω, γιατί σε νοιάζομαι και σ’ αγαπάω, Μύκονο και Σαντορίνη, σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι…».
Οι περισσότεροι όταν λέμε διακοπές σκεφτόμαστε νησιά και γαλαζοπράσινα θάλασσες, απέραντες αμμουδιές και αξέχαστες παραλίες. Να μην έχουμε ωράριο, ούτε ξυπνητήρι, να βλέπουμε νέα πράγματα, να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις και να είμαστε χαλαροί και ξέγνοιαστοι. Καλύπτουν οι ημέρες αυτές τόσο μια ανάγκη του ανθρώπου ψυχολογική όσο και σωματική. Οι ρυθμοί και οι συνεχόμενες πιέσεις του 2020 κάνουν επιτακτική την ανάγκη να ξεφύγουμε από την ένταση και την καθημερινή ρουτίνα. Η επαφή με τη φύση και η ξεκούραση, μπορούν να μας βοηθήσουν. Να ξεφορτώσουμε αυτά που κουβαλάμε μέσα μας και μας βαραίνουν χωρίς λόγο, ώστε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας για το «χειμώνα» που έρχεται.
Χθες η Εκκλησία μας εόρτασε την Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού. Είναι ένα κορυφαίο θαύμα που πραγματοποίησε ο Κύριος στο ίδιο το σώμα Του. Αυτό που θέλει να μας δείξει ο Χριστός με την Μεταμόρφωσή Του είναι πως αυτή η εμπειρία ζωής, σχετίζεται με τον Χριστό αλλά και τον κάθε άνθρωπο. Μας οδηγεί στο δρόμο της προσωπικής μας μεταμορφώσεως και ανανεώσεως. Η ευκαιρία του καθενός για την δική του ανανέωση μπορεί να είναι η περίοδος των διακοπών. Σίγουρα είναι οι ημέρες των διακοπών δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε έναν από εμάς να αφιερώσει χρόνο για την προσωπική ευχαρίστηση και ανάπτυξη. Η φύση δεν γνωρίζει εξαφάνιση αλλά μόνο μεταμόρφωση, έγραφε ο Αναξαγόρας.
Έτσι, οι διακοπές μπορούν να αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία να βρούμε την επαφή με τον εαυτό μας και με τις ανάγκες μας. Να ανακαλύψουμε ξανά τις ψυχικές μας δυνάμεις, να ανανεωθούμε συναισθηματικά, να βρεθούμε πιο κοντά με αυτούς που αγαπάμε και επιτέλους, έχουμε και το χρόνο και τις αντοχές να απολαύσουμε την παρέα τους, να συζητήσουμε θέματα που μας απασχολούν και όλο τα αναβάλαμε και να επανεκτιμήσουμε την αξία τους στη ζωή μας. Οι διακοπές είναι θεραπευτικές όχι μόνο για το σώμα και την ψυχή. Είναι η ευκαιρία μας να τον βρούμε και να τον αγαπήσουμε ξανά. Να τον ανταμείψουμε για όλα αυτά που έχει κάνει και να τον προετοιμάσουμε για όλα αυτά που μας περιμένουν. Να του προσφέρουμε αυτά που έχει ανάγκη, είτε αυτά είναι η ξεκούραση και οι βόλτες, είτε είναι η άθληση και το διάβασμα του βιβλίου που έχουμε αφήσει στη μέση… Ο καθένας ξέρει πολύ καλά τι του λείπει και τι έχει ανάγκη. Γνωρίζουμε άλλωστε πως «το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν συνίσταται στην αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά στην απόκτηση μιας νέας προοπτικής».
Αν κάποιες ώρες κλείσουμε το κινητό και ξεχάσουμε ότι έχουμε τηλεόραση, αν βρούμε λίγο παραπάνω χρόνο για τον εαυτό μας, δοκιμάσουμε ένα νέο σπορ, γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους, αν δεν επιτρέψουμε τα επαγγελματικά θέματα και προβλήματα να κατασκηνώσουν στη σκέψη μας, αν δεν ασχοληθούμε με τις φορολογικές και άλλες οικονομικές μας υποχρεώσεις, τα αποτελέσματα στον εαυτό μας θα είναι τεράστια! Σε κανέναν δεν δημιούργησε πρόβλημα η ξενοιασιά και απόλαυση των διακοπών. Είτε είναι λίγες ημέρες, είτε είναι περισσότερες η περίοδος των διακοπών είναι μοναδική ευκαιρία για να θέσουμε τον εαυτό μας στο επίκεντρο. Να τον ξαναβρούμε, να τον αγαπήσουμε, να τον φροντίσουμε αλλά και να τον μεταμορφώσουμε.
Ειδικά αυτό το Καλοκαίρι δεν πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό που μας «λείπει» ή μας «περιορίζει». Ο ευτυχισμένος υπηρέτης που θαύμαζε ο βασιλιάς έγινε ένα δυστυχισμένος άνθρωπος όταν ο βασιλιάς, αφού δεν μπόρεσε να μάθει το μυστικό που τον έκανε χαρούμενο και ευτυχισμένο, άκουσε την συμβουλή του Σοφού γέροντα και του χάρισε κρυφά το πουγκί με τις 99 λίρες. Ο κακόμοιρος ο υπηρέτης άρχισε να χάνει την ευτυχία του καθώς τώρα το μυαλό του το απασχολούσε μόνο μια ιδέα: πώς θα βρει τρόπο να αποκτήσει ακόμη μια λίρα, ώστε να τις κάνει 100. Η χαρά και η ανεμελιά της οικογένειας του πήγε περίπατο! Έφυγε η ευτυχία και ήταν ένας πραγματικά δυστυχισμένος άνθρωπος. Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι έχουμε αυτό που θέλουμε, πως έχουμε τις 99 λίρες και μας φτάνουν. Δεν μας λείπει καμία λίρα! Όλα αυτά που έχουμε μας κάνουν ευτυχισμένους ώστε μια μάσκα, μια χειραψία και οι υπόλοιποι περιορισμοί δεν θα μας χαλάσουν την καλοκαιρινή μας διάθεση.

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πήγαινε στην κορυφή