Μανώλης Χριστοδουλάκης: Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός λόγω της αποκλιμάκωσης νοτίως του Καστελόριζου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μανώλης Χριστοδουλάκης: Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός λόγω της αποκλιμάκωσης νοτίως του Καστελόριζου

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΟ MEGA, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΤΙΝΟ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΟΖΗ:

Για τα Ελληνοτουρκικά:

– Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός λόγω της αποκλιμάκωσης νοτίως του Καστελόριζου, καθώς την επόμενη μέρα ακριβώς έγινε μια νέα δέσμευση με Navtex περιοχής ανατολικά της Αμμοχώστου.

– Απέναντί μας έχουμε έναν απόλυτα προβλέψιμο γείτονα, ο οποίος έχει στρατηγικό σχέδιο. Η Τουρκία με τη συνεχή προκλητικότητα της και ανοίγοντας όλο το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος της χώρας μας, προσπαθεί να μας σύρει σε μία διαπραγμάτευση «άνευ όρων και προϋποθέσεων».

– Η εθνική γραμμή που πρέπει να δεσμεύει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι πως η Ελλάδα κάνει διάλογο μόνο θεσμικά και μόνο για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

– Μιλάμε πλέον με νέα δεδομένα, η σχέση μας με την Τουρκία δεν βρίσκεται εκεί που ήταν πριν από 5 χρόνια. Για το λόγο αυτό ζητάμε άμεση σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Να επαναδιατυπωθεί η εθνική μας στρατηγική και να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις.

– Υπάρχει όμως και η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος. Ας καταλάβουμε όλοι ότι δεν χρειαζόμαστε άλλες καταδίκες από την Ευρώπη. Πρέπει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συντεταγμένα σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Δεν ζητάμε διαμεσολαβητή με λογική «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα σε μας και στην Τουρκία.

– Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τα ανατολικότερα σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό, ότι αν η ΕΕ δεν κινηθεί συντεταγμένα και ενιαία, στο τέλος μπορεί να αμφισβητηθεί και το ίδιο το οικοδόμημα της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή